Info-news acvaristica: Efectul de sera si oxigenarea redusa a apelor marine opreste pestii din crestere


Rezervele de peste din marile si oceanele lumii sunt puse in pericol nu doar de catre pescuitul excesiv, dar si de incalzirea globala ce ingrozeste cu spectrul ei tenebros tot mai multi cercetatori.

Cresterea temperaturilor apelor marine are efecte dezastruoase asupra celor mai multe vietuitoare acvatice, mai ales asupra pestilor.

O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea British Columbia, condusa de Daniel Pauly, au realizat o lucrare de cercetare referitoare la influenta schimbarilor climatice asupra apelor marine si a faunei acvatice ce traieste in aceasta zona.

Specialistii au pornit de la ipoteza cresterii cu 3,4 grade Celsius a temperaturii medii globale a apelor marine, pana la jumatatea acestui secol, comparativ cu anul 2000.

Conform simularii pe calculator, datorita efectului de sera apele vor fi mai putin oxigenate si, pe cale de consecinta, pestii vor creste mai putin din cauza deficitului de oxigen.

Astfel, in Oceanul Atlantic marimea pestilor s-ar putea diminua cu circa 20%, in Oceanul Pacific cu vreo 14%, iar in Oceanul Indian, cel mai mult, cu aproximativ 24%.

Dupa cum se stie, in principiu, pestii cresc pe toata durata vietii lor. Oprirea acestora din crestere, datorita cantitatii scazute de oxigen din apa este o amenintare care ar trebui sa ii puna in maxima alerta pe oamenii cu putere de decizie din tarile puternice ale lumii.

Sursa info-news acvaristica:
http://www.publicaffairs.ubc.ca/2012/09/30/fish-getting-smaller-as-the-oceans-warm-ubc-research/

Sursa foto:
http://www.flickr.com/photos/smanivannan84/2160313286/sizes/n/in/photostream/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!