Riscurile implantului dentar nereusit - cum le evitam?


In ultima jumatate de secol, de cand implantologia se afla intr-un continuu proces de dezvoltare, pe de o parte specialistii cauta metode tot mai revolutionare de implantare a dintilor pierduti in accidente, boli gingivale, carii neglijate sau prost tratate, iar pe de alta parte tot mai multi oameni accepta aceasta varianta (a implantului dentar) atat din motive estetice, dar mai ales de sanatate.

Un implant dentar reusit iti permite sa iti regasesti pofta de viata, te poate reintineri brusc cu pana la douazeci de ani, risipeste teama de o batranetea degradanta si iti permite sa iti traiesti ultimii  ani cu demnitate, nu cu umilinta, te ajuta sa te hranesti corect si sa elimini o serie boli grave de natura digestiva.

Dupa cum arata o serie de statistici publicate in Statele Unite, aproape 70% dintre adultii din segmentul de varsta 35-44 de ani si-au pierdut deja macar un dinte permanent, iar la 74 de ani 26% dintre intervievati nu mai aveau nici macar un dinte natural in gura.

Peste ocean se realizeaza anual circa jumatate de milion de implanturi dentare, lucru ce denota cat de mult s-a dezvoltat implantologia in ultima perioada, concomitent cu stiuta dorinta a americanilor de a arata cat mai bine cu ajutorul chirurgiei, fie ea si dentara.

Si in Romania, dupa Revolutie, din ce in ce mai multi oameni au recurs la aceasta procedura, incercand astfel sa isi rezolve una dintre cele mai grave probleme stomatologice: lipsa unuia sau mai multor dinti naturali.

Din nefericire, nu intotdeauna rezultatul a fost cel dorit, deoarece, chiar daca procedura are niste pasi bine stabiliti, daca materialele sunt aceleasi, diferenta este facuta de catre maiestria medicilor care realizeaza acesta operatie delicata.

Suntem mult prea saraci pentru a accepta lucruri ieftine, mai ales in ceea ce priveste bunul nostru cel mai de pret, sanatatea, de aceea ar fi necesar sa ne informam extrem de bine inainte de a ne aseza pe scaunul stomatologic, in privinta clinicii/cabinetului dentar unde dorim sa realizam implantarea, cine sunt medicii care vor realiza operatia, ce studii si ce experienta in implantologie au acestia, ce rata de esec au inregistrat si, nu in ultimul rand, ce spun pacientii despre stomatologii respectivi.

Internetul este, in anul de gratie 2013, o sursa nepretuita de informatii in acest sens, aici putand citi tot ce dorim despre acest subiect, implantologia, inclusiv putem viziona diverse filmulete privind operatia de implantare a radacinilor artificiale, putem sa intram in diferite comunitati constituite pe retelele sociale (inclusiv ale diverselor clinici stomatologice care efectueaza asemenea servicii medicale stomatologice), sa intrebam pacientii ce au suferit aceste interventii chirurgicale, sa cerem diverse informatii direct de la medicii in cauza.

Sub nicio forma sa nu ne limitam la a citi cateva opinii elogioase ale pacientilor multumiti, publicate pe site-ul unor clinici/cabinete stomatologice obscure (neavand garantia ca sunt reale), ci sa incercam sa discutam  in cadrul unor comunitati mai largi de pacienti, eventual pe Facebook.

Nu este bine sa avem ca unic criteriu de alegere a unei clinici/cabinet stomatologic tariful acestei operatii de implantare a unui dinte artificial. S-ar putea sa platim mai tarziu mult mai scump, cu insasi sanatatea noastra, nemaivorbind de costurile ulterioare de reparare a unei operatii nereusite. Asta in situatia fericita in care se mai poate repara ceva.

Rata de esec in implantologie nu a scazut prea mult, cu tot progresul stiintific din ultima vreme, asa incat si acum cam 5% dintre aceste interventii se soldeaza cu rateuri Diferenta este facuta de catre medici, de profesionalismul acestora, care poate reduce acest risc pana spre 2% sau chiar mai putin.

Evident, intotdeauna in cazul unei operatii, indiferent de natura acesteia, exista si o doza de risc, dar aceasta tine mai mult de organismul pacientului si mai putin calitatea serviciului chirurgical efectuat.

Printre cele mai intalnite riscuri ulterioare,ce pot aparea in urma efectuarii unor operatii de implant dentar nereusit, in literatura de specialitate sunt enumerate patru majore:

- afectarea sinusurilor;
- pierderea implantului dentar;
- complicatiile determinate de tesuturile lezate sau chiar distruse complet;
- paralizie faciala partiala, rezultat al lezarii unor nervi din zona respectiva.

Printre cele mai bune clinici stomatologice din Romania, recunoscute inclusiv in strainatate, care efectuaza implanturi dentare in conditii deosebite, cu echipe de medici stomatologi extrem de bine pregatiti in tara si in afara, este si clinica din apropiere de Bucuresti, Royal Dental.

Cum nu am pretentia absurda sa ma credeti pe cuvant, accesati site-ul Royal Dental Clinic, inscrieti-va in comunitatea lor de pe Facebook, cititi articolele publicate despre acest centru stomatologic de elita, dar si despre cadrele medicale ce isi desfasoara activitatea aici, in diverse publicatii prestigioase, faceti inclusiv un tur virtual al clinicii stomatologice, ulterior faceti-le o vizita reala la sediul aflat pe Soseaua Pipera-Tunari la nr.61 (Ilfov) si apoi, veti putea decide in cunostinta de cauza daca am avut dreptate sau nu.

Cu siguranta, Royal Dental este mai mult decat o clinica stomatologica, reprezinta un loc plin de eleganta, unde te vei simti tratat regeste, unde poti uita de vechile temeri legate de mersul la dentist, un loc unde poti sa iti regasesti zambetul pierdut, siguranta de sine, pofta de viata.