Arhiva: Interviu cu liderul Getica from Romania

Dupa un meci Ungaria-Romania DEZAMAGITOR, mai ales daca avem in vedere miza emotionala, mi-am reamintit de Getica from Romania...

Iata un articol din arhiva personala:                               













Vreme de un an ai fost o mare enigmă pentru majoritatea componenților echipei. Ce ar trebui să știm despre Căpitanul team-ului Getica?

Nu pot sa spun decât că sunt "fiul satului românesc", care a evadat, din păcate, într-o lume de "lumini şi umbre". Și nu mai departe de asta, trebuie să recunosc că sunt un oltean autentic, așa că versurile cântecului "M-a facut mama oltean" mi se potrivesc de minune.

De când ai pasiunea asta ardentă pentru șah?

Pot să spun că am dobândit efectiv pasiunea pentru sportul minții în timpul liceului. Chiar îmi lipsesc serile în care organizam câte un mini-turneu în camera internatului unde eram cazaţi.
Dar, dacă stau şi mă gândesc bine, cred că pentru şah am simţit o atracţie ancestrală, am fost şi sunt o persoană care a privit şi rezolvat mereu lucrurile în mod logic, iar şahul mi-a fost călăuză în acest sens.

Care este povestea înființării echipei Getica from Romania? 

Ideea înfiinţării echipei a fost doar a mea, dar nu ar fi avut nicio valoare fără coechipierii care mi s-au alăturat destul de repede, o parte dintre ei fiind selecţionaţi din rândul foştilor colegi din echipa ROMÂNIA.
Iniţial, am numit echipa GETICA, dar mi-am dat seama că, din păcate, sunt prea puţini care mai asociază această denumire cu localizarea actuală a României, aşa că am completat denumirea, decizia fiind motivată totodată și de faptul că nu am acceptat în echipă decât români, simţind nevoia să încercăm a demonstra străinilor și pe tabla de şah inteligenţa nativă a poporului român.
Nu mă consider un Lup Getic, îmi place să cred că sunt mai degrabă întruparea unuia dintre înţelepţii Daciei de odinioară, iar plaiurile gorjene mustesc de seva poporului dac.
Prin intermediul echipei, dorim să contribuim la promovarea adevăratei imagini a poporului român în lume!

Crezi că o mai bună cunoaștere a istoriei reale a acestei țări poate să ne salveze ca neam?

Obligaţia sfântă a fiecăruia dintre noi este de a cunoaşte cine suntem, ce căutăm pe acest Pământ, unde ne ducem, când să ne schimbăm, cum să acţionăm şi de ce am trăit!
Istoria adevărată se trăieşte nu se învaţă, cei care cred că un manual de istorie cu poze ale unor vedete apărute din neant le vor lumina mintea, se înşeală amarnic.
Există un dicton celebru:"Omul din greşeli învaţă!", care îmi induce ideea că poporul român va supravieţui peste veacuri, pentru a-l pune în aplicare, cunoaşterea înaintaşilor neavând niciun efect în acest sens.
Oltenia este o regiune ai cărei locuitori au fost nevoiţi sa apere primii atât glia strămoşească, cât şi invaziile păgâne spre bătrâna Europă, drept pentru care fiecare metru pătrat este îmbibat cu sângele înaintaşilor, astfel că libertatea are un altfel de înţeles pentru olteni, sentiment care i-a animat şi i-a condus pentru propăşirea neamului românesc. 

Cum te-a schimbat (în plan personal) calitatea de lider al unei echipe de şah online?

Trebuie să recunosc că în accepţiunea mea nu există noţiunea de lider fără o echipă sudată în spatele său, aşa că atât timp cât echipa este campioană, fiecare membru este adevăratul lider al echipei şi trebuie să le mulţumesc colegilor mei care au înţeles acest lucru.
Rezultatele obţinute în primul an de existenţă vorbesc de la sine.
Bineînţeles că au existat şi momente dificile, mă refer aici în special la colegii cărora le-am acordat încredere şi care au obţinut ”performanța” de anula o parte din eforturile susţinute ale celorlalţi
coechipieri prin pierderea iresponsabilă a unor puncte preţioase, dar și momente frumoase, printre care se remarcă felicitările pe care ni le-au adresat căpitanii celorlalte echipe străine.

Poți da câteva sfaturi pentru cei care ar dori să intre în echipă?

Sunt bucuros de fiecare dată când un român ni se alătură, dar din păcate regulile impuse de administratorii site-ului reglementează un număr maxim de jucători free, iar pe GK, din cei peste 600 jucători români (mă refer aici la cei care şi-au declarat naţionalitatea), sunt foarte puţini care au conturi plătite.
Sfatul meu pentru cei care ni se alătură este unul singur :"Nu-ţi bate joc de munca colegilor tăi, respectul este mai presus de orice!".

Conducerea unei echipe de șah cu peste 40 de componenți necesită timp, chiar dacă este vorba de șah pe calculator. Cum ai reușit să rezolvi această problemă?

În general, am reuşit să-mi gestionez bine timpul liber, astfel încât să mă dedic suficient echipei. În plus am avut noroc unui secund de mare valoare, care s-a dedicat chiar mai mult decât mine, aş putea zice, rezolvării aspectelor ”de culise”, în top fiind aceea a selecționării membrilor ce pot începe partide noi, funcție de rating și repartizării de jocuri.

Ce ți-ai dori să se schimbe în bine în cel de-al doilea an de funcționare al echipei?

În perioada următoare aş dori ca membrii echipei să se cunoască mult mai bine intre ei, sa devenim o adevărată familie şahistă online!

În final, poți să le adresezi niște cuvinte coechipierilor, acum, la aniversarea unui an de la înființarea echipei Getica from Romania?

Colegilor mei le mulţumesc pentru implicarea de care au dat dovadă şi aş dori să le reamintesc poezia "Decebal către popor", aparţinând unui mare poet al satului românesc, George Coşbuc:


" Viaţa asta-i bun pierdut
Când n-o trăieşti cum ai fi vrut!
Şi-acum ar vrea un neam călău
S-arunce jug în gâtul tău:
E rău destul că ne-am născut,
Mai vrem şi-al doilea rău?
Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moş îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănţuit.
Cei ce se luptă murmurând,
De s-ar lupta şi-n primul rând,
Ei tot atât de buni ne par
Ca orişicare laş fugar!
Murmurul, azi şi orişicând,
E plânset în zadar!
Iar a tăcea şi laşii ştiu!
Toţi morţii tac! Dar cine-i viu
Să râdă! Bunii râd şi cad!
Să râdem, dar, viteaz răsad,
Să fie-un hohotit şi-un chiu
Din ceruri până-n iad!
De-ar curge sângele pârău,
Nebiruit e braţul tău
Când morţii-n faţă nu tresari!
Şi însuţi ţie-un zeu îţi pari
Când râzi de ce se tem mai rău
Duşmanii tăi cei tari.
Ei sunt romani! Şi ce mai sunt?
Nu ei, ci de-ar veni Cel-sfânt,
Zamolxe, c-un întreg popor
De zei, i-am întreba: ce vor?
Şi nu le-am da nici lor pământ
Căci ei au cerul lor!
Şi-acum, bărbaţi, un fier şi-un scut!
E rău destul că ne-am născut:
Dar cui i-e frică de război
E liber de-a pleca napoi,
Iar cine-i vânzător vândut
Să iasă dintre noi!
Eu nu mai am nimic de spus!
Voi braţele jurând le-aţi pus
Pe scut! Puterea este-n voi
Şi-n zei! Dar vă gândiţi, eroi,
Că zeii sunt departe, sus,
Duşmanii lângă noi!



a consemnat Giulieta Marin