De la bijuteriile Kolok la chihlimbarul din Tara Luanei - calatorii in lumea pietrelor semipretioase

Campania desfasurata de www.kolok.ro in asociere cu www.blogawards.ro  este una dintre cele mai atragatoare  pentru o internauta.





bijuterii din chihlimbar



Carei bloggerite nu ii plac niste bijuterii din pietre semipretioase si argint, dar, mai ales, care roman nu simte asa, o strafulgerare, chiar daca nu si-o poate explica, in momentul in care aude pronuntat cuvantul „chihlimbar”?

Campania celor de la Kolok, desfasurata in asociere cu temerarii de la Blog Awards, imi ofera de aceea ocazia de a va propune in aceasta vara sa va indreptati pasii spre Muntii Buzaului si, printre vizitele la schiturile rupestre si prin locuri in care sperati sa descoperiti niste lucruri extraordinare, pe care sa le imortalizati fotografic, sa includeti si un mic popas la Muzeul Chihlimbarului din Colti


Kolok.ro este acel magazine online de unde puteti achizitiona bijuterii de top care vor fi cu siguranta un prilej de bucurie pentru purtatoarele lor, precum si un motiv de admiratie pentru privitori.
 

Si, pentru ca o piatra, fie ea si semipretioasa, nu este pe deplin valoroasa decat daca are in spate o legenda, m-am gandit sa va amintesc despre cel mai pretios chihlimbar (rumanit) din lume, care, daca nu stiati, s-a descoperit Romania, la Colti, undeva in Tara Luanei, prin Muntii Buzaului. Valoreaza aproape un milion de euro...
 

Cei care imi cititi postarile probabil sunteti si voi pasionati de enigmele acestor meleaguri, de aceea numele lui Vasile Rudan nu va este necunoscut… Si nici acela al lui Paul Lazar Tonciulescu, ale caror carti le-ati citit probabil si voi.

Chihlimbarul romanesc (rumanitul), ambra cum mai este el  denumit, in cele 162 de nuante, de la galbui la negru-verzuliu, il face deosebit fata de toate varietatile de astfel de rasina pietrificata din lume.

Ceausescu a decis in 1968 sa opreasca exploatarea rumanitului, desi extragerea se facea in mod organizat, inca de pe la inceputul secolului XX, mai intai romanii, iar mai apoi investitorii olandezi si cei nemti scotand cu nemiluita chihlimbar de pe plaiurile noastre, mult prea primitoare pentru tot soiul de semintii dornice de imbogatire facila.

In anul 1951, in vremurile grele pe care le-a indurat tara noastra, dintr-o bucata de ambra de circa 200 de grame s-a confectionat o pipa ce se spune ca i s-a trimis hat, departe, insusi „tatucului”  Stalin.

In prezent, doar ploile ce mai spala pamantul argilos mai dezvelesc bucati din pretioasa rasina de pin fosilizata si transformata prin condensarea zeului Cronos in mineral pretios.

Taranii din Colti  sunt acum in imensa majoritate batrani si saraci, cu pensii de mizerie, in timp ce stau pe zacaminte de pietre semipretioase fabuloase.

Dar stiti si voi cantecul: „Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta”…

In cazul de fata putem inlocui linistiti cuvantul „aur” cu „ambra”, pentru ca se considera din antichitate ca aurul si ambra  aveau cam aceeasi valoare.

Probabil ca dupa ce vor sfarsi cu datul pe nimic al aurului de la Rosia Montana, cuprului din Apuseni, dupa ce vor incepe la turatie maxima, in cea mai scurta vreme, exploatarea gazelor de sist, se vor gasi niste investitori de aiurea ce vor dori sa puna stapanire si pe chihlimbarul de Buzau.

Nu de alta, dar se spune ca un gram de ambra (rumanit) valoreaza circa 8000 de lei, iar daca este slefuit si transformat in bijuterii de chihlimbar ajunge ca valoare pe la 16000 de lei.

Muzeul Chihlimbarului din Colti va implini anul acesta 33 de ani de la inaugurare, o varsta cu mari semnificatii pentru noi, crestinii…

Cine stie, poate ne trezim acum, in ceasul al 13-lea…

Sau, poate, o noua Luana, ca aceea din legenda din Muntii Buzaului, va cadea din cer, se va indragosti de un tanar localnic  ce s-a incapatanat sa nu isi paraseasca vatra, sa nu plece in lume indemnat de vreo oficialitate vremelnica, si ii va invata si ea pe sateni... De data aceasta nu o noua scriere sau cine stie ce terapii uimitoare, precum Luana din vechime, ci cum sa-si recastige demnitatea pierduta si puterea de a-si redescoperi radacinile care sunt doar ascunse in glia stramoseasca, nicidecum nemilos retezate de cei care vor sa ne domine mai usor.

Pentru ca aici, pe meleagurile Mioritei, se pare ca au cautat pana si argonautii lana de aur, iar continuitatea traitorilor pe aceste pamanturi este de necontestat, lucru demonstrat inclusiv prin descoperirile arheologice (tinute si ele tot mai mult sub obroc, ca doar nu e bine sa-i suparam pe strainii cei bogati!).

De aceea, gandesc eu, chihlimbarul „de Romania” (rumanitul) ar fi bine sa ramana decamdata asa cum e, ingropat, nu dat pe nimic vulturilor hulpavi din cele patru vanturi.

Iar pentru bijuterii de argint si chihlimbar eu zic sa intrati mai bine pe kolok.ro unde veti gasi o multime de coliere, cercei, pandantive cu chihlimbar baltic, pentru ca, daca Stalin a avut o pipa din rumanit, noi de ce nu am purta niste bijuterii de ambra de pe la ei? Mi se pare un schimb corect. Plus ca pietrele lor semipretioase sunt si mult mai ieftine, desi lucratura lor este foarte frumoasa!
          

Intrati pe site dand click pe KOLOK.RO si veti fi incantati si voi de cele ce veti vedea in paginile site-ului.

O sa gasiti acolo si decalogul KOLOK, respectat cu sfintenie de toti angajatii firmei, pentru ca orice client online, oricat de cusurgiu ar fi, sa capituleze si sa declare cinstit ca serviciile celor de la acest de magazin de bijuterii online chiar au fost de top.

Iata cele 10 Kolok-porunci:


1.  Pret corect de importator direct;
2.  Discount  5% peste valoare cos 200 lei si 10% peste 400 lei;
3.  Livrare în ziua comenzii;
4.  Livrare gratuita la comenzi peste 90 de lei; 
( cel mai mic prag pentru livrare gratuita dintre magazinele online de bijuterii din Romania);
5.  Ajunge la destinatar în 24/48 ore;
6.  Informare permanentă asupra starii trimiterii;
7.  Ambalaj sigur, antisoc;
8.  Garantie produse 2 ani, marcaj ANPC de metal pretios;
9.  Certificat de autenticitate;
10. Retur in 30 de zile fara intrebari.

www.kolok.ro

Iar dupa ce va achizitionati bijuteriile de argint si chihlimbar dorite, dar si alte pietre semipretioase (functie de zodii sau preferinte gasiti de la carneol la japs, de la cuart roz la perle, sute de modele de coliere, pandantive, cercei, inele, bratari, dar si margelute si accesorii diverse pentru aceia pasionati de handmade), nu uitati de invitatia mea: mergeti in Tara Luanei si incarcati-va cu energia vitala a stramosilor nostri!





www.kolok.ro
 
 
Si daca din intamplare dati de o fata ametitor de frumoasa, putin dezorientata, care va spune ca a cazut din ceruri, undeva prin Muntii Buzaului cei tainici, nu o considerati nebuna si ascultati-o cu atentie: s-ar putea sa fie Noua Luana!


2 comentarii:

  1. Lentila de chihlimbar a Luanei ( chihlimbar prelucrat rostuit in chenar tot de chihlimbar si suita de companie de 12 lentile mai mici ) s-ar afla in pastrare ( ultima persoana despre care se stie ca a avut fericirea sa o atinga - era stranepot al ultimului strasihastru ). Valoarea obiectului in cauiza nu poate fi calculata cu formula din prezentul articol ( de altfel - foarte interesant). Incercati cu motorul de cautare : < lentila de chihlimabar a Luanei > .

    RăspundețiȘtergere
  2. pentru a accesa link-ul catre magazin utilizati un motor de cautare extern blogului

    RăspundețiȘtergere

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!