Fii istet! Economiseste cu Jamie Oliver, vestitul maestru bucatar englez!

O noua aparitie editoriala ne invata cum sa economisim in bucatarie, alaturi de Jamie Oliver, vestitul bucatar pe care il cunoasteti cu totii de la televizor.

De ce ar trebui sa facem economii? De bani, de ingrediente? Pentru ca noi, romanii, cred ca stim mai bine decat alte popoare, cum este sa nu ai: fie un buget indestulator, fie o diversitate foarte mare de alimente. Perioada comunista ne-a instruit pe deplin in aceasta privinta, mai ales cand alimentele de baza erau distribuite doar pe cartela, in acel program de "alimentatie rationala".

Ce e drept, dupa '89, am sarit in partea cealalta, cumparand cu nemiluita, daca am avut suficiente venituri, tot soiul de alimente, nu pentru ca ne-ar fi trebuit neaparat, ci pur si simplu, inconstient, "ca sa fie", "ca sa nu suferim de foame".

Probabil ca a sosit vremea sa incepem sa ne uitam mai cu atentie la  modul in care facem cheltuieli in materie de bucatarit, sa mancam rational cu adevarat.

Dupa Sarbatori, multa mancare se arunca (nici macar nu este data altora mai nefericiti decat noi), fapt foarte grav. Cred ca este timpul sa ne oprim din aceasta irosire de resurse.

Cu un pic de inteligenta, putem sa mancam bine, pe saturate si sanatos, facand in acelasi timp si economii (pentru un abonament la o sala de sport, de exemplu!)

Va invit sa va achizitionati cartea lui Jamie, dintr-o librarie clasica, offline, ori poate una mai moderna, online, si sa puneti in aplicare sfaturile pe care le veti gasi acolo. Aveti 120 de retete de preparate apetisante, asa incat nu o sa duceti lipsa de idei de gatit rapid si cu gust!

Pana atunci, iata 3 idei despre cum economisesc eu bucatarie:

- imi prepar singura gemul si dulceata, pentru ca este mai ieftin, mai sanatos si fara E-uri;

- am inlocuit painea cu cate un pumn de seminte crude (un amestec de nuci, migdale, alune, floarea-soarelui, dovleac);

- cumpar mai ales fructe ce cresc la noi (din piata, de la tarani autentici, nu din supermarket!), mai putin fructe exotice (ananas, mango, rodie si altele asemenea).

Irosirea mâncării este o problemă acută în țara noastră. Vestea bună este că fiecare dintre noi poate face o diferență în acest sens. Jamie Oliver propune în noua sa carte, “Economisește cu Jamie”, apărută la Curtea Veche Publishing, un nou stil de a face cumpărături, de a găti și de a utiliza alimentele astfel încât să economisim mai ușor. Rețetele sunt realizabile cu un buget redus și gândite astfel încât să valorifice la maximum ingredientele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!