Un tensiometru electronic - un must have accesibil, pentru sanatatea familiei noastre!


Cu siguranta stii deja ca iti poti masura tensiunea acasa cu un tensiometru de brat sau de incheietura, dar este posibil sa iti spui ca tu esti prea tanar pentru a-ti face probleme ca esti hipertensiv sau hipotensiv, ca o sa ai destul timp pentru asta cand vei iesi la pensie.

Din nefericire, in ritmul alert in care ne ducem viata, in stresul teribil pe care trebie sa il infruntam aproape zilnic, variatiile de temperatura rapide, alaturi de factorii genetici si de modul haotic in care mancam, pot face ca tensiunea noastra sa o ia razna, chiar de la 20-25 de ani.

Recunoasteti ca vi s-a intamplat de multe ori sa va simtiti ametiti, sa nu mai vedeti clar, sa inceapa sa va doara capul fara motiv. S-ar putea sa fie vorba de o oscilatie vremelnica a tensiunii arteriale sau, in cazuri mai grave, de un semnal ca s-ar putea sa aveti o boala cardiaca si ca trebuie sa mergeti iute la medicul specialist sau macar la medicul de familie.

Specialistii ne recomanda ca sa ne masuram tensiunea arteriala macar o data pe zi, cam la aceeasi ora, pentru ca este mai usor sa previi, decat sa tratezi ani de zile sau intreaga viata o boala a sistemului circulator.

Ce este tensiunea arteriala?


Tensiunea arteriala (TA)  poate sa fie definita drept presiunea exercitata de coloana de sange asupra peretelui vascular in timpul contractiei si relaxarii ritmice a inimii.

Aceasta presiune are doua elemente:

- presiunea sistolica - reprezentata de presiunea exercitata de coloana de sange asupra peretilor arteriali in momentul in care inima se contracta in sistola;

- presiunea diastolica - reprezentata de presiunea exercitata de coloana de sange asupra peretilor arteriali in momentul in care inima se relaxeaza in diastola.

Valorile normale sunt cuprinse intre 100 si 130 mm coloana de mercur (presiunea sistolica) si valori de maxim 85 mm coloana de mercur (presiunea diastolica).  

Mai frecventa este hipertensiunea arteriala (HTA), care incepe, spun medicii, la valori mai ridicate de 135 cu 85 mm Hg.

Masurarea tensiunii arteriale acasa

Avand in vedere ca nu putem merge zilnic la o unitate medicala pentru a ne lua tensiunea, pe piata se comercializeaza de ceva vreme o multime de modele de tensiometre care ne permit sa realizam acest lucru noi insine, in propria locuinta, fara a fi nevoie sa fim asistati in aceasta operatiune de un cadru medical.

Exista atat tensiometre clasice, pe baza de mercur, dar si unele moderne, electronice, foarte sigure.

In aceasta perioada, pe site-ul comenzi.ro exista o oferta extrem de interesanta de tensiometre de incheietura sau de brat, cu forme prietenoase, ergonomice, care pot fi pornite doar printr-o apasare de buton.

V-as recomanda, de exemplu,  un tensiometru de brat Laica BM2003 cu touch screen, aflat la promotie, cu ajutorul caruia o sa va puteti  masura extrem de simplu tensiunea arteriala, dar si pulsul.



Are un ecran LCD mare, pentru o usoara citire a valorilor, se umfla si se dezumfla automat (datorita unei pompe electrice), masoara si memoreaza atat presiunea arteriala, cat si presiunea diastolica, masoara frecventa batailor inimii si bataile neregulate.

Acest tensiometru performant, de productie italieneasca, poate sa retina pana la 60 de masuratori efectuate, iar utilizatorul are la dispozitie si clasificarea nivelului de presiunea a sangelui (conform OMS), pentru a sti cand sa se duca la medic, daca este cazul

Pentru a obtine niste valori corecte ale tensiunii arteriale, un utilizator de tensiometru casnic trebuie sa respecte cateva reguli:

- bratul sa fie pozitionat la nivelul inimii;
- sa nu ia stimulente care sa ii accelereze batiale inimii (stimulente adrenergice, cafea);
- sa nu fumeze cu minim un sfert de ora inainte de masuratoare;
-  tensiunea arteriala sa se faca in pozitia sezand, dupa minim 5 minute de odihna, nu intr-o stare de agitatie deosebita.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!