Fascinatia rubinelor in inele de logodna si alte bijuterii

bijuterii rubine speciale
Pentru ca rubinele au conferit inca din vremuri indepartate o stralucire aparte bijuteriilor, ne-am gandit sa va oferim cateva informatii despre aceste nestemate.
Intregind aspectul unui inel de logodna, ca piatra solitara, sau in combinatie cu alte geme scumpe, de exemplu diamante, rubinele creeaza o cromatica deosebita, atragand orice priviri.  
Daca va ganditi sa faceti o declaratie de dragoste ca in povesti, si va lipseste doar banda de logodna, un model de inel aur cu rubin si diamante poate fi o alegere inspirata.
Cu nuante mai accentuate, care variaza de la rosu inchis la roz, din cauza ionilor de crom din componenta, rubinul este prezent pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii.
Nu putine sunt referirile la aceasta piatra scumpa, datand din vechime, ele fiind mentionate in textele religioase din sanscrita, dar si in Biblie.
Hindusii considera ca aceasta gema s-a nascut dintr-un foc de nestins, iar magii si vrajitorii Evului Mediu ii asociau puteri nebanuite, in credinta ca rubinele provin din flacara unui dragon, animal mitic si fantastic.
In orice caz, argumentele stiintifice, care se bazeaza pe analiza chimica, reflecta valoarea inalta a acestei varietati rare de corindon.
La nivel international, cea mai semnificativa cantitate de rubine provine din Thailanda, unde se folosesc cele mai eficiente metode, in stil traditional, de taiere si slefuire.

O alta sursa renumita de provenineta este Myanmar, Sri Lanka, Vietnam, dar si Africa, Asia Centrala sau Afganistan.
Reflectie a pasiunii si a vietii, rubinul se situeaza pe scara lui Mohs, imediat dupa diamant, el avand duritatea 9.
Din cauza variatiilor de culori, cele rosii cu tente galbene sunt cunoscute drept “spinel”, iar cele rosu domol sunt numite “balais”.

In prezent, se pot realiza rubine si in conditii de laborator, obtinandu-se pietre sintetice pentru care uneori se recurge la reconstituirea din particulele unor geme veritabile.
Cu ochiul liber, este greu sa faceti diferenta.
1947 este anul aparitiei popularelor rubine sintetice denumite stele Linde.
Puteti deosebi rubinele sintetice de cele veritabile doar examinandu-le interiorul, unde s-au creat spatii asemanatoare cu niste mici bule de gaz.
Se mai poate proceda si ca in cazul diamantelor, prin zgarierea cu o alta piatra.
Ce este cu adevarat fascinant legat de inelele de logodna cu rubine, consta in reflexele argintii, determinate de incluziunile maselor fibroase ale rutilului (bioxid de titan). Rotind piatra pretioasa, veti identifica niste stelute luminoase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!