Roaba: inlocuitoare de toneta pentru producatorii rurali

Am gasit de curand un magazin cu roabe de vanzare si trebuie sa va spun ca in primul moment mi s-a parut amuzant sa cumperi o roaba pentru uz casnic (mentalitate de oraseanca, nu-i asa?), dar zilele trecute mi-am schimbat radical parerea despre acest subiect.

Da, este foarte utila in orice gospodarie la curte, iar cum am vazut in weekend-ul acesta, unii o folosesc chiar si pe post de toneta de vandut la marginea drumului.

Am fost sambata intr-o excursie fabuloasa in Tara Uriasilor, asa, mai spre Campulung la Vale (sau la Munte, daca va convine mai bine), iar intr-o margine de sat pe unde am poposit, murati sub o ploaie mocaneasca, am zarit o tanti care vindea branza si cas... din roaba!

Da, exact! Pare extrem de amuzant, dar uite asa am mai descoperit eu  ca exista o utilizare ingenioasa pentru o roaba, probabil tipic mioritica.

Pentru ca ploua destul de serios, tinea producatoarea cu pricina o umbrela imensa, ca sa se protejeze de stropii repezi atat ea, cat si rotile de branza proaspata si cas afumat scoase la vanzare
.
Roaba ei green rezista eroic si la greutatea  de alimente bio din cuva, dar si la apa de ploaie ce se lupta zadarnic sa o destabilizeze, siroind pe ulita, printre pietrele noroite.

Era o roaba aidoma cu aceea pe care am vazut-o eu in magazinul online de care va povesteam la inceput: cu o capacitate de 100 litri, o cuva de plastic, maner ergonomic si cadru metalic rezistent.


roaba pentru vie

La o mica socoteala, pretul unui asemenea inlocuitor de toneta este echivalent cu vreo sase roti de cas afumat, ceea ce nu este deloc mult, din moment ce tanti avea pe putin 20-25 de roti ambalate in celofan triplu in cuva cea verzulie.

Mai vazusem eu pe site-ul cu roabe pentru uz casnic si alte doua modele care aveau cuvele de culoare gri, confectionate din tabla zincata, dar pentru a transporta branza eu zic ca tot mai buna este o roaba cu o cuva de plastic, nu-i asa?

Tot cu roaba, in alt sat in care nu ploua (de asta am putut face poza de mai jos!), am vazut o roaba argintie plina ochi... cu varza! Niste capatani imense, care sigur or sa se lafaiasca fericite intr-un butoi din ala de pe timpuri, cu doage de lemn adevarat si cercuri de metal, de inaltimea unui om, nu intr-un recipient de plastic albastru de supermarket.


ziua recoltei

Asadar, daca locuiti la tara si nu aveti inca o roaba - toneta de vandut legume si alte preparate facute in casa, va invit ca sa intrati si voi pe site-ul magazinului roabe.ro si sa va comandati una. 

E ieftina ca braga pe care va recomand calduros sa o preparati, de ce nu, daca mai stiti reteta din vechime, pentru ca apoi o sa o puteti vinde la sticla pe un pret bun direct din roaba orasenilor intoxicati cu bauturi pline de chimicale venite de peste tari si mari, care sunt uimiti de metodele traditional-moderne de vanzare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!