Un mod aparte de a face educație preșcolarilor români: stilul finlandez!


Este bine că acum există și în țara noastră o școală româno-finlandeză, deoarece mulți părinți apreciază sistemul de învățământ din nordul Europei.


Alexandra Anton directoarea Sava Edu a studiat în România și Finlanda, iar în 2014 a absolvit programul  de master la Universitatea Turku din sud-vestul "Țării cu o Mie de Lacuri".


Apa reprezintă 10% din suprafața Finlandei, iar două treimi este ocupată de vegetație forestieră. Nu e de mirare că orientarea spre protejarea mediului este pentru finlandezi una de prim ordin.


Iar aducerea acestei valori fundamentale pe meleagurile noastre este binevenită, în condițiile în care acum este absolut necesar a ne proteja mult mai bine bogățiile naturale de care dispunem. Iar acest mod de reconectare cu natura începe cel mai bine de la cea mai fragedă vârstă.


Centrul de Educație și Cercetare româno-finlandeză și-a deschis porțile în Ploiești începând din acest an, 2019. El se adresează copiilor cu vârste între 3 și 6 ani.


Deși nou înființat, de-abia în luna iulie,  cei interesați pot găsi pe site-ul sevaedu.ro o serie de acțiuni extrem de interesante precum ar fi: Planting Day la Sava, Sărbătoarea Halloween-ului și International Day For Older Persons la Seva - o zi care sărbătorește legătura între generații.




Centrul pune la dispoziția copiilor un teren de joacă frumos, cu pistă pentru biciclete, piscină în aer liber, o seră și chiar o minifermă în care cei mici poți să întâlnească diverse rase de animale.


Alături de orientarea spre protejarea naturii, valorile care stau la baza desfășurării activității preșcolare în acest centru special de educație pe principii finlandeze se referă la respectarea unicității fiecare copil, respectarea drepturilor acestuia, inclusiv la libera exprimare și la a fi înțeles.


La Seva Edu se pune un mare accent pe un stil de viață sănătos și sustenabil, inspirațional.


Joaca este considerată drept o condiție sine qua non pentru a învăța pe tot parcursul vieții, nu numai în copilărie.

Ceea ce face diferența la acest centru educațional Seva este faptul că are la bază colaborarea strânsă între profesori și un puternic parteneriat cu părinții, o abordare echilibrată a programelor educaționale, de predare și evaluare a progreselor pe care le fac treptat cei mici. Echitatea și a cooperării sunt valori de bază promovate la acest centru, nu concurența între copii.


Finlanda apreciază educația timpurie înainte de școlarizarea formală, unul dintre scopuri fiind acela de a identifica care problemele de învățare ale copilului înainte de începerea școlii primare.


Programele de intervenție educațională timpurie sunt foarte apreciate din acest motiv și îi ajută pe micuți cu mici dificultăți ca să le depășească ușor și să atingă aceleași standarde precum colegii lor cu ajutor specializat. Doar că s-ar putea ca să fie nevoie de o cale diferită a modului de a ajunge acolo unde se dorește de către părinți și educatori.




La Seva Edu profesorii se străduiesc ca să ofere fiecărui copil o oportunitate egală de a avea succes prin utilizarea unor strategii individualizate de intervenție și practici pedagogice specifice. 


Această idee referitoare la egalitatea de șanse pentru fiecare copil din centru se aplică și familiilor, prin faptul că profesorii nu manifestă părtinire față de un tip de familie, cultură etc.

De multe ori în România părinții lucrează un număr mare de ore zilnic și nu pot fi la fel de implicați în viața copiilor lor precum au fi fost în urmă cu câteva zeci de bunicii lor, dar acest lucru nu ar trebui să îi împiedice ca să facă parte din educația copiilor. Profesorii îi pot învăța modalități optime de includere a lor, ca adulți cu joburi solicitante în viața celor mici. Acest lucru le va fi de mare ajutor mai târziu, când preșcolarii de acum vor ajunge adolescenți.


Pentru detalii despre înscriere, intrați pe site-ul sevaedu.ro!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!