Leasing-ul de personal: o solutie viabila pentru firme, dar si pentru cei ce isi cauta un job temporar


Leasing de personal prin Persons, iata despre ce as vrea sa va informez astazi pe unii dintre voi, interesati in a va inchiria forta de munca pe o perioada temporara.


Persons este o agentie de recrutare si leasing de personal, cu sediul in Bulevardul Ferdinand I nr.7, sector 2, Bucuresti.




Beneficiile clientilor antreprenori ce apeleaza la oferta Persons si incheie un contract de leasing de forta de munca  sunt evidente:

- reducerea costurilor cu procedurile administrative specifice;
- usurinta in a gasi un numar mai mare de angajati dispusi sa se angajeze cu un contract de munca temporara;
- forta de munca este preselectata si calificata;
- cei angajati temporar se focuseaza exact pe proiectul/activitatea pentru care au fost angajati.


Chiar daca este o solutie limitata ca timp, contractul de munca rezumandu-se la perioada in care, sa zicem, o firma are nevoie de personal suplimentar pentru un anumit proiect, pentru cei in cautare de un job, poate fi o gura de oxigen (pe termen scurt).

Plus ca orice loc de munca, fie ea si temporara, reprezinta o experienta care adauga puncte la cv.

Ce este leasing-ul de personal?

Prin leasing de personal conform art.88 din Codul Muncii se intelege munca depusa de un salariat angajat pe o perioada temporara, care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara si este pus la dispozitia utilizatorului pentru a munci pe o perioada limitata sub supravegherea si conducerea utilizatorului.

Dupa cum vedeti, esenta leasing-ului de personal este durata extrem de limitata in timp.

Diferenta intre contractul de munca temporara si contractul de munca pe perioada determinata


Contractul de munca temporara are o paleta de aplicabilitate mai extinsa decat contractul de munca pe o perioada determinata.

Contractul de munca incheiat pe o perioada determinata se poate incheia doar in cazuri strict si limitativ prevazute de Codul Muncii si de alte legi speciale precum:

- inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
- cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului;
- desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
- angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta, etc.

Un contract individual de munca incheiat de angajator cu angajatul pe perioada determinata trebuie sa contina informarea salariatului cu privire la durata exacta a contractului.

Tototdata, trebuie stipulata si durata perioadei de proba, care difera de cea prevazuta de contractul individual de munca pe durata nedeterminata. 

Mai exact, potrivit Codului muncii, salariatul incadrat cu CIM pe durata determinata poate fi supus unei perioade de proba, care nu va depasi:
a) 5 zile lucratoare pentru o durata a CIM mai mica de 3 luni;
b) 15 zile lucratoare pentru o durata a CIM cuprinsa intre 3 si 6 luni;
c) 30 de zile lucratoare pentru o durata a CIM mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a CIM mai mare de 6 luni.


Contractul de munca temporara este  un contract individual de muncă special, încheiat în scris, între agentul de muncă temporară şi salariatul temporar, pe durata unei misiuni. 

Astfel, de regulă, acesta este un contract de muncă pe durată determinată, dar legea permite şi încheierea între agent şi salariatul temporar a unui contract de muncă pe perioadă nedeterminată astfel încât între misiuni salariatul este la dispoziţia agentului de muncă temporară.

Ce clauze trebuie sa includa un contract individual de munca pe perioada temporara?


-  condiţiile în care urmează să se desfăşoare job-ul prestat;
-  durata job-ului;
- identitatea si sediul utilizatorului;
- cuantumul si tipul de plata ce i se va face salariatului temporar.

Contractul de munca temporara poate fi incheiat si pentru mai multe misiuni (activitati, proiecte), fara a depasi 36 de luni.

Daca misiunile nu sunt concomitente, ci succesive, se vor incheia noi contracte de munca temporara, respectandu-se conditiile de mai sus.

Daca misiunea se prelungeste, contractul de munca temporara se va prelungi si el, prin act aditional, dar nu trebuie sa fie mai mare de 3 ani.

Perioadele de proba ce pot fi incluse in contractul de munca temporara sunt urmatoarele:

- 2 zile lucratoare, in cazul în care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mica sau egala cu o luna;
- 5 zile lucratoare, în cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre 1-3 luni;
- 15 zile lucratoare, în cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre 3-6 luni;
- 20 de zile lucratoare, in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului de munca temporara este încheiat pentru o perioada mai mare de 6 luni;
- 30 de zile lucratoare, in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului de munca temporara mai mare de 6 luni.


Persons este o agentie de recrutare si leasing de personal, cu sediul in Bulevardul Ferdinand I nr.7, sector 2, Bucuresti unde va invit sa va adresati, daca doriti un job temporar in aceasta perioada.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!