Info-news acvaristica: Rescrierea ADN-ului este posibila la pestele-zebra (Danio rerio)


Pestele-zebra (Danio rerio) este pe cale sa ajute savantii sa descopere cum se poate rescrie ADN-ul, ceea ce deschide perspective nebanuite in tratarea unor boli complexe la mamifere, inclusiv la om.

Stephen Ekker, specialist in biologie moleculara, impreuna cu o echipa de cercetatori americani de la Clinica Mayo din Rochester (Minnesota) au obtinut deja rezultate spectaculoase in studiile privind rescrierea unor secvente de ADN din genomul pestelui-zebra, minunatul cobai acvatic, atat de utilizat in  experimentele lor, de catre biologii din intreaga lume.

Conform biologilor americani, genomul pestelui-zebra poate fi personalizat, prin inlocuirea unor fragmente de ADN. Acest lucru se realizeaza utilizand in prima faza o serie de enzime speciale, iar mai apoi, inlocuind  secventelor de ADN "decupat" cu altele de ADN "artificial".

Britanicul Jason Rihel, a afirmat cu entuziasm faptul  ca posibilitatea rescrierii directe a anumitor secvente ADN la pestele-zebra, anume alese de catre specialisti, va permite rafinarea modelelor de experienta din specia Danio rerio, cu beneficii extraordinare pentru medicina, inclusiv in gasirea unor solutii pentru tratamente revolutionare necesare oamenilor.

Sursa info studii pesti:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!