Fotbalul si recastigarea mandriei nationale

Intr-o vreme in care ocupam un nedorit loc trei in Europa in topul obezitatii, demersul celor de la Blogalinitiative si www.sportlocal.ro de a milita pentru redesteptarea apetitului romanilor pentru sportul de performanta, in special, si pentru miscare, in general,  nu poate sa fie decat laudabila.

Tema propusa, aceea de a ne spune parerea despre cum ar putea ajuta eficient un sponsor echipa nationala de fotbal este extrem de incitanta, deoarece ne face sa ne gandim la ei, "oamenii cu bani" cu functii de decizie in marile companii, ca adevarati componenti ai formatiei de fotbal a Romaniei.

Pentru ca in zilele noastre cu certitudine cele trei elemente definitorii pentru obtinerea unei performante fotbalistice internationale sunt: echipa, galeria si sponsorii. Si niciunul nu trebuie neglijat.

Aceasta triada ar trebui sa fie indestructibila si sa  faca posibila manifestarea celorlalte ingrediente obligatorii: talentul nativ al jucatorilor romani, combinat cu o munca sustinuta,  seriozitatea, respectul  pentru fotbalistii din generatiile trecute, ce au facut din fotbal cel mai iubit sport pe plaiurile noastre, dar mai ales patriotismul.

Din nefericire, panta descendenta pe care se afla echipa nationala in prezent este cauzata atat de selectia necorespunzatoare a componentilor lotului, alegere bazata mai mult pe cumetrii, decat pe valoarea reala, cat si de preocuparea prea mare pentru partea baneasca.

A face parte din echipa nationala ar  trebui sa fie pentru  jucatori in primul rand un motiv de mandrie, dar si de  imensa responsabilitate, de smerenie si recunostinta pentru increderea acordata de tara ta, ce te-a considerat demn ca o poti reprezenta asa cum se cuvine pe plan international, la cel mai inalt nivel al performantei sportive.

Ce poate sa fie mai inaltator decat sa fii partas la construirea unei imagini corecte, pozitive, despre tara ta, sa contribui la faurirea prestigiului Romaniei in lume, prin intermediul sportului-rege, fotbalul?


Jucatorii ar trebui sa fie  in primul rand modele de patriotism, nu neaparat de reusita financiara, pentru ca echipa nationala ar trebui sa fie formata din oameni care isi iubesc tara din adancul sufletului lor si sunt decisi sa dea tot ce pot pe teren.

Nu cred in determinarea acelor fotbalisti-vedete care mesteca guma indiferenti in momentele emotionante in care se intoneaza imnul Romaniei, gandindu-se apatici doar cum sa joace fara a risca vreo accidentare, care i-ar putea tine pe bara in meciurile de la clubul unde joaca, sau care planuiesc  in ce discoteca sa se duca dupa  incheierea partidei, pentru a sarbatori victoria sau... infrangerea.



Nationala Romaniei ar trebui sa fie compusa din eroi care sa lupte pana la ultima resursa de energie, pentru ca ei sunt soldatii patriei pe timp de pace, care pot transforma numele tarii in renume, nu  din mercenari. 
Recompensele materiale si de imagine ar trebui sa fie, cand vorbim de reprezentarea tarii in lume, doar o consecinta, nu scopul principal  pentru care ei intra  pe  teren, dupa ce au tras sforile ca sa prinda un loc in echipa nationala.



Galeria, al doilea element in triada Nationalei de Fotbal a Romaniei, ar trebui sa se comporte si ea responsabil, constienta fiind in orice clipa de faptul ca fiecare suporter este un real ambasador al Romaniei in lume.

Demnitate, mandrie,  fair play, acestea ar trebui sa fie trasaturile definitorii ale unui component al galeriei de fotbal a Romaniei, care ar atrage cu siguranta respectul strainilor.

Un loc in galeria Nationalei ar trebui sa fie unul de suprema onoare,  iar acela ce il ocupa ar trebui sa fie si un formator de caractere,  pentru  cei in mijlocul carora traieste, un model pentru ei, asa cum si fotbalistii de  pe teren ar trebui sa fie modele pentru tinerele generatii, precum erau candva Hagi, Balaci,  Dobrin. Iubirea de tara si de fotbal ar trebui sa caracterizeze un suporter, nu repertoriul de injuraturi si forta pumnului.

Sponsorii ar trebui si ei sa faca parte indestructibila din triada,  iar acest lucru presupune ca ei sa iubeasca Romania, in general, si echipa nationala, in special, sa fie aproape de ea in momentele fericite, dar si in acelea mai dificile. Un sponsor care nu se gandeste decat la profitul pe care il va obtine daca baga niste bani  in fotbal, nu este un adevarat sponsor.

Iar ca sa iubesti un lucru, trebuie mai intai sa il cunosti. Mai apoi totul vine de la sine.

Sponsorii Nationalei ar trebui sa organizeze mai multe intalniri intre fotbalistii Nationalei, suporterii din galerie si iubitorii de fotbal, mai ales cu tinerele generatii.

Promovarea valorilor echipei nationale in scoli si licee poate conduce la schimbarea unor mentalitati si la intoarcerea acelor vremuri in care echipa de fotbal a Romaniei ne umplea inimile de bucurie. 
Iar cu timpul tribunele stadioanelor vor fi din nou intesate cu spectatori, ce se vor bucura din nou de un spectacol sportiv de calitate.

Iata ca City Insurence a facut un asemenea pas  in promovarea "altfel" a fotbalului, prin lectura, si a sponsorizat cartea  scrisa de Christian Frisk - "Eurofotbal, cu aroma de miazazi". Felicitari!