"12 plante" (Plantina - Cluj): Mesteacanul, simbolul melancoliei rusesti...

Din cutia "12 plante" a celor de la Plantina, razbate sunet de tobe ancestrale, de Inceput de Lume...

Mesteacanul pufos, arbore intalnit in Estul si Nordul Europei, este o specie cu valente vindecatoare multiple, de aceea, alaturi de alte specii inrudite, era cinstit asa cum se cuvine de catre cei din vechime.

La fel ca si teiul, despre care am povestit in articolul trecut, mesteacanul este considerat si el drept o scara catre cer, un pom sfant ce leaga Cerul de Pamant

Finlanda are drept copac national mesteacanul, iar in Rusia este venerat, la fel ca si in Tarile Baltice sau in China de Nord.

In lumea druizilor, mesteacanul era sarbatorit cu ocazia solstitiului de vara, ca un simbol al triumfului plinatatii vietii.

La noi in tara, mesteacanul pufos, componenta a suplimentului naturist "12 plante",  este des intalnit in intreaga tara, fiind folosit in tratamentele populare pentru ameliorarea bolilor de inima, reumatismului, starilor febrile, afectiunilor renale, diminuarea edemelor.

Intr-o armonie perfecta cu teiul argintiu,  salcia sau stejarul, gingko biloba, migdalul, coacazul negru, magnolia, ghimbirul, socul, urzica si orzul verde, in suplimentul alimentar clujean "12 plante", mesteacanul pufos ne aduce mai aproape vibratiile cerurilor superioare, ne apropie de Divin.

Si, aidoma teiului care ne invita in lumea poeziilor lui  Eminescu, cand vorbim despre mesteacan, nu putem sa nu ne gandim la genialul Serghei Esenin.

Arbore ce ilustreaza minunat melancolia sufletului Rusiei profunde, mesteacanul are un rol de seama in poemele si cantecele rusesesti, ce vorbesc despre satele traditionale, despre taigaua siberiana, despre vindecatorii arhaici si leacurile lor miraculoase...

Mai povestesc mestecenii, sageti argintii, inaltandu-se elegant spre Cer, despre levitatiile initiatice, despre arta divinatiei cu ajutorul acestor arbori deosebiti.

Ceva din energiile binefacatoare ale mesteacanului le regasim in acest supliment alimentar.

Plantina, prin suplimentul naturist "12 plante", ne daruieste oportunitatea de a ne aminti de toate acestea si a ne opri pentru cateva clipa din goana noastra nebuna, fara nicio tinta, pentru a ne regasi pe noi insine, cei adevarati.

Dozele de la Plantina, Cluj, sunt pretextul ideal pentru acest lucru.