Yerba mate - bautura divina din America de Sud

Mate sau yerba mate, bautura traditionala intalnita in mai multe tari din America de Sud, a inceput de ceva vreme sa fie ceruta si in ceainariile din tara noastra, sub influenta scrierilor lui Gabriel Garcia Marquez, interesului pentru Che Guevarra sau a pasiunii pentru telenovelele argentiniene.

Una dintre legendele indigenilor spune ca o zeita coborata pe Pamant a fost salvata de ferocitatea unui jaguar de catre un batran. In semn de multumire, aceasta le-a daruit oamenilor yerba mate, o bautura speciala, menita sa le dea energie, dar si sa ii vindece de boli.

Iezuitii au adus-o in Europa, fermecati de proprietatile sale deosebite. Tot ei sunt aceia ce au amenajat primele plantatii de Iilex paraguariensis, arborele de la care se recolteaza frunzele din care se prepara Mate. Acesta apartine familiei Aquifoliaceae si creste, in salbaticie, intre paralelele 10 grade si 30 grade, in bazinele raurilor Parana si Paraguay din America de Sud, necesitand temperaturi mari, umiditate mare si pana la 1.500 mm de precipitatii anuale, scrie rain-tree.com.

Termenul de "mate" provine din cuvantul quichuan "mati", care denumeste vasul confectionat dintr-o tartacuta speciala (Lagenaria vulgaris) in care se prepara si apoi sa se bea acesta licoare speciala, cu gust dulce-amarui.

In zilele noastre, se utilizeaza o plosca rotunda sau cilindrica, confectionata din diverse materiale, in care se pun frunzele uscate de Iilex paraguariensis si peste care se toarna apa fiarta. Infuzia se bea cu bombilla, un pai special, ce are unul din capete sub forma unei linguri gaurite cu scopul de a retine frunzele si a lasa doar lichidul sa treaca prin tub.

Mate a devenit bautura traditionala in mai multe tari din America de Sud, cel mai mare succes avandu-l in Argentina.

In orice casa argentiniana, saraca sau bogata, gasim ustensilele de preparare ale acestui "ceai iezuit", asa cum, impropriu, au denumit yerba mate europenii. Faptul ca recipientul de preparare, paiul si ceainicul de fierbere a apei, sunt confectionate din materiale mai ieftine sau mai scumpe, conteaza prea putin. Important este sa se respecte cu strictete ritualul transmis din generatie in generatie.

Mate este o bautura ce se bea cu familia si cu prietenii, traditia cerand sa se treaca plosca si paiul de la unul la altul.

Atunci cand se bea in singuratate, invita la introspectie, la regasirea de sine.
Ceremonialul prepararii si consumarii este respectat pana si pe strada, argentinienii obisnuind sa isi ia, cand pleca dimineata de acasa, plosca pentru preparare, bombilla si un termos plin cu apa fiarta. Asta daca nu vor sa o bea intr-unul dintre numeroasele localuri, care te imbie la tot pasul.

Mate inlocuieste cu succes cafeaua, locuitorii Americii de Sud consumand-o atat pentru ca le da o stare de buna dispozitie, cat si pentru ca reprezinta o sursa de sanatate.

Yerba mate si-a dovedit eficienta in oboseala fizica si mentala, inlaturarea durerilor reumatice, artrita, depresie, sinuzita, imbunatatirea memoriei, scorbut, edeme, sporirea puterii de vindecare a altor plante medicinale.

(articol scris pentru ziare.com)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!