LOCUINTA FAMILIEI - afla ce spune Noul Cod Civil


Conform prevederilor din Noul Cod civil, niciunul dintre soti nu poate dispune, fara consimtamantul scris al celuilalt sot, de drepturile asupra locuintei familiei, chiar daca este proprietar exclusiv asupra acesteia.
Locuinta familiei este acel imobil in care sotii convietuiesc efectiv sau, in lipsa, locuinta sotului la care se afla copiii.

Locuinta familiei se alege, in principiu, conform art.308 din Noul Cod civil, de catre ambii soti, prin acord si poate sa fie diferita de domiciliul ambilor sau al unuia dintre ei.

Niciunul dintre soti nu poate scoate din locuinta familiei bunurile ce o mobileaza sau decoreaza si nici nu poate dispune de acestea fara acordul scris al celuilalt sot.

Daca consimtamantul este refuzat fara un motiv legitim, in conformitate cu prevederile Noului Cod civil, sotul interesat poate sesiza instanta de tutela, pentru ca aceasta sa autorizeze incheierea actului respectiv.

Acel sot care nu si-a dat consimtamantul la incheierea actului poate cere anularea lui in decurs de maxim un an de la data cand a luat cunostinta de acesta, dar nu mai tarziu de un an de la data incetarii  regimului  matrimonial.

Daca locuinta familiei nu a fost notata in cartea funciara, sotul care nu si-a dat consimtamantul nu poate cere anularea actului, ci doar daune-interese de la celalalt sot, cu exceptia cazului in care tertul dobanditor a recunoscut, pe alta cale, calitatea de locuinta a familiei.