Tusea convulsiva (stadii, complicatii, tratament)



Tusea convulsivă este o boală infecţioasă care afectează tractul respirator superior.

Afecţiunea poate apărea la orice vârstă, dar afectează preponderent copii. La această vârstă se înregistrează şi cele mai multe cazuri severe de boală, (în special la sugari). Incidenţa este mai mare primăvara/vara.

Clasic, tusea convulsivă evoluează în 3 stadii: stadiul cataral (durată între 7 şi 14 zile) cu debut insidios şi manifestări clinice nespecifice, hiperemie conjunctivală, coriză, lăcrimare, tuse, febră (inconstant). Stadiul convulsiv (paroxistic), între săptămânile 2 şi 4 de boală, caracterizat de
apariţia acceselor de tuse paroxistică şi stadiul de convalescenţă cu o durată de mai multe
săptămâni (până la 2 luni).

Dintre complicaţii cea mai frecventă este pneumonia. Poate fi cauzată de Bordetella pertussis în sine sau de alţi patogeni cu localizare respiratorie. 

Encefalopatia este o complicaţie mai rară, apare între a doua si a patra săptămână de boală.

Tratamentul tusei convulsive se efectuează cu antibiotice administrate în stadiile timpurii ale bolii. Administrarea ulterioară a antibioticelor după instalarea tusei nu mai are influenţă asupra cursului bolii, dar sunt recomandate în vederea diminuării contagiozităţii. De elecţie sunt
antibioticele din clasa macrolidelor (Azitromicina, Eritromicina, Claritromicina)

Va recomand sa vizitati site-ul Ekilibrium.ro, locul unde puteti afla, printre altele, si cel mai eficient tratament pentru laringita sau cel mai bun tratament pentru reumatism!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!