AfaceriLemn.ro - bursa de afaceri virtuala, destinata companiilor din industria prelucrarii lemnului

Civilizatia lemnului, calea comuniunii omului cu Natura


Suntem urmasi ai unor oameni care intotdeauna au respectat natura. In codul nostru genetic avem arhetipal marcaje puternice in acest sens, datorate si faptului ca, in vechime, trei patrimi din suprafata meleagurilor unde vietuiau stramosii nostri erau acoperite cu paduri...
Vremurile involburate in care traim ne-au deconectat dureros pentru o vreme de la dialogul vibrational pe care il aveam cu fratii nostri copacii, care ne-au daruit cu generozitate adapost, hrana si vindecare trupesca si emotionala inca de la aparitia omului pe Pamant.
Parca un val intunecat ni s-a asezat pe cuget  in ultima perioada si facem tot ce ne sta in putinta pentru a ne autodistruge fara mila arealul in care ne ducem existenta, fara a mai fi nevoie de interventia directa a celor ce ne doresc raul... Pustiim tot si apoi ne miram de ce nu ne mai gasim linistea sufleteasca, de ce fericirea dupa care alergam in nestire nu e apare la orizontul defrisat!

Am ajuns sa ucidem nepasatori paduri intregi, atragand asupra noastra mania divina, concretizata prin alunecari de teren, secete puternice sau inundatii catastrofale. Incet-incet, in sud ia proportii alarmante fenomenul de desertificare, ce va conduce la pagube iremediabile in viitorul nu prea indepartat.
Am distrus plamanii verzi ai Tarii Mioritei cu buna stiinta, iar acum ne plangem tot noi ca pana si aerul este tot mai putin si mai poluat.
Specii de animale ce au trait de multa vreme la umbra padurilor dese, nu doar ca au ajuns sa fie pe cale de disparitie, dar nu mai este mult si deveni simple poze in cartile virtuale ale copiilor secolului 21, pe masura ce habitatul lor este distrus.
Sunetul drujbelor a inceput sa fie auzit tot mai des pana si in rezervatiile naturale, cu implicatii grave asupra intregii faune si vegetatii din zonele respective.
Ar fi cazul sa ne trezim din tulburarea ce ne face sa ne luptam cu natura si sa nu taiem chiar tot aurul verde de pe aceste plaiuri de balada, pentru ca, asa cum avertizau pana si indienii Hopi, undeva, intr-o alta tara in care industrializarea excesiva este la loc de (ne)cinste, in clipa in care copacii vor pieri, nici noi nu vom mai putea supravietui pe Terra.

Si pentru ca am amintit de misteriosii indieni Hopi, ma gandesc cat de legati erau druizii de natura, fiecare om avand cate un arbore de la care isi putea lua puterea.

Puterea vindecatoare a copacilor si a obiectelor confectionate din lemn
Silvoterapia este o tehnica de tratament neconventional, mai putin cunoscuta, prin care putem sa ne luam completam vitalitatea scazuta in epoca moderna si chiar sa ne vindecam de niste boli grave cu ajutorul copacilor.
Poate de aceea, intelepciunea populara spune ca nu esti om adevarat daca nu ai sadit un pom, nu ai cladit o casa si nu ai crescut un copil. Astfel, arati ca iti aduci si tu aportul la continuarea vietii pe pamant, te armonizezi cu Natura din care esti si tu o micuta piesa de puzzle (ce-i drept cam nauca, uneori!), nicidecum nu ii esti superior.


De la prietenii mei mai intelepti si care au o legatura speciala cu padurea si comorile pe care le ascunde, am invatat ce inseamna respectul pentru fiecare forma de viata, am dobandit certitudinea ca facem parte dintr-un Intreg si tot ceea ce se intampla in jurul nostru ne afecteaza mai devreme sau mai tarziu...

Revalorizarea materialului lemnos autohton, o necesitate pentru romani


Tocmai de aceea ar fi cazul sa oprim neintarziat jaful din padurile noastre, iar taierile sa se faca doar in mod responsabil: cat, cum si unde trebuie, iar trupul lemnos al arborilor sacrificati ar trebui sa fie folosit nu pentru a fi transformat in cherestea ieftina pentru export, ci sa fie innobilat chiar la noi in tara, prin prelucrarea maiastra a acestuia de catre artisti ce inca ma stiu a lucra in acest material viu, care ne aduce binefaceri nemasurate si dupa ce s-a jertfit...
Mesterii nostri populari stiau cat de pretios este lemnul si il respectau, dovada ca lacasurile sfinte ale bisericilor erau initial din lemn. Casele taranesti emana energii vindecatoare, lucru recunoscut de toti aceia ce au trait intr-o asemenea casa speciala.
Chiar si dupa moarte, crucile puse la capataiul celor plecati erau confectionate din lemn. Nu m-ar mira insa ca sa aud ca deja se confectioneaza cruci sau troite din plastic, destinate acelora ce nu au suficienti bani pentru a-si face cruci grele de marmura scumpa, asa cum se intampla acum.

In ultimii ani se vorbeste tot mai mult despre dezvoltarea durabila, termen savant folosit de economisti pentru a exprima de fapt un adevar simplu: umanitatea a ajuns intr-un asemenea punct al evolutiei sale post-industriale incat, daca nu ne schimbam tehnologiile si modul haotic de consumare a resurselor naturale, dintre care lemnul este inca una la mare pret, vom disparea mai curand decat ne putem imagina, intr-un stil cumplit, descris extrem de bine in filmele SF ale momentului. Apocalipsa nu trebuie sa vina neaparat din cosmos, ci poate sa fie provocata chiar de noi insine, mai usor decat ne-am imagina!

Padurile - o avere regenerabila nepretuita, ce ascunde in fibra sa lemnoasa o imensa inima verde ce bate pentru noi


Probabil ca daca am iesi mai des dintre zidurile fortificate ale citadelele noastre de beton si termopan si am sta vreo doua saptamani undeva, la vreo pensiune montana, facand plimbari usoare si incercand sa stabilim o comunicare inter-specii (om-copaci), vom avea o alta viziune asupra vietii adevarate si a ce inseamna cu adevarat fericirea maxima, pacea sufleteasca. Cu certitudine inseamna mai mult decat a avea cel mai tare telefon, tableta, televizor sau laptop, acum, dupa dezmatul consumatorist ce poarta numele, extrem de bine ales, de Black Friday!!
Multi tineri se pare ca deja s-au trezit, de aceea incep sa ia atitudine si sa militeze tot mai vehement pentru reimpadurirea unor zone defrisate irational, punand efectiv mana pe cazma si sadindu-si propriul copac, de care, va garantez, sunt extrem de mandri si se simt legati puternic.
La companiile unde lucreaza unii dintre ei, au devenit adevarati militanti pentru implementarea unor tehnologii verzi...
In anul acesta, la Green Biz, chiar am avut ocazia sa ma informez in legatura cu niste initiative extrem de interesante ale unor multinationale care activeaza si in Romania si care pun tot mai mult accentul pe conservarea patrimoniului natural, de care sa se poata bucura si generatiile urmatoare, nu sa se incheie totul acum, in prima parte a secolului 21. 

In definitiv, s-ar putea ca noi, cei traitori in acest timp framantat, sa nu fim cei mai puternici, ba din contra, sa reprezentam veriga slaba, care sa provocam, daca mai ratacim pe pustiile propriei nesabuinte vinovata, o tragedie ecologica care sa conduca la extinctia noastra ca specie. 
Planeta isi va reveni probabil, pentru ca Mama Pamant are o inteligenta a ei, pe care multi savanti deja o iau in calcul, asa ca ne suporta (inca), asa cum i-a suportat si pe altii inaintea noastra (Atlantida ar fi doar un exemplu)...




Copacii, vindecatorii fara de arginti ai suferintelor noastre

Revenind la arbori si la intelepciunea milenara a poporului nostru, oamenii de la tara stiau din batrani ca acestia pot fi de folos intr-o multime de afectiuni, atat cai ei isi traiesc viata vegetala, cat si mai apoi, cand sunt materialul cald, din care sunt faurite casele rurale sau cabanele montane, piesele de mobilier, dar si multimea de obiecte uzuale, folosite intr-o gospodarie.
Pentru aceia care nu cred decat in cuvantul oamenilor de stiinta, le pot spune ca s-au facut numeroase studii in aceasta privinta, dna. Prof. Univ. Marioara Godeanu, pe care am avut fericirea de a o audia in urma cu niste ani, fiind doar un exemplu.
S-a intocmit si o lista de catre terapeutii ce cunosc tainele dendroterapiei, conform careia copacii pot fi impartiti in trei mari categorii:

-
donatori de bioenergie;

-
"vampiri energetici";

-
specii de pomi neutre, care nu interactioneaza neaparat cu oamenii, ci, in general, cu intreg mediul in care vietuiesc.
  • Copaci donatori de energie pozitiva, binefacatoare, sunt:stejarul, mesteacanul, teiul, marul, castanul, salcamul.
  • "Vampiri energetici lemnosi", ce curata organismul de energiile malefice, sunt:salcia, ciresul, bradul, molidul.
  • Copaci indiferenti, ce nu interactioneaza direct cu fiinta umana: plopul, liliacul salbatic, arinul.
AfaceriLemn.ro - un sprijin pentru oamenii de afaceri din domeniul industriei lemnului


Acestea fiind zise, probabil ca v-am convins de importanta copacilor in viata noastra, cea de toate zilele, si cat de important este o exploatare rationala si o buna utilizare a acestei averi nationale, extrem de pretioase si, din nefericire, tot mai redusa.
Cum Internetul a ajuns in zilele noastre unul dintre cele mai folosite mijloace pentru diseminarea informatiilor, mai ales in cadrul segmentului de populatie activa, care poate sa actioneze concret pentru a schimba ceea ce nu merge bine in lumea in care traim, ma bucur sa va spun si voua ca exista un portal specializat, inspirat denumit AfaceriLemn.ro, ce doreste sa fie fanionul unei altfel de atitudini asupra lemnului si a produselor din lemn.
AfaceriLemn.ro are ca misiune principala sa promoveze firmele serioase, ce pun accentul pe dezvoltarea durabila in domeniul prelucrarii lemnului, a mobilei si a produselor specifice.
Acest portal vine in ajutorul agentii economici corecti, ce activeaza in acest sector al industriei, extrem de sensibil, mai ales prin prostul renume capatat datorita intermediarilor avizi de imbogatire imediata, ce au recurs fara remuscari la taierea padurilor, in cele mai multe cazuriin mod ilegal, in alte  situatii chiar legal, cu aprobari luate extrem de suspect obtinute, beneficiind si de portite din legislatia extrem de permisiva uneori din domeniul silvic.



Afaceri Lemn - avantajele de a fi inscris pe acest portal specializat din Romania

Cei interesati pot sa isi faca aici reclama gratuita produselor pe care le comercializeaza, exista chiar si o bursa de profil, ce se vrea o arena virtuala efervescenta de intalnire a cererii si ofertei.
Gasim pe AfaceriLemn.ro si un catalog al firmelor, dar si un catalog de produse specifice, precum si o sectiune ce include cele mai noi stiri si articole extrem de interesante din aceasta pe nedrept uitata industrie a lemnului.
Toti membrii ce se inscriu pe Portalul Afaceri Lemn beneficiaza de un site web gratuit pentru promovarea companiei si a produselor pe care le realizeaza.
Existenta unui numar cat mai mare de asemenea site-uri specializate poate schimba si optica romanului obisnuit, care incepe sa uite pana si mirosul de cetina de brad, inlocuindu-l cu modernele lumanarile aromate cu esente artificiale.
Acesti oameni ai secolului 21 au inlocuit demult, din nefericire si in unele zone rurale, batrana dusumea de lemn cu linoleumul sau parchetul sintetic, lada de zestre a bunicii cu seiful si dulapurile metalice, pana si mojarul de lemn cu unul de plastic.
Centrala electrica a inlocuit vestita soba cu cercuri in care trosneau vesel candva, in pragul lunii decembrie, vreascurile rupte de viscol, in timp ce deasupra, in ceaun, se pregatea o mamaliga mare, aurie, ce urma sa fie pusa pe un fund de lemn si taiata cu ata.
Poate ca daca vor fi mai multe asemenea site-uri ale oamenilor ce fac afaceri responsabile cu lemn si produse din lemn, padurile vor incepe incet sa se refaca, inclusiv printr-un program intens de plantari, desfasurat la nivelul intregii tari, deoarece internautii vor constientiza mai bine gravitatea problemei cu care se confrunta in prezent tara noastra: aceea de a-si pierde si ultimele suprafete impadurite, de dragul unei dezvoltari economice iluzorii.
Va invit si pe voi, cititorii acestui blog, sa transmiteti celor interesati vestea ca exista un portal – Afaceri Lemn, care ii asteapta cu bratele virtuale deschise si cu multe surprize placute pe oamenii din domeniu, spre a-i pune in conexiune unii cu altii, in beneficiul lor, dar si al nostru al tuturor traitorilor pe aceste meleaguri unde, candva in vremuri demult apuse, codrii de stejari erau spaima tuturor navalitorilor, facand zona aceasta de lume de necucerit.





Un comentariu:

  1. pentru a accesa link-ul catre site-ul afaceriLemn.ro utilizati un motor de cautare extern blogului

    RăspundețiȘtergere

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!