Dilemele unor proaspeti proprietari de teren agricol...

Mandica este prietena mea din adolescenta...

Intotdeauna si-a dorit sa aiba o micuta casa la tara si o bucata de teren pe care sa cultive cateva straturi cu legume adevarate, care sa aiba gust adevarat, nu „de plastic”, precum acelea pe care le-a cumparat atatia ani din supermarketurile bucurestene.

Cu toate acestea, abia de anul trecut a devenit fericita proprietara a unei proprietati aflata undeva, tare departe de Capitala, tocmai in judetul Vrancea.

Impreuna cu sotul ei, toata iarna au facut planuri legate de ce ar fi mai bine sa cultive in calitate de proaspeti fermieri si tot nu s-au hotarat pe deplin... 

Ea ar fi vrut niste brazde cu ceapa de arbagic si usturoi, niste rosii, ardei grasi, niste salata verde, dar si niste straturi cu flori parfumate, care sa ii aduca aminte de copilarie. Chiar si-a ales deja niste  seminte de flori Covera.

Vali, barbatul ei, mai degraba ar dori sa infiinteze o micuta livada cu pomi fructiferi: niste pruni pentru tuiculita, visini, gutui si caisi pentru dulceturi „ca la bunica”, poate si 2-3 meri si, de ce nu, poate si un nuc sau un cires.

I se parea lui ca o livada implica mai putina munca, dupa ce pomii intra pe rod, decat sa cultive legume sezoniere, dar Mandica nu a fost de acord cu asta.

Degeaba i-a argumentat Vali ca au cumparat un teren mult prea mare pentru niste biete rosii si fire de ceapa verde, asa ca nu poate sa fie lasat parloaga, ci trebuie totusi cultivat cu ceva SERIOS.

Ultima idee in privinta achizitiei lor funciare a fost aceea de acum cateva zile, respectiv ca, fiind vorba de Vrancea, zona viticola renumita a tarii, cel mai bine ar fi sa faca ei rost de niste butasi de vita de vie si sa devina brusc... viticultori!

Dupa cate se pare, pana la urma, dupa lungi dezbateri nocturne, ii incanta pe amandoi aceasta idee, de aceea au inceput sa caute cat mai multe informatii despre perioadele de plantare a diferitelor soiuri de vita de vie, care dintre ele se preteaza cultivarii in zona de nord-est a Romaniei, care rezista mai bine la noile conditii climatice, la boli si daunatori, ce fel de vinuri (seci, demiseci, dulci) se pot obtine din strugurii pe care ii vor culege de pe viitoarea podgorie personala si, ce e mai important, de unde pot sa aleaga si sa cumpere, la preturi cat mai bune, butasi de vita de vie de calitate.

Noroc cu internetul, pentru ca au descoperit deja locul perfect de unde nu doar ca poti achizitiona tot ce poftesti, in calitate de fermier de weekend sau permanent, dar si poti sa afli un consultant online amabil, care iti raspunde rapid la toate intrebarile (deloc putine), pe care le ai legate de acest subiect: cum sa ne infiintam o plantatie de vita de vie si cum sa o intretinem cel mai bine, pentru a o vedea rodind asa cum visam.

Eu le tin pumnii si, cine stie, peste 2-3 ani, vor da lovitura ca producatori de vinuri alese!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!