Masti de lemn tribale africane - cadouri surprinzatoare pentru decorarea locuintei

San Deco - magazin Cadouri Online este locul din spatiul virtual doldora de "obiecte ALTFEL", care va vor permite sa daruiti celor pe care ii apreciati lucruri cu adevarat deosebite, purtatoare de emotii pozitive.
cadouri speciale

Printre multe alte articole exotice, in acest magazin virtual o sa gasiti si masti tribale africane minutios lucrate de catre artizani talentati.



Mastile ritualice africane - enigme inca nedescifrate pe deplin

In ultimele doua secole, mai ales, misterioasa Africa i-a atras din ce in ce mai tare pe vestici, fie ei europeni sau americani, in special datorita expeditiilor efectuate de catre numerosi exploratori, dar si din cauza expansiunii franceze in zona sub-sahariana.


Muzelele lumii au inceput sa gazduiasca tot mai multe obiecte ale artei negre, asa incat vizitatorii au descoperit cu uimire tezaurul cultural-artistic, incarcat de simboluri misterioase, al comunitatilor tribale africane.


Mastile traditionale, prin fascinatia pe care o degaja, au devenit vedetele principale, pe seama lor brodandu-se un sir nesfarsit de legende, scriindu-se carti si facandu-se in secolul 20 multe filme de succes.







Asa se face ca o multime de colectionari particulari au inceput sa stranga asemenea masti tribale , unele de o exceptionala valoare.


Masti cu motive tribale africane poti comanda din magazinul online SAN  DECO

Desi de pe site-ul San Deco nu puteti achizitiona decat replici ale unor masti africane, ele pot fi inceputul amenajarii in locuinta unei persoane dragi sau chiar a voastra insiva a unui colt etno care sa va aduca Africa mai aproape, cu ajutorul unor obiecte specifice unei culturi atat de incarcate de semnificatii ce se cer inca descifrate de catre oamenii de stiinta.


Cum pe site aveti o multime de modele de masti de inpiratie neagra (si nu numai!), dintre care 
va puteti alege, ar fi bine, consider eu, sa va dau in continuare cateva repere care sa va ajute in a comanda in cunostinta de cauza.

Cunoscute inca din Paleolitic, mastile ritualice tribale au constituit un mijloc de comunicare cu lumea stramosilor (mortilor), lumea animaliera si lumea spiritelor naturii.

magazin online surprize

Accesul in oricare dintre aceste lumi nu este deloc unul facil, din acest motiv doar persoane anume alese (un fel de mediumuri), cu aptitudini speciale, puteau (si pot) sa faca posibila transmiterea si receptarea de mesaje in conditii specifice (un costum anume din care masca reprezinta o componenta de baza, un dans extatic realizat pe o muzica speciala, in momente-cheie din viata comunitatii: ritualuri de initiere, nunta, moarte, razboi, pericole naturale, sarbatori agricole s.a.)







Confectionarea unei masti africane traditionale poate sa fie facuta doar de catre anumiti membri ai tribului, care au primit initierea de la stramosii lor si vor preda stafeta generatiilor ce ii vor urma.


Nu oricine poate confectiona o masca ritualica, asa cum nu oricine poate sa o poarte.


Din acest motiv, in cadrul comunitatii aceste persoane au un loc aparte.



shop daruri online

Un purtator de masca isi pierde identitatea cand executa un dans ritualic si permite spiritului cu care se conecteaza sa ii invadeze trupul, il lasa ca sa se manifeste ca si cand ar fi viu.


De regula, mastile tribale africane au fata umana, dar pot fi si animaliere, data fiind comuniunea africanilor cu natura.


Cum "citim" o masca africana?

In raport de importanta entitatii pe care o intruchipeaza, ele pot fi mai simple (cu trasaturi abia schitate) sau complexe, incarcate de simboluri.


O masca africana nu este absolut deloc realista, ea incearca sa surprinda esenta reala a spiritului respectiv, sa treaca dincolo de aparente.

Africanul nu pune mare baza pe ceea ce se vede, stie ca forma este fluida, ca se schimba permanent, pe cand trasaturile esentiale ale unei entitati din spectrul vizibil sau invizibil raman statornice multa vreme.


Din acest motiv, spiritele naturii, de exemplu, in zona Burkina Faso sunt reprezentate prin masti geometrice, abstracte, minimaliste. Cu toate acestea, forta emanata de o asemenea masca simbolica este coplesitoare, poate tocmai pentru ca ochiul nu este distras de elemente vizuale efemere, superficiale.

Mastile tribale africane traditionale inglobeaza elemente codificate, unele intalnite pe o arie extinsa a continentului, altele specifice doar anumitor comunitati izolate.


Cele mai importante dintre ele au fost descifrate de catre specialisti si ne permit "sa citim", fie si superficial, o asemenea masca ceremoniala cu aspect uman:



cadouri etno


- ochii pe jumatate inchisi - simbolizeaza linistea sufleteasca, autocontrolul, rabdarea, moderatia;

- ochii si gura de dimenisiuni mici - smerenia;
- fruntea inalta si lata - intelepciunea;
- barbia puternica, gura mare - autoritatea, puterea;
- ochii rotunzi, patrunzatori, nasul drept - vigilenta, furia, duritatea, indarjirea de nu da inapoi in lupta;
magazin bibelouri- sprancenele lungi, arcuite, ochii migdalati, barbia subtire, cicatricele ritualice de pe obraji - idealul de frumusete feminina;
- craniile - stramosii (mortii);
- desenele sub forma de zimti - drumul dificil al stramosilor (mortilor);
- romburile - lupta contrariilor (noapte/zi, intuneric/lumina, masculin/faminin s.a.).


Mastile cu chip de animale permit comunicarea cu acestea sau semnifica anumite calitati observate la ele (de exemplu la bivol - puterea).








 Mastile pe care le puteti comanda din magazinul de cadouri online SAN DECO, confectionate din lemn, desi sunt doar reproduceri ale mastilor africane originale, pot fi investite cu putere de insusi cumparatorul lor sau de acela ce le primeste in dar.

Totul este sa le alegem in cunostinta de cauza, descifrand cele mai importante elemente simbolice ale uneia sau alteia dintre ele.


In acest mod, o asemenea masca de tip african poate sa se transforme din obiect de arta, menit sa insufleteasca prin ineditul sau un colt de odaie cu influente etno, intr-un obiect de putere, care transmite o poveste si poate, prin forta sa intrinseca, ca sa raspandeasca energie pozitiva, calmitate si claritate mentala, sa devina un magnet al prosperitatii pentru locuinta in care este amplasat.


Totul este sa faurim in jurul ei o poveste in care sa credem cu adevarat si sa pasim curajosi in lumea magica a mastilor tribale africane.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!