Polistiren sau vata bazaltica? Ce alegeti pentru izolarea termica si fonica a casei dvs.?

Dilema pe care probabil multi proprietari de locuinte au incercat sa o rezolve in momentul in care au dorit sa reduca pierderile de energie termica s-a referit la alegerea materialului termoizolant cu performante cat mai bune pe care s ail achizitioneze la un pret cat mai convenabil.


Intr-o Romania in care circa 90% dintre aceia ce si-au termoizolat casele au folosit popularul polistiren, daca vrei sa utilizezi altceva, mai nou, esti privit de multe ori ca o persoana care fie are un buget generos, fie este vreun fitos ce se ia dupa ultimele tendinte in materie de materiale novatoare, fie este pur si simplu un ciudat care vrea sa iasa din rand, sa fie el "mai altfel".




Daca i-ai intreba pe unii dintre proprietarii ce au folosit polistirenul pentru reducerea pierderilor de caldura care a fost motivul pentru care au recurs la aceasta solutie, ti-ar raspunde negresit: "Pai asa face toata lumea, plus ca este si cel mai ieftin material termoizolant!"

Polistirenul este convenabil ca pret, dar, din nefericire, cam acesta este singurul atuu pe care il are, comparativ cu alte solutii de termoizolare a unei locuinte, fie ca vorbim de un apartament sau o casa la curte.



Dezavantajele utilizarii sale sunt evidente:

- este un produs realizat din derivati petrolieri, care, desi se lauda ca ar fi ignifug, in compozitia sa intrand si o substanta menita sa impiedice arderea prea rapida, totusi, dupa doar cateva minute, va fi si el mistuit de flacari, ceea ce va conduce la extinderea unui eventual incendiu;

- este adevarat ca protejeaza termic incaperile, dar peretii nu mai respira, ceea ce face ca sa se formeze condens, mai apoi igrasie, iar atmosfera din casa va deveni in scruta vreme irespirabila, cu efecte devastatoare asupra sanatatii celor ce stau indelung in acele camere;

- nu este indicat a fi utilizat la exterior (desi multi procedeaza astfel!), ci doar pentru captusirea peretilor interiori; afara isi pierde calitatile de material izolant sub bataia razelor solare, se deformeaza si faramiteaza, de aceea trebuie folosit doar in izolarea facute in camere;

- nu este un bun izolator fonic, din contra, sunetele se aud ciudat intr-o camera izolata cu polistiren.

Din fericire exista si alte materiale ce se pot utiliza pentru a izola termic si sonic o locuinta (gasiti o lista detaliata a acestora pe website-ul domu.ro!).




Unul dintre aceste materiale izolatoare este vata bazaltica.

Alegerea intre o izolatie cu polistiren sau vata bazaltica depinde atat de ceea se urmareste de catre proprietar, dar, mai ales, de bugetul acestuia, pentru ca, ce-i drept, a doua varianta este ceva mai impovaratoare financiar in prima etapa.

In privinta calitatilor, in lupta cu polistirenul vata bazaltica va castiga net, cam la toate capitolele, mai putin in privinta costului.

Vata bazaltica este un foarte bun  produs termoizolant ecologic,extrem de rezistent la umiditate, deoarece fibrele sale sunt acoperite cu o substanta hidrofoba (fapt ce o recomanda ca fiind foarte indicata pe post de hidroizolator pentru pardosele).

Proprietatile sale ignifuge o fac si ele sa fie apreciata unanim de catre specialisti, mai ales ca nici nu emana substante periculoase pentru sanatate sub actiunea flacarilor, asa cum se intampla cu polistirenul.

Un mare atuu pe care vata bazaltica il are este acela ca rezista foarte bine in timp, deoarece nu corodeaza si nici nu este supusa atacului nemilos al ciupercilor si microorganismelor, asa incat nu putrezeste. In plus, nu este o delicatesa pentru insecte sau rozatoare, deci este o solutie foarte eficienta, pe termen lung.

Spre deosebire de polistiren, de exemplu, ba chiar comparativ cu materialul Multipor, vata bazaltica este si un foarte bun izolator fonic, absorbind sunetele (evident, in functie si de tipul si de grosimea acesteia).

O puteti cumpara sub forme diferite: placi de vata bazaltica, role sau chiar vrac (deoarece se poate aplica si prin suflare pe pereti).

Este simplu de asezat pe pereti, pardoseli, de aceea este un material pe care chiar merita sa il aveti in vedere la izolarea termica si acustica a locuintei dvs.

Asa stand lucrurile, poate ca a sosit vremea sa nu mai faceti "ca toata lumea", sa renuntati la desuetul polistiren in favoarea altor materiale ecologice, cu avantaje certe atat pentru locuinta dvs., cat si, mai ales, pentru sanatatea familie dvs.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!