Peleți din lemn pentru o încălzire de calitate

Iarna rece a venit tocmai când ne pregăteam mai abitir de Mărțișor, așa încât brusc încălzirea locuinței a devenit prioritatea numărul 1 a multora dintre români. Iar randamentul peleților de lemn nu poate să fie deloc neglijat.


În prezent există o multitudine de opțiuni în materie de a încălzi o locuință, mai ales dacă ne referim la o casă la curte, nu la un apartament la bloc racordat la sistemul de termoficare binecunoscut.

Există din fericire pe piață și surse de încălzire care pot funcționa chiar și mai multe variante de combustibil de origine diferită, precum lemnul și cărbunele, la fel cum sunt și altele ce pot utiliza energia electrică sau gazele naturale.

Fiecare dintre aceste sisteme de producere a unui climat plăcut în locuințele noastre pe timp friguros, vine cu propriile avantaje și dezavantaje, cu propriile costuri și niveluri de agresiune (noxe) asupra mediului înconjurător.

Căldura, așadar, poate să fie generată atât de jar, precum în cazul arderii clasice de lemne sau cărbune, ori de diverse componente care emană căldură, la fel ca în cazul sistemelor de încălzire electrică.

În ultima vreme și în Romania sistemele de producere a energiei termice care funcționează pe bază de peleți de lemn au câștigat mult în popularitate, deoarece acest tip de combustibil este special prelucrat industrial pentru a fi utilizat cu o eficiență crescută pentru încălzirea locuințelor particulare.

Acești peleți din resturi lemnoase sunt mult mai economici decât alte metode de producere a căldurii, având o ardere foarte eficientă, ca să nu mai vorbim de faptul că nu emit noxe la un nivel foarte ridicat, ceea ce îi face prietenoși cu mediul.

În acest fel se protejează și resursele de petrol sau gaze naturale, în continuă scădere pe plan mondial și care, tocmai din acest motiv, au început să aibă un cost tot mai ridicat mai ales pentru consumatorii individuali.

Depozitarea peleților din lemn este foarte economica pentru utilizatorii casnici, deoarece sunt foarte mici ca dimensiuni, ceea ce îi deosebește esențial de combustibilul lemnos clasic: bucăți de lemn tăiate cu toporul, buturugi sau vreascuri.

În special la oraș, pentru aceia care au norocul de a lui în case la curte, de regulă este foarte dificil să achiziționeze combustibil clasic sub forma de bușteni sau buturugi, care urmează a fi sparte. Nici chiar acele lemne provenite din deșeuri lemnoase obișnuite nu sunt o variantă prea bună, deoarece sunt scumpe, trebuie depozitate în magazii sau pivnițe încăpătoare, iar prețul lor este destul de mare în condițiile în care nu au un randament caloric prea grozav.

Nici a apela doar la brichetele din cărbune din cauza afecțiunilor respiratorii de care suferă multe persoane nu este o soluție fericită.

Peleții lemnoși sunt mult mai buni din toate punctele din vedere: ecologici, relativ economici și cu un randament de ardere și încălzire excelent.

Aceștia sunt confecționați din rumeguș, deșeuri de lemn reciclat, așchii ce a rămas după prelucrarea industrială a lemnului, printr-un proces de eliminare a apei din interiorul fibrelor respective și apoi comprimarea în granule de dimensiuni mici care au un randament de ardere foarte bun, deoarece prin eliminarea apei ce se găsește în procent mai mic de 10% din conținutul inițial.

Dacă ar fi să facem o comparație între bucățile de lemn de foc obișnuit folosite în mediul rural și acești  peleți, combustibilul din cea de-a doua categorie este sunt extrem de compact, motiv pentru care arderea se face cu eficiență crescută și în mod uniform.

Un mare avantaj al acestora rezidă în faptul că au dimensiuni standard, ceea ce permite alimentarea cazanelor speciale ale acestor sisteme de încălzire extrem de ușor.

Spre deosebire de lemnele de foc clasice, care se consumă rapid și trebuie înlocuite cu altele, de cele mai multe ori, în cazul unui cazan de încălzire modern ce folosește peleți alimentarea acesteia se face după un număr apreciabil de ore, în medie între 16 și 24 de ore.

Interesant de menționat este și faptul că există o adevărată industrie de producere a peleților din lemn care în ultimii ani trebuie să aibă o anumită calitate, să fie standardizate la nivel european, așa încât consumatorul să fie pe deplin mulțumit.

Un sistem de încălzire ce funcționează cu un asemenea combustibil, este inițial un pic mai scump decât unul care funcționează cu gaze naturale sau cu electricitate, dar pe termen mediu și lung încălzirea cu asemenea combustibil lemnos se dovedește a fi mult mai eficientă și de aceea recomandabilă în cazul locuințelor la curte.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!