Logopedie pentru copii prin jocuri și exerciții – când este necesară?

psihoterapie
Pe lângă faptul că este principalul mod de a comunica, vorbirea presupune și dezvoltarea abilităților psihice și a personalității copiilor. Dar ce este de făcut atunci când micuții au probleme de limbaj și întâmpină dificultăți în învățarea pronunției, dezvoltând numeroase defecte în vorbire?

Ei bine, cel mai recomandat este să apelați la un logoped pentru copii. Este foarte important ca cel mic să învețe pronunția corectă a literelor și să-și corecteze greșelile în vorbire, scriere, citire și înțelegere a textului, astfel că cel mai bun ajutor pe care i-l puteți oferi, în astfel de cazuri, este cel de specialitate, apelând la logopedie prin jocuri și exerciții.

Ce presupun ședințele de logopedie?

Cum spuneam, logopedia se face prin jocuri și exerciții care-l ajută pe copil să fie receptiv la activitatea pe care trebuie să o desfășoare și, totodată, să învețe treptat cum se pronunță corect cuvintele pe care ar trebui să le știe la vârsta lui.

Așadar, fiecare program de logopedie este adaptat în funcție de vârsta și dificultățile pe care le întâmpină copilul în vorbire, și, implicit, nevoile pe care acesta le are pentru a depăși problemele de comunicare.

De exemplu, una dintre cele mai populare abordări ale terapiei începe prin exerciții de inspirație și expirație, care au ca scop învățarea deținerii controlului expirației aerului în timpul vorbirii.

De asemenea, se fac exerciții de gimnastică pentru motricitatea mandibulei și exerciții pentru buze și obraji, toate acestea fiind amuzante pentru copil și, totodată, deosebit de importante pentru îmbunătățirea pronunției.

Exemple de jocuri și exerciții de logopedie:
  • închiderea și deschiderea gurii;
  • ridicarea și coborârea mandibulei, precum și mișcarea ei spre stânga și spre dreapta;
  • imitarea căscatului;
  • acoperirea alternativă buzei de sus cu cea de jos și invers;
  • formarea unei pâlnii cu gura, ca la pronunțarea literelor „o” și „u”;
  • strângerea buzelor și suflarea, cu putere, a aerului (asemănător pronunțării sunetelor „b” și „p”).
Ce cuvinte ar trebui să știe copilul, în funcție de vârstă?
Cu siguranță, dacă este vorba despre un copil mic te vei întreba, înainte să iei o astfel de decizie, dacă micuțul tău chiar are nevoie de logoped.

Iar acest lucru este perfect normal, li se întâmplă tuturor părinților să accepte cu greu faptul că propriul copil are nevoie de ajutor pentru dezvoltarea unor abilități precum comunicarea, însă – din nou – nu este absolut nimic rușinos sau dramatic în asta.

Pentru a-ți fi mai ușor să-ți dai seama dacă este, sau nu, nevoie să ceri ajutorul unui logoped, iată câteva repere după care te poți ghida în funcție de vârsta micuțului:

  • 12-24 luni

Este perioada în care copilului ar trebui să-i fie ușor să pronunțe corect o serie de consoane precum „m”, „p”, „b”, „v” sau „h”. De asemenea, în acest interval de vârstă, copilul ar trebui să spună cuvinte simple precum: „mama”, „tata”, „apa”, „baba” sau altele similare, formate din aceleași grupuri de litere.

  • 2-3 ani

Aceasta este perioada în care copilul ar trebui să aibă vocabularul îmbogățit cu sunete și cuvinte noi, astfel încât să poată pronunța consoane mai grele, precum „c”, „d”, „n”, „g”, „t”, „f”. De asemenea, chiar dacă unele dintre cuvintele pe care le spune încă sunt neclare, trebuie să poată susține conversații simple.

Așadar, acum ar trebui să-ți fie ceva mai simplu să decizi dacă băiețelul sau fetița ta are nevoie de logopedie pentru a-și îmbunătăți vorbirea.

De altfel, poți apela la un logoped chiar și numai pentru un consult și câteva recomandări.

În București, de exemplu, sunt foarte mulți terapeuți care oferă inclusiv ședințe de logopedie la domiciliu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!