ERP, un sistem modern de creștere a eficienței activității agenților economici

Soluțiile Enterprise Resource Planning aduc beneficii evidente firmelor ce decid ca să le implementeze, începând cu sporirea productivității muncii, reducerea costurilor pe toate palierele de desfășurare a activității și o eficiență mai mare a proceselor interne existente la un moment dat în unitățile economice respective.

Aceste sisteme ERP sunt, din punctul de vedere al unor agenți economici, destul de scump de implementat, dar vor fi în scrută vreme un must have de care nu se vor mai putea lipsi, mai ales dacă desfășoară o activitate complexă.

Pentru a rezista pe o piață concurențială extrem de dură, cu războaie de guerilă, precum vedem că se întâmplă atât la nivel local, dar mai ales pe plan mondial, este nevoie de investiții inteligente, unele dintre ele extrem de noi.

E dificil să renunți la ceea ce ești obișnuit să faci în calitate de agent economic pentru o eficiență cât mai mare a activității de business pe care o desfășori, dar este obligatoriu ca să fii deschis la noile soluții tehnologice, inclusiv din domeniul IT, ce te pot ajuta în acest sens.

Diferențele între companiile cam de același calibru se vor făcea simțite în scurtă vreme, dacă unele dintre ele vor decide să implementeze suite de aplicații ERP, iar altele nu.


Primele, mai tradiționaliste, vor începe să piardă tot mai mult teren, în timp ce adversarii lor din jungla afacerilor vor avea o evoluție mai rapidă, uneori de-a dreptul spectaculoasă.


Deși aceste sisteme Enterprise Resource Planning sunt foarte bune, iar un agent economic chiar a decis că a sosit vremea de a face marele pas către implementarea lor, mai are de trecut un hop: acceptarea acestora soluții digitale de către personalul din subordine.

Nu toți angajații vor fi la fel de entuziaști când vor afla că asemenea suite de aplicații IT vor fi utilizate în cadrul firmei, deoarece ele au ca rezultat final o privire de ansamblu asupra activității desfășurate în respectiva unitate și pe fiecare departament în parte, o transparență mult sporită.


Colaborarea între departamentele companiei este foarte importantă, dar trebuie ca și conducătorii acestora să fie deschiși la acest lucru. Nu întotdeauna se întâmplă așa, unii șefi nefiind doritori de o strângere a relațiilor interdepartamentale deoarece le scade din puterea de a se comporta discreționar pe micuța lor moșie pe care o conduc temporar.


Soluția logică este aceea de a schimba persoanele ce se opun schimbărilor cu unele ce au o viziune modernă asupra modului în care un business trebuie să se dezvolte acum. Așa cum niciun om nu e de neînlocuit, nici soluțiile din pachetul ERP achiziționat inițial nu trebuie să rămână permanent aceleași. Este nevoie de dezvoltarea lor (updatare), de înlocuirea lor cu altele mai performante pe măsură ce apar.


Dar totul începe cu decizia fermă de a le achiziționa.


De aceea antreprenorii ar trebui să ia legătura cu firmele ce asigură implementarea de sisteme ERP și să aleagă împreună cu aceștia, dar și cu personalul propriu din cadrul departamentului IT, cel mai bun pachet de aplicații pentru a maximiza cifra de afaceri, profitul net obținut, pe măsură ce se elimină cheltuielile bugetare inutile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!