Plăci de policarbonat: istoric și aplicații principale



Pentru niște renovări interesante, niște plăci din policarbonat sunt o soluție pe care ar trebui ca să o luați în calcul cu seriozitate. 

Actualmente policarbonatul este unul dintre principalele materiale utilizate în industrie, datorită versatilității, durabilității și fiabilității. Extrem de ușor de prelucrat, acum se pot achiziționa chiar și de către particulari asemenea panouri policarbonat, mai ales pentru lucrările de construcții pe care le realizează.

Se pot folosi cu mult succes în lucrări de peisagistică, dar și în construcții, pentru estetica pe care o oferă, dar mai ales pentru că are și proprietăți de izolare.

Policarbonatul este un material realizat în Germania în 1898 de către Alfred Einhorn la München, dar fiind mult prea novator pentru acele vremuri, iar tehnologiile industriale nu erau în măsură să producă policarbonat (sub diferite forme) pe scară extinsă, așa încât să poate fi accesibil unui segment extins de cumpărători.

Așa se face că, de-abia după jumătate de veac, mai precis prin anii 1950 doi specialiști vestiți ai vremii, H.Schnell și Dr. W.Fox, au ca reușit să producă policarbonat în scop comercial. Trebuie însă ca să menționăm faptul că din punctul de vedere al compoziției, policarbonatul secolului 20 era diferit de acela inițial, realizat în laborator la finele secolului 19 de către Alfred Einhorn.

Ca denumiri comerciale, policarbonatul s-a putut găsi în anii 1960:   makrolon (de la Bayer) și lexan (de la General Electric).

Plăcile din policarbonat sunt, precum s-a putut verifica în deceniile ce au urmat, produse de înaltă performanță, durabile și compatibile cu ecosistemele, care se pot utiliza în diferite sectoare de activitate.


Avantajele principale ale produselor din policarbonat:


- sunt foarte ușoare, dar rezistente în timp;
- rezistă la diferențe mari de temperatură, nu se crapă, nu devin friabile, nu se deformează;
- izolează termic foarte bine, de aceea se pretează pentru a fi  montate pe podele, pereți, acoperișuri;
- nu necesită renovări și reparații vreme îndelungată după montare, nefiind afectate de insecte dăunătoare și rozătoare.

Având în vedere cele de mai sus, nu ne mai mirăm răspândirea și aprecierea de care se bucură aceste panouri.

Istoria recentă ne spune că policarbonatul s-a folosit pentru prima dată ca material izolant în sere. Ulterior, datorită performanțelor pe care le-a avut în practică, produsele din policarbonat s-au tot diversificat ca forme și chiar paletă coloristică și grade de opacitate (sau transparență, dacă doriți!).

Ajungând în anii noștri, policarbonatul este în primul rând un material foarte bun pentru izolații pereți și acoperiș.

Produsele din policarbonat au ajuns chiar să înlocuiască blocurile prefabricate din beton și țiglele ceramice, fiind mult mai suple, mai ușoare și mai atractive estetic decât materialele de construcții clasice.

Plăcile (foi) de policarbonat plate sau ondulate sunt printre produsele cele mai cumpărate acum. Ușor de prelucrat și ieftine, mai nou se pot comanda și online. 

Online, spre exemplu, găsiți și asemenea produse din policarbonat, alături de tipuri tipuri de alte plăci (panou bordurat, panou zincat), pentru proiectele dvs. de amenajări interioare și renovări construcții.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!