Echipamente de pompare pentru gospodăriile rurale

Pompa de apă este acel echipament anume proiectat ca să transporte volume mari de apă dintr-un loc în altul.  

Pompe de apă pentru uz gospodăresc


pompare apă puțÎn comerț se găsesc în prezent numeroase modele de pompe de apă pentru utilizatorii casnici ce au capacitatea de a răspunde nevoilor specifice ale fiecărui consumator.


Există pompe de apă care pot să transfere un volum de lichid într-un rezervor dintr-o fântână (puț de mică sau medie adâncime), așa cum există și pompe care au rolul de a scoate surplusul de apă de pe un teren sau dintr-o casă în timpul inundațiilor, tot mai dese din nefericire în ultima vreme.


Pompele de apă mai sunt utilizate și pentru funcționarea corespunzătoare a piscinelor sau pentru irigații.


Care sunt cele mai populare pompe casnice?Pompele submersibile sunt cele care funcționează cel mai bine pentru a scoate apa potabilă de la adâncime. De aceea sutn des întâlnite în gospodăriile rurale. Evident, alături de ele, mulți proprietari nu vor ca să renunțe, mai ales dacă au și o sursă de apă secundară, la hidrofor.


Ansamblul de pompă și motor trebuie instalat în interiorul puțului, de regulă cufundat complet sub luciul de apă. Echipamentele de pompare de acest gen actuale funcționează în liniște și nu necesită decât o întreținere periodică minimală, dacă sunt corect instalat și utilizate.


Pompele centrifugale sunt folosite în principal pentru a transfera un volum mare de apă în rezervoarele situate la înălțimi mari și pentru evacuarea apei în general de acolo unde transferul de apă este adesea făcut la presiune scăzută.


Pompele periferice sunt un tip special de pompe centrifugale care funcționează deasupra solului și sunt recomandate pentru puțuri cu adâncime de până la circa 8 - 10 metri și care au de transportat un volum redus de apă la o presiune ridicată.

Înainte de a alege cea mai bună pompă de uz casnic, ideală pentru nevoile dvs., trebuie ca să știți în detaliu cât mai multe despre diferitele modele de pompe de apă din comerț, să analizați diversele echipamente disponibile. Dacă vi se pare prea greu, este bine ca să apelați cu încredere la un specialist care este cel mai în măsură ca să vă dea cele mai bune sfaturi în domeniu.

Pe site, la Magterm.ro, de exemplu, aveți nu doar o varietate foarte mare de pompe submersibile și de pompe de suprafață, dar și oportunitatea de a cere consultanță specifică din partea unui specialist al firmei.

Ce trebuie să aveți în vedere la cumpărarea unei pompe de apă submersibile?Este important ca să stabiliți care este diametrul, adâncimea și debitul puțului sau rezervorului unde veți instala respectiva pompă submersibilă, precum și caracteristicile acesteia, precum ar fi: puterea și capacitatea de pompare.

Un puț forat la adâncime medie sau mare conține apă potabilă. Această apă provine de la apele subterane și, pentru a o capta și a o aduce la suprafață este necesară pomparea cu un echipament adecvat.

O pompă submersibilă este cel mai potrivit echipament pentru aceasta acțiune, deoarece se instalează în interiorul puțului și va rămâne sub nivelul apei, funcționarea sa fiind făcută în mod submersibil. 

O altă soluție ar fi utilizarea unor pompe centrifuge care ușurează pomparea apei, dar funcționează la suprafața puțului.

Cele mai multe dintre pompele submersibile au un sistem electric special care ajută la reducerea presiunii de curgere și la creșterea presiunii în puț.  Este cea mai bună soluție pentru aceia care doresc un echipament bun, care să le asigure apa necesară pentru casă sau pentru umplerea unui rezervor exterior.

2 recomandări de bază privind utilizarea pompelor submersibile


Principalele sfaturi pe care utilizatorii le primesc de la vânzătorii de pompe submersibile sunt următoarele: 

să nu se lucreze niciodată cu pompa “pe uscat” se poate deteriora echipamentul;
să se evite pomparea de lichide care conțin particule solide sau produse lichide în care există suspensii ce pot provoca uzarea sau defectarea iremediabilă a echipamentului.

Pompe submersibile pentru utilizări speciale


Există și pompe submersibile adecvate pentru a fi utilizate la suprafață (nu doar în puțuri). Ele sunt bune în caz de inundații și pentru eliminarea unor ape uzate din locurile cu sedimente, noroi și fibre vegetale. Au o construcție specială ce le fac apte pentru a pompa ape reziduale din diverse tipuri de containere. Unele pot să pompeze chiar și combustibilul din partea inferioară a unui rezervor.

Totuși este important să se verifice cu atenție înainte de cumpărare dacă echipamentul este potrivit pentru astfel de utilizări, mai ales dacă este vorba de pomparea unor substanțe inflamabile.

Dacă înainte de cumpărare stabiliți clar pentru ce achiziționați pompa în cauză o să vă bucurați multă vreme de achiziția făcută.

apă pompată din puț


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!