Cititoare coduri de bare: ce nu stii despre ele


Scanerele de coduri de bare au devenit acum o prezenta comuna in magazinele din tara noastra, chiar daca ele au ajuns pe meleagurile noastre un pic mai anevoios in alte locuri vestice.


Coduri de bare pentru produse si cititoare specializate

In 2022 se implinesc 70 de ani de cand s-a eliberat primul brevet de cod de bare din lume. Acum conspirationistii de serviciu vor avea multe de comentat, daca o sa afle ca era vorba de un simbol gen ochi de taur format dintr-o serie cercuri concentrice.


Privit la inceput ca o bizarerie sau, mai rau, ca un semn al unei viitoare Apocalipse (stiti voi, simbolul fiarei), codurile de bare si implicit instrumentele de citire ale acestora au fost acceptate tot mai mult in sfera comertului, dar si in alte domenii de activitate. 


Astfel, daca verificarea pretului produselor este cunoscuta oricui merge la mall, dar mai noi chiar si la magazinele de cartier, trebuie stiut ca aparatele de scanare a acestor coduri fac inclusiv inventarierea marfurilor mai usoara si mult mai rapida. Magazionerii de pe vremea lui Ceausescu ar fi cu certitudine invidiosi de aceste mici minuni tehnologice care nu au ajuns pe vremea comunismului si in tara noastra.


Nu mai exista cum niciun dubiu: departe de a fi o unealta vrajitoreasca de care trebuie sa ne ferim, scanerele de cititoare de coduri de bare reprezinta un pas tehnologic de prim ordin care a impulsionat ramurile industriei.


Asta pentru ca exista coduri de bare cam pe toate produsele ce se fabrica acum. Inclusiv flacoanele si cutiile de medicamente sunt scanate mai nou astfel.


Evident, codurile de bare si scanerele care sa citeasca datele merg impreuna. Un astfel de aparat de descifrare a informatiilor inglobate in liniile ce compun un cod este un soi de translator. 

Cine a inventat codul de bare pentru marfuri?


Totul a inceput dupa al doilea razboi mondial cand un lant de magazine american (mai exact din Philadelphia) cauta o solutie pentru a-si eficientiza activitatea de comert cu alimente. Si pentru aceasta s-au adresat Institutului de Tehnologie Drexel, fiind dispusi ca sa finanteze o metoda de citire a informatiilor de pe marfurile pe care ei le vindeau in cantitati tot mai mari.


Fiind dupa razboi, asa cum poate si noi ne-am fi gandit, cel mai la indemana pentru specialisti a fost sa se porneasca de la codul Morse. Profesorul Norman Joseph Woodland a inceput sa experimenteze innumarul  felul urmator: a luat numarul produsului si a lungit liniile fiecarui simbol (punct sau liniuta) in sus, pe verticala, ajungand astfel la un cod liniar pe inaltime, nu pe orizontala, cum se scrie in limbaj Morse. Era o alta perspectiva de a privit lucrurile si s-a dovedit viabila.


Evident, pentru ca nu era deloc practic sa fie pregatiti vanzatorii care sa citeasca aceste coduri verticale, mai trebuia sa se inventeze si aparatul ca re sa faca aceasta traducere in mod automat, rapid si foarte corect. 


Norman Joseph Woodland a apelat la o inventie brevetata cu circa 20 de ani inainte si care era folosita in industria filmului peste Ocean. Mai exact era vorba de un tub special, foarte sensibil, care detecta lumina proiectorului cinematografic in timp ce stralucea prin partea laterala. Apoi lumina era transformata ca prin magie in sunete.


Woodland a reusit sa creeze un scaner care sa transforme lumina reflectata in cifre. Era primul cititor de coduri de bare. Desi el a finalizat aceste doua inventii in anul 1949, au mai trecut inca vreo trei ani pana cand sa primeasca recunoasterea oficiala concretizata intr-un brevet pentru codul de bare modern si pentru cititorul de coduri de bare.


Raspandirea reala a acestor mijloace de usurare a comertului (si nu numai) a inceput totusi pe scara larga de-abia dupa inca vreo zece ani, in 1962.

Beneficiile folosirii codurilor de bare si a scanerelor de citire a acestora


- productivitatea in materie de servire a clientilor a crescut;

- apare un sistem de monitorizare a stocurilor de marfuri foarte bun;

- contabilitatea a inceput sa fie tinuta cu ami mare usurinta;

- au aparut inclusiv cantarele electronice care au permis reducerea timpului de cantarire si calculare a preturilor produselor;

- clientii si-au dat seama ca este un sistem ce le permite sa cumpere ceea ce au nevoie mai rapid, fara sa stea la niste cozi enervante zeci de minute;

- angajatii comerciali au fost fericiti ca li s-a usurat munca si s-a eliminat riscul de a face greseli.


In anul de gratie 1994 s-a mai facut un pas important in materie de coduri si anume: au aparut codurile QR.

De ce s-a ivit necesitatea acestui salt tehnologic?


Un scaner de coduri de bare clasic poate sa descifreze doar 20 de caractere alfanumerice.


Un cod de bare cu raspuns rapid (QR) se poate scana digital. Un asemenea cod de tip nou are patru patrate, primele trei dintre ele fiind un soi de tinte de aliniere, in timp ce al patrulea patrat, cel mai micut, regleaza unghiul si dimensiunile imaginii ce se scaneaza.

Informatiile codificate sunt interpretate in mai multe feluri, in functie de extensia scanerului ce se foloseste:


- alfanumeric;

- numeric;

- biner/octet;

- Kanji.


Scanerele QR pot citi mult mai multe date decat codurile de bare clasice, mai exact 1852 de caractere.

Contact:


Str. Siriului 36-40, București, sector 1, 014354, Romania

Smart ID Dynamics S.A.

www.idmag.ro

mobil: +40376449800

comenzi@idmag.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!