Sanatate cu miros de iasomie protestatara si un festival international de filme documentare cu tematica extrem de actuala

In urma cu vreo cativa ani (nu multi), guvernarea inchidea spitale pe banda rulanta...

Imi aduc aminte ca am scris pe vremea aceea un articol despre aceasta tragedie pe un site de stiri obedient puterii (ciudat este ca mi  l-au publicat!).

Pe alte meleaguri iasomia avea atunci miros de revolutie si  parea sa aduca parfumul unor proteste de amploare inclusiv la in tara, pe fondul distrugerii cu buna stiinta a sistemului sanitar din Romania.

Evident, m-au injurat unii postaci, m-au aplaudat timid altii (care nu au fost cenzurati de adminstratorii site-ului respectiv), dar inchiderea unitatilor spitalicesti a continuat. 

Era in primavara lui 2011...

La inceputul anului ce a urmat au intervenit evenimentele din Piata Universitatii, apoi o suspendare, un referenduum, apoi o preluare de putere, alegeri...  Dar situatia in spitale a continuat sa se degradeze continuu...

Probabil ca vocea poporului nu a fost suficient de puternica spre a-i speria pe aceia ce vremelnic ne conduc, pentru ca altfel ar fi luat masuri.


festival film


In perioada 16-22 martie 2015 are loc la Bucuresti Festivalul Filmului documentar One World Romania, aflat deja la a 8-a editie.

Este o manifestare de prestigiu, cu participare internationala, in cadrul careia vor fi prezenti creatori din 28 de tari, cu nu mai putin de 42 de filme documentare despre nerespectarea totala sau partiala a drepturile omului in diverse colturi ale lumii.

Intotdeauna un film documentar invita la gandire...  Ridica intrebari si il provoaca pe privitor sa caute raspunsuri. Iar dupa ce le afla sa isi doreasca sa schimbe ceva.

Mai ales tinerii au acel spirit revolutionar, simt in ei un vulcan de energie capabil sa rastoarne tipare vechi si sa fie fondatorii unei noi societati.

Dar pentru asta, pentru a se feri de manipularea ce se manifesta, mai nou prin intermediul internetului, ei trebuie sa aiba un spatiu de dialog in care sa isi expuna ferm parerile.

Nu, nu pe net, ci in piata publica, indiferent cum s-ar numi ea: Piata Revolutiei sau altfel.

Va invit asadar la film, la reflectie, la dialog si... la gasirea celor mai bune metode pasnice pentru a schimba in bine societatea romaneasca in care am ales sa traim!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!