Campania "12 plante": Helis, Helis, almus aba Tani!

www.12plante.ro
www.12plante.ro

 Continuand excursia imaginara prin lumea celor 12 plante tamaduitoare incluse in suplimentul alimentar, 100% natural, de la Plantina, m-am oprit de aceasta data la stejar, copacul venerat din vechime de stramosii nostri.


Datorita respectului pe care geto-dacii il acordau acestui copac maiestuos, nu este de mirare faptul ca el apare inclusiv pe Columna, in cutremuratoarea scena in care maritul Decebal se sinucide.

Ustadaema (stejarul) si Coiranos (gorunul), asa cum erau cunoscuti de traci, aveau un loc important si in ritualurile misterioase ale celor ce imbratisasera in vechime cultul lui Zalmoxis.

 Daca ultimele cuvinte ale lui Iisus pe cruce, se spune ca au fost: "Eli, Eli, lama sabachthani!" ("Doamne, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai parasit?"), pe meleagurile noastre traditia spune ca Zalmoxis ar fi exclamat inainte de moartea pamanteana: "Helis, Helis, almus aba Tani!" ("Doamne, Doamne, glorie Tie!"). Ca un semn fara echivoc al faptului ca viata vesnica exista si ca va veghea in continuare asupra poporului sau geto-dac si a urmasilor sai, de acolo de sus, din cerurile cele inalte.

Stejarul, cu lemnul sau rezistent, traind si opt secole, este un copac mentionat de nenumarate ori in doinele si baladele noastre.

El era dorit de romani ca insotitor de nadejde in Marea Trecere, garant al  nemuririi.

Astfel, mosii si stramosii nostri doreau sa fie ingropati la umbra de stejar, in sicriu de stejar, cu o cruce din lemn de stejar, ca pasaport vegetal catre Viata Vesnica, o certitudine ca sufletul este nepieritor, in timp ce radacinile terestre raman adanc implantate pe aceste meleaguri binecuvantate.

Extrem de folosite in medicina populara, scoarta de stejar, precum si  ramurelele, frunzele, ghindele, sunt benefice intr-o gama larga de afectiuni, incepand cu spalarea externa a ranilor, oprirea sangerarilor, bolile de rinichi, reumatism, transpiratia abundenta, durerile de dinti, gingivite, ascita.

Iata ca acum Plantina ni-l ofera, ca pe un simbol ce a strabatut veacurile, in suplimentul natural "12 plante", alaturi de inca unsprezece comori tamaduitoare din sipetul Mamei Pamant: salcia, gingko biloba, migdalul, mesteacanul pufos, teiul argintiu, coacazul negru, magnolia, ghimbirul, socul, urzica si orzul verde.

2 comentarii:

  1. LA MULTI ANI!

    Felicitari pentru ca ai atins prima pragul celor 250 de puncte , ca sa transformi mirajul celor 7400 lei in realitate , peste mai putin de 74 de zile.

    Dumnezeu Cuvantul sa te binecuvanteze in 2013!
    Harul Lui iti va aduce si cumpatare in toate!
    Lumina duhovniceasca sa iti dea o inima noua in fiecare zi, in care sa incapa toti cei ce iti sunt dati, impreuna cu Domnul Iisus, care te vegheaza!

    Cu drag, Cristian Mihailescu!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc frumos pentru mesaj!
    La multi ani si voua, tuturor!
    Campaniile Blogal sunt un pretext pentru a scrie DESPRE CE VREAU EU si CUM VREAU EU. Nu imi fac un scop din a strange puncte.:)Ele sunt o simpla consecinta, nicidecum o tinta...

    RăspundețiȘtergere

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!