Libertatea, valoarea comuna a creatorilor si a internautilor

Internetul, libertatea de expresie si  de difuzare a operelor intelectuale in mediul virtual

Florin Grozea, devenit de curand noul Consilier al Directorului General ORDA (Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor) a initiat o campanie in sprijinul gasirii celor mai bune mijloace de protectie juridica a operelor si prestatiilor artistice in mediul digital.

Pe aceasta aprinsa tema, in zilele de 11-12 decembrie 2012, la Brasov se va desfasura un simpozion, organizat de ORDA si Organizatia Mondiala pentru Proprietatea Intelectuala.

Teoretic, ar trebui sa tin total partea creatorilor, dat fiind ca in decursul timpului am incercat si eu de prea multe ori gustul amar al furtului unor articole personale, texte pe care mi le-am citit mai apoi, orpilata de preluarea cu copy/paste, pe diverse site-uri, mai mult sau mai putin obscure, fara indicarea autorului. 

Internetul trebuie sa ramana Liber pentru utilizatori

Daca prin 2005, 2006, eram extrem de inversunata impotriva acelora care preluau creatii postate pe net fara indicarea sursei, ulterior am inteles (cam greu, ce e drept!) ca daca mi se preia un articol, o idee, o fotografie postata, inseamna ca ea are valoare pentru cineva si ca scopul meu principal este acela ca respectiva creatie sa ajunga la cat mai multi utilizatori, sa fie cunoscuta, nu sa zaca intemnitata in spatele unor ziduri virtuale, intr-o inchisoare la care doar prea putini internauti interesati sa aiba acces.

In plus, daca am creat un lucru de valoare, mai pot sa realizez si altele, poate chiar mai bune, toata smecheria pe Internet constand in a te pozitiona mereu cu un pas inaintea competitorilor. Iar aceasta cursa pentru suprematie te ajuta sa te dezvolti continuu, sa gasesti noi si noi metode de exprimare, sa ramai conectat la tendinte, sa privesti spre viitor, sa nu baltesti in propria suficienta.

In definitiv, nimeni nu e obligat sa posteze vreo creatie intr-un asemenea mediu, a carei definitie a fost, cel putin pentru utilizatori , inca de la inceput, Libertatea Totala. 

De aceea Internetul a fost atat de indragit de tanara generatie, pentru ca nu existau oprelisti de niciun fel si iti permitea sa creezi in mod colectiv, sa inovezi colaborand cu alti pasionati de un anume domeniu, asa cum se intampla in orice joc real al copiilor.

Nu aveai bani sa scoti o carte "pe hartie", nu ti se publicau poeziile de o editura sau nu puteai inchiria o sala de expozitie? Erai muzician si doreai sa te stie lumea? Postai gratuit creatia ta in online si testai reactiile: merita sa continui sau e mai bine sa nu-ti mai pierzi timpul inutil? 

Pe Internet creativitatea si-a gasit cele mai implinite forme de manifestare si, daca stiai unde sa cauti, puteai sa inveti o multime de lucruri, despre orice, informatii la care altfel nu ai fi avut acces niciodata. 

Dar, mai ales, puteai cunoaste oameni de top din domeniile lor de activitate, iti puteai gasi mentori care sa te indrume, ghidandu-te pe drumul dezvoltarii personala. Mai intai online, iar mai apoi in realitate. Cu siguranta puteti da si voi exemple de oameni deosebiti pe care mai intai i-ati cunoscut pe net, pentru ca mai apoi sa mergeti la workshopurile lor, in taberele lor, sa intrati in grupurile lor reale de pasionati ai unui anumit domeniu. Comunicarea online se realizeaza mult mai simplu si mai deplin, iar internautii au experimentat de nenumarate ori acest lucru.

Pe masura cresterii numarului de utilizatori, a democratizarii Internetului, lucrurile au inceput sa scape incet-incet de sub control, afaceristii dumirindu-se ca reprezinta o piata inca virgina, care trebuie acaparata rapid si stoarsa ca o lamaie, mai ales acum, in aceasta criza artificial indusa tot de catre ei. 

Si iata ca au inceput sa lucreze temeinic si sa ridice ziduri. Tot mai multe si mai groase. De prin 2008-2009 dorinta de transformare a celor care utilizeaza mediul virtual in clienti-cobai, s-a accentuat continuu. Se incearca prostirea unui segment de utilizatori inteligenti prin definitie. Doar ca nu pricep de ce nu reusesc ca in offline, unde au izbandit asta cu ajutorul televiziunii... 

Internautii, ca si creatorii,  sunt prin excelenta niste oameni liberi

Raspunsul este totusi extrem de simplu: daca pe un ins nascut sclav il poti manevra simplu, pentru ca asta este starea sa fireasca, un internaut adevarat este nascut sa fie liber si sa absoarba continuu informatii din cele mai diverse surse, asa incat orice forma de sclavie, fie ea si consumatorista, il determina automat sa lupte prin toate mijloacele de a-si pastra libertatea si chiar de a o amplifica. Atat in mediul online, transformandu-se ei insisi in creatori de continut relevant pentru ceilalti (de multe ori mult mai valoros decat al acelora care tipa din toti rarunchii ca le sunt incalcate drepturile de autor si ca vor sa fie platiti gras pentru "onoarea" ce ne-o fac, noua, prostimii internaute, aparent doar consumatoare, de a crea pentru noi!), cat si in offline, unde internautii s-au apucat deja, cu destul succes, sa transforme lumea. 

Iar asta este ceea ce ii ingrozeste cel mai mult pe Stapanii Lumii: ca nu mai pot detine controlul absolut si ca se va produce o deplasare a ideilor din virtual in real, ca nu vor mai putea conduce insufland TEAMA.

Din fericire, nu vor putea sa ne puna creativitatea in lanturi, pentru ca deja am vazut ca si noi putem face lucruri fantastice, chiar si fara a avea nevoie de ei. Putem crea opere colective valoroase care sa faca lumea sa progreseze, nu sa involueze si sa ne reduca la stadiul de zombi.

Iar afaceristii care viseaza sa castige din Internet prin ingradiri s-ar putea sa aiba surpriza sa falimenteze mai repede chiar decat ar crede. Dar au ei puterea sa isi imagineze cam ce va urma? Eu cred ca nu pot ei planifica viitorul stiintific, pe cat putem noi, utilizatorii, sa ne materializam visele in realitate!

Pentru ca noi putem transfera modul de a fi din lumea virtuala in cea reala (incepand cu stilul direct, clar, concis, lucrul in comun la imbogatirea unei idei initiale, pasiunea cu care lucram la un proiect in mod voluntar, altruismul, entuziasmul, eliminarea oricaror bariere de limba, religie, sex, varsta, educatie, credinta ca orice este posibil atunci cand vrem sa ne implinim un Vis). 

Pentru ca asta am invatat eu in zece ani de Internet: nimic nu este imposibil si ca in momentele in care te impiedici in realizarea unui proiect in care crezi cu adevarat, vei gasi oricand o multime de entuziasti gata sa te ajute, indiferent de locul de pe glob in care se afla acestia.

Ne tot spun ca Internetul e rau, ca multi internauti adevarati sunt genii ale Raului, dar nu e deloc adevarat.

Imensa majoritate a utilizatorilor din mediul virtual se refugiaza in virtual doar pentru a scapa de uratenia realitatii. Daca sunt alungati de acolo, vechii internauti s-ar putea sa isi construiasca lumea virtuala chiar in Real. Ceea ce ar fi grozav! 

Tot respectul pentru creatori, sunt de acord ca munca lor trebuie platita, dar consider ca acest lucru ar trebui facut prioritar in offline si mai putin in online, pentru ca Internetul ar trebui sa ramana doar platforma pe care ei sa isi demonstreze valoarea. Si asta doar daca vor.

Repet: nimeni nu ii obliga sa isi puna creatiile pe internet. Si mai este ceva: pot declara cu mana pe inima domnii creatori de opere intelectuale ca nu au furat nimic de la internauti? Ei cand si cum considera ca ar trebui sa ne plateasca pe noi, beneficiarii lor? 

Daca merita cu adevarat, spectatorii vor plati bilet la concertele lor reale, le vor cumpara cartile, tablourile, emisiunile tv din proprie convingere, nu din obligatie. Nimeni nu va merge la o piesa de teatru si nici nu va asculta o melodie fortat, cu pistolul la tampla!

Vreti sa fiti platiti pe ce puneti pe net? Ok! Ramaneti cu vrerea! Vom plati pe net din proprie initiativa, daca vom considera ca merita, nu obligati!

Veti ridica ziduri? Problema voastra. Ne vom face propriile creatii si, daca ni se va interzice sa le urcam online, ne vom intalni in cafenele pe care le vom transforma in huburi, unde vom canta, ne vom proiecta propriile filme, ne vom citi propriile schite si poezii, vom pune mana de la mana si ne vom plati NOI pe NOI, nu pe VOI, cei anacronici!

Iar voi veti iesi repede din online, probabil veti incerca sa inchideti cu totul Internetul de nervi, dar deja ne-ati aratat ca putem trai si fara voi. Daca voi nu ne vreti ca parteneri egali, s-ar putea ca nici noi sa nu va mai vrem! Nu uitati: SUNTEM DEJA MULT MAI CREATIVI DECAT VOI! Am trecut de la etapa creatiei individuale la aceea colective. Si e minunat acest lucru!


Iar pentru a raspunde totusi la tema propusa de Florin Grozea, de a scrie trei metode de a recompensa atat creatorii, cat si utilizatorii, eu propun urmatoarele:

1.utilizatorii sa poata participa la concursuri/tombole online, platind o taxa infima de participare, intrand pe site-ul unui creator, cu sansa de a castiga premii cu o valoare deosebita pentru un fan al artistului respectiv (invitatii la spectacole, carti sau cd-uri cu autograf, instrumente muzicale, materiale de pictura, albume de arta etc.); creatorul ar castiga trafic pe site, popularitate, atragerea de sponsori; 

2.acordarea de parole de acces pe anumite pagini ale unui site apartinand unui creator, daca ofera o donatie minima; creatorul ar vedea care sunt fanii lui adevarati din online, si-ar putea acoperi costurile cu site-ul, ar fi obligat sa creeze lucruri de valoare, pentru a avea paginile respective mai accesate;

 3.acordarea de beneficii acelor utilizatori care fac cunoscut numele unui creator in online si contribuie la cresterea numarului de fani; creatorul ar putea sa vada cum se pozitioneaza in online  si ce trebuie sa schimbe pentru a realiza continuturi de valoare pentru utilizatori.

Creatorii dintotdeauna au daramat ziduri, in cautarea Libertatii. La fel si internautii. De aceea imensa majoritate a utilizatorilor de Internet sunt si creatori. Impunerea cu forta a unei protejari prin care sa ne ferim unii de altii, ne va anihila forta creativa si voua si noua. Iar castigatorii vor fi din nefericire mereu...  ALTII.

Un comentariu:

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!