"Scrabble", un proiect rostirian reaprins de initiativa www.sportlocal.ro

http://blog.sportlocal.ro/category/campionatul-national-de-stiri-sportive-2/
www.sportlocal.ro

Campionatul National de Stiri Sportive va asteapta! Cel mai activ jucator din Campionat va primi 100 de euro!


Era prin 2006 cand un amic, sahist impatimit, dar si un excelent cunoscator al Internetului, mi-a povestit pentru prima data despre existenta unui site cu totul deosebit, pe care, haladuind in spatiul virtual, tocmai il descoperise, www.isc.ro, ce, din multe puncte de vedere, depasea vestitul www.doizece.ro.

Cum la sah nu prea aveam sanse sa-l inving, deoarece juca de la 3 ani, am decis ca as putea sa incerc la... scrabble, pe www.isc.ro.

La inceput, jocul asta parea o gluma: imi aminteam ca avusesem prin copilarie un asemenea set de litere si o tabla de carton JECO, ce statea alaturi de „Nu te supara, frate!” si o cutie pe care scria, cu litere de-o schioapa, „Sah si moara”.

Jucasem hat, demult, cu gasca mea de prieteni, in foisorul nostru faimos, undeva la margine de Bucuresti, inainte de '89, scrabble, dar nu mai mult decat remi, table, canasta sau... "Pacalici". 

Iata insa ca, "dupa 20 de ani", parea o chestiune serioasa isc-ul asta...

www.isc.ro
sursa foto: www.xhu.com
Mi-am facut asadar cont pe www.isc.ro si, brusc, am ajuns intr-o lume fascinanta, total necunoscuta, unde mi-am dat seama din prima clipa ca habar nu am de limba romana. (Dovada ca am jucat in franceza primul joc!).

Pe atunci exista obiceiul ca la inscriere sa fii testat, fara sa iti dai seama, de cineva din staff, asa ca in romana, am jucat prima partida, fara sa stiu macar, cu unul dintre rebusistii mei favoriti, autor de careuri cu definitii tare faine, care iti puneau candva toti neuronii sa lucreze, atunci cand deschideai cu nerabdare "Rebus Flacara"...

Culmea e ca am castigat jocul... Abia mai apoi, cand am aflat cu cine am jucat, mi-am dat seama ca am fost lasata sa obtin victoria...
Cert este ca am cazut in capcana acestui sport, necunoscut de majoritatea, despre care nici nu stiam ca este o disciplina sportiva suficient de importanta, chiar si dupa rasturnarea regimului ceausist, pentru ca sa aiba o federatie, campionate nationale si internationale, campioni.

Prietenul ce imi recomandase site-ul, care intre timp a ajuns si capitanul unei echipe de sah cu rezultate excelente, nu si-a tradat pasiunea initiala, asa ca, am ramas singura in lumea scrabblistilor, prin 2007. Desi... exista scrabblisti campioni care au ajuns la scrabble de la sah...

Evident, nu puteam ramane blocata in online si am participat imediat la un simultan real, open, dupa care m-am inscris in cea mai tare echipa a momentului. 

Probabil a fost o eroare, deoarece pe planeta Scrabble se lupta sa supravietuiasca o comunitate mica, inchisa, unde toata lumea se cunostea si se cunoaste cu toata lumea, iar nou-venitii erau priviti (cel putin in acea vreme) cu destula suspiciune...

In plus, acel an a fost unul extrem de interesant pentru mine, din toate punctele de vedere, cu extrem de multe calatorii, unele cu adevarat initiatice, cum au fost cele din inima Maramuresului sau  tabara de la Rosia Montana...

Cu toate aceste calatorii, am participat si la un campionat de scrabble la Busteni, la "incepatori", plus ca am fost si un soi de ajutor de arbitru la clasa „avansati”, strangand biletelele cu depunerile jucatorilor din sala.

Vreme de mai multe zile, in acea tabara sportiva, am putut sa inteleg un pic din modul de gandire al unui scrabblist, care nici macar la masa nu putea sa se desparta de faimosul DEX (ma refer la dictionarul pe hartie, pentru ca laptopuri in Romania nu erau prea multe pe atunci!), nici nu putea face cunostinta cu o persoana noua, fara ca, instinctiv, sa nu ii anagrameze in minte numele si prenumele, cu iuteala fulgerului!!!

Evident, toti jucatorii legitimati sunt extrem de buni stiutori ai limbii romane, dar si engleze si/sau franceze (exista campionate diferite), de aceea devin pe zi ce trece tot mai rari in tara noastra, intr-o vreme cand atacurile la dulcea limba romaneasca se duc concertat, din toate directiile,  parte a scopului deja fatis de pierdere a identitatii nationale a acestui neam, lucru mult prea deranjant pentru unii. (Scuze pentru ca mai existam inca!)

In urma cu doi ani, pe vreme cand conduceam o retea sociala, inspirat numita tocmai ROSTIRI, am avut in plan sa popularizez cat pot de bine jocul de scrabble. 


La un pagerank de invidiat si o vizibilitate online foarte buna la acea ora, cum avea reteaua mea, probabil as fi reusit... daca standardul in "clubul Rostiri" nu era atat de ridicat, la acea vreme mergand in selectarea membrilor pe principiul: "Ca sa avansezi si sa supravietuiesti, intr-o lume ce se prabuseste, inconjoara-te de oameni mai inteligenti decat tine!"

Din "nefericire", tocmai din acest motiv, pentru ca acceptasem inscrierea in retea doar a unor oameni exceptionali, ce cunosteau limba romana mult mai bine decat mine si scriau grozav, proiectul meu a fost privit mai intai cu indulgenta, iar in final a esuat, pentru ca ei deja erau la un nivel mult prea inalt, pentru „a-si pierde vremea” cu un astfel de „joculet”, considerat „de salon”, bun de a fi jucat, eventual, daca nu ai parteneri de bridge, la un ceai, cand dezbati problemele elitelor in lumea actuala, nimic mai mult.

Nu regret, pentru ca am invatat multe in perioada cat reteaua respectiva a fost functionala, dar proiectul "Scrabble" s-a stins rapid.

Iata insa ca acum s-a ivit aceasta oportunitate, de a reaprinde ideea de atunci, motivata fiind de inceperea campaniei propuse pe Blogal Initiative de www.sportlocal.ro.

Cum nu imi plac lucrurile neterminate si blocantul Saturn se pare ca a plecat (in fine!) din perimetrul zodiei mele, dupa doi ani si jumatate, iata ca pot sa reiau acel proiect, primit atunci cu destule zambete ingaduitoare, din partea dragilor mei rostirieni.

Invit asadar toti iubitorii de scrabble romani sa se inscrie in Campionatul National de Stiri Sportive si sa scrie articole de popularizare cu privire la acest sport extraordinar, care ajuta la cunoasterea foarte buna a limbii romane.

Pe langa premiul de 100 de euro, jucatorii din judetul ce va castiga prima etapa a ineditului campionat vor fi gazdele primei intalniri a membrilor comunitatii sportlocal.ro.

Nu ar suna tentant sa se organizeze cu acea ocazie si un simultan de scrabble despre care sa scrie cei mai tari bloggeri din Romania?

Cu siguranta DA!
Plus ca „blogger” este un cuvant compus din... 7 litere. Ceea ce spune multe pentru un scrabblist!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!