Calculatorul online de la Carbon Solutions Global


In luna decembrie a anului 1997, la Kyoto (Japonia), statele lumii negociau aprins un Protocol extrem de controversat, avand ca obiect reducerea emisiilor principalelor sase gaze cu efect de sera.

In final, 160 de tari au concluzionat ca lucrurile nu mai pot continua asa, daca nu vrem sa ajungem la o sinucidere colectiva rapida a rasei umane actuale, cat si la uciderea imensei majoritati a florei si faunei terestre.

De la simplele afirmatii, fie ele si cuprinse intr-un acord international privind mediul, pana la fapte concrete este insa cale lunga, dovada ca nici acum, la aproape saisprezece ani distanta, lucrurile nu sunt foarte clare, marile puteri industriale punand mai presus de orice profitul imediat, chiar cu riscul poluarii ireversibile a Mamei Pamant.

Cert este ca, usor-usor, cu multe poticneli, daca ne referim la batranul nostru continent, in mod individual, 37 de tari industrializate, dar si Uniunea Europeana, si-au luat angajamentul ferm ca vor reduce emisiile de substante poluante cu 5% in perioada 2008-2012, fata de anul de referinta 1990, si cu 18% pana in 2020.


In ceea ce priveste statele ce au devenit membre UE, avand in vedere gradul lor diferit de dezvoltare industriala si momentul in care au intrat in cea mai mare fratie europeana, s-a decis sa se faca o diferentiere intre tarile ce au aderat la Uniune pana in anul 2004 (ce trebuiau sa isi reduca emisiile nocive pentru mediu cu circa 8% in perioada 2008-2012) si cele ce au aderat ulterior, mai slab dezvoltate si cu resurse privind dezvoltarea sustenabila mai reduse, precum Ungaria, de exemplu.

In ce priveste Romania, anul de comparatie al reducerii emisiilor de gaze de sera a fost si ultimul an al epocii ceausiste, 1989, cand a avut loc asa-zisa Revolutie.

Cei drept, atat inainte, cat si, mai ales, dupa aderarea noastra la Uniunea Europeana, ce a avut loc in anul de gratie(?) 2007, industria romaneasca a fost in permanent declin, asa incat, daca mergem pe aceeasi panta descendenta, prin anul 2020 cu siguranta vom fi una dintre cele mai putin poluate tari europene! Si nu din cauza ca vom demara niste proiecte de anvengura in domeniul dezvoltarii sustenabile!

Daca ne uitam putin la fratii nostri de Uniune Europeana, in majoritate absoluta mult mai dezvoltati decat noi, observam ca locuitorii diferitelor state, dar si marile companii poluatoare, acorda o importanta deosebita incurajarii infloririi acelor ramuri industriale, care, in timp ce servesc la ridicarea calitatii vietii beneficiarilor produselor si serviciilor oferite, incearca sa gaseasca si cele mai avansate metode de limitare a emisiilor de gaze de sera.

Marea Britanie, de exemplu, incepand din luna aprilie a acestui an, 2013, a decis introducerea obligativitatii raportarii anuale a emisiilor de carbon, in ceea ce priveste un numar de circa 1800 de companii listate la Bursa din Londra.

Astfel, se spera se se ajunga la o constientizare crescuta a conducatorilor companiilor de top, in privinta necesitatii reducerii poluarii.

Treptat, vor fi obligate sa faca aceasta raportare si alte firme britanice, asa incat, marea putere europeana sa se apropie in 2025 de ambitiosul tel pe care si l-au propus guvernantii sai: reducerea la jumatate a emisiilor de carbon.

Finlanda a decis sa actioneze un pic altfel si face eforturi sporite pentru ca in 2025 sa devina prima tara europeana care va elimina folosirea carbunilor, prin utilizarea energiilor regenerabile.

Evident, Rusia si Polonia, marii exportatori de carbuni in tarile de pe continent, nu se simt chiar extrem de confortabil, desi sunt si ele constiente ca lucrurile nu mai pot continua asa, iar reducerea arderilor acestui carburant fosil solid este absolut necesara.

Revenind la situatia Romaniei, faptul ca nu mai avem industrie ca pe vremea comunista, nu inseamna insa ca poluarea nu este inca la niste cote extrem de ridicate, mai ales in marile noastre aglomerari urbane.

E suficient sa mergeti in Piata Universitatii, in Bucuresti, in aceste zile de august torid, pe la pranz, si o sa vedeti cat de irespirabila este atmosfera de la gazele de esapament.

O notiune tot mai intalnita in ultimul timp este aceea de amprenta de carbon a unei persoane fizice sau companii.

Amprenta de carbon a unei persoane fizice reprezinta cantitatea de gaze de sera emisa prin activitatile sale zilnice (utilizarea apei, aparaturii electrice, autoturismului personal etc).


Amprenta de carbon a unei firme se refera la cantitatea de gaze de sera emisa in timpul desfasurarii activitatilor sale economice (de la curentul electric consumat in birouri, pana la poluarea prin arderile combustibilului in cazul unui avion, daca ne referim la o companie de profil).De putina vreme si in tara noastra incepe sa se vorbeasca tot mai mult despre certificatele de carbon, care, trebuie precizat, nu sunt acelasi lucru cu certificatele verzi (desi unii lasa intentionat sa planeze confuzia in ceea ce le priveste!).

Certificatul de carbon poate fi definit drept un permis tranzactionabil echivalent cu o tona de dioxid de carbon (CO2) NEEMISA.

S-ar putea sa gasiti uneori pe internet si notiunea de certificat de CO2e. Ea se refera la faptul ca s-a facut o echivalare a celorlalte gaze de sera in dioxid de carbon, pentru a fi mai usor de tranzactionat si nu a zapaci si mai mult lumea si asa derutata de aceste notiuni destul de noi.

De ce se foloseste cuvantul "tranzactionare"?

Pentru ca, din moment ce exista niste certificate de carbon s-a format rapid si o piata a acestora cu doua ramuri:
 • piata obligatorie a certificatelor de carbon;
 • piata voluntara a certificatelor de carbon.
Piata voluntara a certificatelor de carbon incearca sa capete consistenta, mizandu-se mai ales pe faptul ca, in acest caz, vorbim de reduceri REALE, referitoare la emisiile de gaze de sera, gratie unor proiecte novatoare, certificate, ce deschid cumva calea catre un altfel de economie, mai curata, cu accent deosebit pe protectia mediului inconjurator.

Pentru a afla mai multe informatii extrem de utile si interesante, despre cum putem actiona noi insine pentru reducerea emisiilor de gaze de sera, chiar daca nu suntem reprezentantii unei multinationale, dar si despre nivelul amprentei de carbon personale sau de business, va invit sa intrati pe site-ul Bblue Romania unde veti gasi si o oportunitate demna de studiat de catre internautii romani, privind o afacere cu certificate de carbon pe piata voluntara de profil.

Carbon Solutions Global doreste sa se extinda la nivel mondial, pentru ca doar printr-o actiune concertata, din partea tuturor statelor lumii, vom putea lasa mostenire generatiilor urmatoare un loc in care sa traiesti, nu unul din care sa visezi sa pleci cat mai repede, colonizand alte planete, concepand acolo ecosisteme artificiale ceva mai propice vietii umanitatii.

15 comentarii:

 1. multumesc si eu pentru vizita si comentariu!:-)

  RăspundețiȘtergere
 2. Interesant... credeam ca se tranzactioneaza numai pe bursa intre statele europene...

  RăspundețiȘtergere
 3. Florentina Jurca19/8/13 2:56 p.m.

  Doamna Giulia Marin, cred ca inainte sa postati ceva ar trebuii sa verificati informatiile!
  Stiti ca aceasta firma Carbon Solutions a pagubit sute de romani ?
  http://bblue-scam.blogspot.ro/2013/03/escrocheriea-bblue-afacerea-cu_31.html

  RăspundețiȘtergere
 4. O buna initiativa si in acelasi timp o buna speculare a posibilitatilor existente pe piata voluntara de carbon. Sa speram, ca va creste numarul companiilor care voluntar vor opta pentru reducerea emisiilor pe care le produc.

  RăspundețiȘtergere
 5. Tratatul de la Kyoto, prin ratificarea lui, urmarea diminuarea emisiilor de gaze cu efect de sera, care in mare parte si-a atins scopurile, insa cred ca e nevoie si de implicarea individuala a fiecaruia dintre noi. Nu?

  RăspundețiȘtergere
 6. Din pacate, putini sunt cei care stiu sa faca diferenta intre certificatele verzi si cele de carbon, si poate citind acest articol vor intelege ca exista o mare diferenta. Oricum, laudabila initiativa ta de vorbi despre acest aspect. Astept sa citesc mai multe pe aceasta tema.

  RăspundețiȘtergere
 7. Aerul e irespirabil, caldura e sufocanta, iar zilele toride nu par sa se sfarseasca si cu toate acestea nu facem nimic pentru a remedia situatia. Sper ca numarul celor ca mine, ca tine, care au inteles acest lucru sa creasca. Te invit sa intri pe blogul meu, sa facem cunoscuta ideea aceasta.

  RăspundețiȘtergere
 8. Certificatele de carbon sunt o dovada a faptului ca o persoana sau o companie nu a stat degeaba ci a facut ceva pentru mediul inconjurator, pentru cei ce urmeaza sa vina. Ma incanta faptul ca ai dat glas acestei oportunitati. Iti multumesc in numele tuturor urmasilor nostri.

  RăspundețiȘtergere
 9. Sper ca exemplul tau sa fie urmat de cati mai multi romani. Si ma refer la constientizarea necesitatii de a face ceva pentru mediul inconjurator si implicit pentru noi. Bafta pe mai departe.

  RăspundețiȘtergere
 10. Bravo! Afacerea cu certificatele de carbon este o reala oportunitate. Vorbesc din experienta, pe de o parte face ceva pentru mediul inconjurator, fara a pierde din vedere si aspectul financiar. Ma bucur sa descopar ca mai exista persoane destepte. De laudat articolul tau.

  RăspundețiȘtergere
 11. Foarte adevarat. Sunt in asentimentul tau in ceea ce priveste acest articol si sper ca tot mai multi se vor trezi la realitate. Felicitari!

  RăspundețiȘtergere
 12. Reducerea la jumatate a emisiilor de carbon este un tel maret pe care UE isi doreste sa il reglementeze incepand cu 2015, pentru ca pana in 2020 sa poata fi realizabil. Sa speram ca acest nou acord sa vina si sa sustina protocolul de la Kyoto.

  RăspundețiȘtergere
 13. Foarte bun articolul. Nu se pierde in detalii, ci ofera o prezentare introductiva, pe intelesul tuturor. Astfel, cei ce citesc articolul isi vor da seama ca orice efort in numele Naturii nu va ramane nerasplatit.

  RăspundețiȘtergere
 14. Cand vom intelege ca actiunile noastre sunt consecinte imediate, daunatoare asupra mediului, atunci vom stii sa valirificam acel calculator on-line de care mentionezi in articol. Doar atunci vom putea intelege impactul pe care amprenta noastra de carbon, il are.

  RăspundețiȘtergere

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!