Dependenta de Internet, un flagel al zilelor noastre

Comedia americana Thanks for Sharing” / „Tentatii (i)rezistibile” avand o distributie de exceptie, din care fac parte Mark Ruffalo, nominalizat la Oscar, Tim Robbins, câștigător de Oscar,  Gwyneth Paltrow, Josh Gad, Joely Richardson si Patrick Fugit, continua lunga serie de abordari cinematografice pe tema diverselor dependente. De aceasta data se abordeaza tema adicitiei de sex intr-o cheie amuzant-romantica, plina de caldura.



Va invit sa vedeti acest film, ca si pe cel romanesc "Love Building" , ce il are ca protagonist principal pe Dragos Bucur, in rol de terapeut sexolog, creatie cinematografica curajoasa, care ruleaza in cinematografele noastre din 13 septembrie 2013. Se pare ca dependenta de sex este noul trend in materie de comedie.

Si pentru ca adictiile par sa ne domine viata, iata ca si lumea de celuloid revine, iar si iar, asupra acestora, indiferent ca este vorba de abuzul de alcool, narcotice, halucinogene, antidepresive, alimente sau, doar in aparenta, nevinovata (!) dependenta shopping.

Evident, una din cele mai puternice adictii ale momentului este cea de internet si de retelele de socializare.

Ea ajunge sa ii transforme pe unii dintre noi in adevarati cyborgi, care nu se pot lipsi de conexiunea virtuala cu sutele lor de amici (pe care nu i-au vazut niciodata in realitate!)  nici macar intr-o cafenea, in metrou sau cand asteapta autobuzul in statie.

Asa cum au demonstrat specialistii, dependenta de internet este una extrem de puternica, ce produce rapid modificari ireversibile ale creierului, transformandu-i pe utilizatorii fanatici in adevarate prelungiri ale acestei unelte angelice, dar si diabolice tehnologic, calculatorul.

Zilele  unui dependent de internet se deruleaza cam la fel, intr-o repetitie continua,  in care viata personala reala este inlocuita treptat, pana la anihilarea aproape completa, cu una artificiala, in care tot ceea ce intreprinde dependentul de net are de-a face mai mult cu mediul virtual, decat cu unul palpabil.(Pe cand se va lansa in cinematografe si "Ziua Cartitei Internaute"?)

Sentimentele iluzorii de securitate, de protectie, dar si de putere, determinate de faptul ca internautul ajunge sa se creada un soi de capitan Picard, pornit in explorarea Universului si care, crede el, poate controla totul de la pupitrul sau de navigatie (in cazul de fata de la tastatura calculatorului), sunt extrem de insidioase, putand sa il rupa definitiv de realitate si de adevarul ca nu putem sa ne inchinam la o unealta-zeu, indiferent cat de performanta tehnologic ar fi aceasta.

Sa lasam si aceasta dependenta, de internet, doar pe seama scenaristilor de comedii savuroase, iar noi sa incercam sa ramanem oameni vii, ce musca pofticiosi din Viata Reala, nu terminale ale unor (viitoare) inteligente artificiale!

Articolul a fost scris pentru SuperBlog 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!