Masina de tricotat ciorapi de dama a fost inventata de un popa englez acum patru secole!

Prima masina rudimentara de tricotat ciorapi a fost nascocirea unei fete bisericesti, William Lee, inventator englez, care a trait in urma cu peste patru secole (1563-1614).

ciorapi chic
sursa foto: www.sxc.hu
Anul viitor, in 2014, chiar se implinesc 400 de ani de la moartea celui caruia, mai ales doamnele si domnisoarele, ii datoreaza demararea producerii de ciorapi fini de matase.

Impulsul care l-a facut sa isi puna mintea la contributie si sa realizeze o asemenea masinarie ciudata, prin 1589, menita sa usureze munca femeilor din acea epoca, se pare ca i l-a dat inima sa zburdalnica ce a tresarit la vederea unei anume femei care, din nefericire, era mai interesata de impletit ciorapi de lana grosolani, decat de augusta persoana a clericului nostru, al carui nume a parcurs veacurile pana la noi.

Contrar a ceea ce am putea crede, William Lee nu a avut succes cu masina lui de facut ciorapi de lana, regina Elisabeta I neacordandu-i onoarea de a-i recunoaste oficial meritul de inventator, desi, acesta a crescut dupa prima reusita numarul de ace de la 8 la 20, pentru a face trecerea de la ciorapii din lana aspra la un fir mai subtire, de matase.

Se pare ca oamenii din acea epoca se temeau extrem de tare de progresul tehnic, asa incat handmade-ul a ramas multa vreme la putere.

Increzator in inventia sa, William Lee a incercat mai apoi sa isi ia un asociat englez, dar nu a prea avut succes, dat fiind ca acest partener al sau a fost executat curand pentru tradare (evident, nu din pricina ca submina obiceiul lucrului de mana pe meleagurile britanice), ci din cauza unor increngaturi politice.

Preotul nostru inventator a decis sa urmeze zicala: "Schimbi locul, schimbi norocul!" si a plecat cu fratele sau in Franta, unde regele Henry al IV-lea i-a conferit brevetul mult asteptat pentru masinaria sa fermecata si a inceput o afacere infloritoare la Rouen.

Si uite asa, iata ca se dovedeste inca o data adevarul altei ziceri: "Nu e pentru cine se pregateste, e pentru cine se nimereste!"