Depozitele bancare si conturile de economii mai sunt atractive pentru depunatori in 2014?

cuib bani
sursa foto: www.sxc.hu
Anul calendaristic 2014 a inceput in forta, cu anuntarea de noi si noi scumpiri, asa incat ne punem intrebarea tot mai serios daca mai este posibil sa si economisim cate ceva in lunile ce vor veni...

La conferintele pe teme financiare ni se tot repeta modelele de peste ocean de catre asa-zisii specialisti in cresterea prosperitatii personale, modele care, ne asigura ei, ne-ar permite sa atingem rapid pragul acela in care sa nu mai avem spaima zilei de maine, indiferent de contextul in care incercam sa supravietuim...

Evident, totul este o simpla amagire, visul frumos risipindu-se imediat ce deschidem televizorul si vreo crainica cu o voce grava sau extrem de stridenta, ne anunta ca avem de platit in acest an o rata imensa la institutiile financiare internationale de unde alesii s-au imprumutat in numele nostru, evident, fara a ne intreba daca suntem de acord sau nu.

In aceste conditii, in care taxele, impozitele si amenzile cresc vertiginos, paralel cu scaderea nivelului de trai tot mai accentuata, daca totusi am vrea sa punem ceva pentru zile si mai negre decat acelea pe care le traim acum, oare ce instrument de economisire sa folosim?

Vremea lui: "Azi la CEC un leu depui, maine el va scoate pui!" a trecut cam de multisor, iar bancile private nu iti mai garanteaza nici ele mare castig din tinerea banilor autohtoni sau a valutei in depozite bancare si conturi de economii, atat de indragite de romani in urma cu ceva vreme in urma.

Evident, nici tinerea banilor in casa, la saltea, nu este o solutie buna, in actualele conditii in care infractionalitatea este tot mai ridicata, iar de multe ori politia se limiteaza in a pune afise prin care suntem indemnati sa ne aparam singuri, prin folosirea unor sisteme de siguranta cat mai sofisiticate (de parca s-a inventat deja vreo incuietoare-minune sau vreo alarma infailibila, care sa nu poata sa fie sparta sau decuplata de hoti!).

De aceea, tot depunerea la banca a economiilor, in depozite si conturi cu dobanda pare a fi, macar temporar, o solutie mai acceptabila, mai atractiva pentru micii depunatori, daca nu avem posibilitatea sa investim in terenuri agricole, de exemplu, asa cum e moda in prezent.

Dar cum alegem banca?


Din fericire, internetul ne poate ajuta in acest sens, existand numeroase site-uri unde putem sa comparam conditiile oferite de diversele institutii bancare, mai mici sau mai mari.

Regula de baza de la care trebuie sa plecam ar fi insa aceea ca suma pe care o depunem sa ramana macar intacta, chiar daca nu va creste macar putin, lucru pe care nu toate bancile il mai garanteaza in anul de gratie 2014.

In acest sens, va invit sa cititi un articol foarte util pe site-ul www.economica.net, care o sa va puna pe ganduri, daca aveti deja depozite de economii (sau vreti sa va deschideti unul), la patru dintre cele mai renumite banci din Romania.