Rimelul va fi testat in viitor pe protozoare: paramecium caudatum si blepharisma japonicum, noii cobai microscopici!

sursa foto: www.sxc.hu
Mascara se va testa in viitor pe parameci, iepurii pot rasufla linistiti!

Paramecii se pare ca au mai multe in comun cu specia umana decat am putea crede, dovada ca pana si mascara va fi testata de-acum inainte mai intai pe acestia, conform Sciencedaily.com.

Rimelul, un produs cosmetic nelipsit din trusa de infrumusetare a femeilor zilelor noastre, este, precum se stie, si unul dintre articolele cele mai iritante intalnite in lumea cosmeticelor.

Pana acum se obisnuia ca testarea noilor retete de mascara sa se faca pe iepurasii de laborator, lucru indelung contestat de reprezentantii organizatiilor pentru protectia animalelor din intreaga lume.

Iata insa ca oamenii de stiinta de la Universitatea din Liverpool sunt pe cale sa puna la punct o metoda de testare a toxicitatii rimelului nu pe iepuri, ci pe anumite specii de protozoare, de dimensiuni relativ mari (pentru a putea fi usor observabile la microscop) si cu apropieri neasteptate din punct de vedere genetic fata de om.

Paramecium caudatum si Blepharisma japonicum vor fi de-acum, se pare, cobai miniaturali in laboratoarele cosmetice.


Ideea nastrusnica de a utiliza parameci in testele privind nivelul toxicitatii substantelor continute in rimel apartine unui student din ultimul an,  Hayley Thomason, care viseaza ca peste o vreme sa devina un nume in industria producatoare de cosmetice.


Ii doresc mult succes, dar o intrebare ramane:  pe bietii parameci nu ii apara totusi nimeni de la o eventuala moarte cruda?