DTS TRAVEL AGENCY te invită la Balcic!

DTS Travel Agency are pentru noi în această vară, în categoria „oferte litoral”, o propunere care este cu adevărat și pentru sufletul meu: o vacanță de poveste la Balcic - Bulgaria.



Chiar așa! Anul acesta, între atâtea oferte de concediu tentante, primite pe mail, fie ele din categoria călătoriilor de plăcere, pelerinajelor, bussiness travel sau chiar corporate travel, o să închid cercul și, alături de niște oameni dragi sufletului meu voi poposi pentru prima oară în această existență la Balcic, cu ajutorul profesioniștilor in turism de la DTS Travel Agency.




Pentru cineva asemeni mie, care în acest an, 2014, început atât de furtunos, încearcă să se reinventeze, Balcicul este fără îndoială locul perfect.

Nu, nu pentru că este la modă în ultima vreme ca să se amintească frecvent despre acest spațiu balcanic încărcat de vrajă, datorită, în bună măsură, Reginei Maria, mai ales în contextul cărții controversatului Lucian Boia, „Balcic – Micul Paradis al României Mari”. Nici pentru că mai tot românul cu venituri medii și modeste a schimbat litoralul de la noi cu acela al vecinilor noștri bulgari, din pricina tarifelor atractive și a condițiilor de cazare excelente, ci pentru că, în ceea ce mă privește, este vorba despre o închidere interesantă a unui cerc.

Poate și voi, care nu v-ați născut cu tableta și smartphone-ul de ultimă generație în mână, v-ați identificat cu vreun personaj de roman.

Evident, în clipa în care îți alegi modelul în mod direct nu este nicio problemă, dar ce te faci în situația în care acesta îți este aproape impus din afară?

Să zicem că ai doar câțiva anișori și ți se tot repetă, cu obstinație, că viața ta o să fie precum într-o anumită carte, iar tu începi să privești, pe măsură ce crești, cu tot mai multă suspiciune romanul respectiv din impunătoarea bibliotecă aflată in sufrageria casei părintești...

La un moment dat îl citești și brusc întreaga ta lume de iluzii adolescentine se schimbă, în momentul în care îți dai seama nu atât că tu  ai semăna într-adevăr cu personajul principal livresc, ci mai degrabă că aceia din jurul tău se comportă, inconștient, precum eroii din carte!

Evident, mai este și contextul... Și, mai presus de toate, este Balcicul...

Balcicul acela misterios, învăluit într-o lumină unică, pe care o regăsesc în operele lui Pătrașcu, Tonitza, Pallady, Ressu, Dărăscu, Grigorescu, Theodorescu-Sion... Aceeași, dar mereu alta...

Maestrul meu  îmi spunea mereu că pictura mea are influențe ce îi amintesc de Pătrașcu... Cât de tare uram acest lucru! Vreau să pictez ca mine și atît! Poate că eram pur și simplu contaminată cu lumina unui Balcic în care nu am ajuns niciodată până acum, o lumină acumulată doar din tablourile privite, din carțile citite, din oamenii reali întâlniți...

Silvia, prietena mea tulceancă, este una dintre acele persoane care, datorită rădăcinilor ei bulgărești, mi-a povestit mult, foarte mult despre Balcic și epoca în care a trăit bunica ei de la sudul Dunării, în lungile noastre convorbiri despre vremurile interbelice...

Și, cu toate acestea, de-abia acum, în anul de grație 2014, am îndrăznit să îmi pun caietul de crochiuri, creioanele, șevaletul, acrilicele și pensulele în bagajele de vacanță... pentru a înfrunta Balcicul!  Cu toate nuanțele luminii! Chiar și cu umbrele și prenumbrele sale, pentru că, oare ce ar fi lumina în absența unui strop de întuneric?




Balcic poate fi privit nu doar ca un loc estival de petrecere a unor zile frumoase de vară, chiar de nu ești artist plastic sau scriitor, ci și drept un port de plecare spre autocunoaștere, un port al cautărilor, dar si al Speranței...

Regina Maria a construit aici, în orășelul vechilor corăbieri, nu doar Stella Maris, capela atât de vestită, gradina botanică, castelul, dar mai ales parcul, cu labirinturile acelea in stil cretan...




Asemeni lui Tezeu, călăuzit de firul Ariadnei, sper să găsesc la Balcic, izvorul unui nou început, pentru că, acea cufundare în lumină ce conține și un grăunte de întuneric, Yin și Yang îngemănate într-o eternă curgere, nu poate să fie decât de bun augur pentru ceea ce va urma.

Vă îndemn și pe voi, aceia care ați fost fermecați de școala pictorilor romani ce au făcut parte din grupul celor de la Balcic, aceia ce ați citit și recitit pe nerăsuflate „Panza de păianjen”, scrisă inspirat de Cella Serghi, să vă alegeți ca destinație de vacanță o călătorie de câteva zile în Dionysopolis, după cum era denumit în trecut acest loc scăldat în lumină magică.

DTS Travel Agency vă stă la dispoziție în acest sens!




- articol scris pentru concursul “Primăvara Bloggerilor”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!