Care sunt cele mai bune tigai de pe piata?

Astazi vreau sa abordez un subiect despre care se vorbeste fie cu ironie, fie cu multa seriozitate: tigaile.

De cate ori nu ati vazut in ultima vreme la buletinele de stiri buluceala de nedescris care se isca intr-un supermarket nou deschis cand se anunta "reduceri la tigai"?

Oare ce sa insemne imboldul acesta in aparenta inexplicabil de a te imbranci si a te lupta la propriu, alergand si dand din coate, pentru a pune mana pe una sau mai multe tigai la pret redus?

Sa fie o reminiscenta a vremurilor comuniste cand aveam tigai, dar nu prea aveam ce pune in ele?

Mai precis: acum s-a inlocuit goana dupa mancare cu aceea dupa... tigai?

Daca va uitati la aerul victorios al vreunei gospodine pensionare care a apucat o tigaie la reduceri sau la superioritatea vreunui ins in putere care a prins nu una, ci un vraf de tigai (probabil pentru a le vinde ulterior la suprapret vecinilor!), va dati seama ca nu este de joaca: o tigaie este un trofeu romanesc pe care putini il refuza!

Dar sa se ne referim nitel si la trofeul cu pricina: de regula este vorba de o tigaie de teflon cu dimensiuni meschine, in care poti sa prajesti cel mult o omleta! Nu va ganditi ca este vorba de vreun wok imens, precum in restaurantele cu specific chinezesc!

Am zis "teflon"? 

Mda, stiti voi: substanta aceea abreviata PTFE (PolyTetraFluorEthylene) ce formeaza la suprafata tigaii-trofeu un invelis de parafina sintetica, substanta care la temperaturi ridicate prin descompunere incepe sa elimine otravuri letale pentru organismul animalelor si pasarilor de talie mica, vatamatoare pentru om (pentru ca produce deficiente respiratorii, stari de greata, dureri de cap si riscul de aparitie a cancerului), daca se folosesc vreme indelungata.

Deja unele companii au hotarat ca din acest an, 2015, sa opreasca productia de asemenea tigai de teflon, lucru de apreciat.

La noi in tara totusi se mai vand. La pret redus. Trebuie sa scape si producatorii straini cumva de ele, nu-i asa?  Plus ca eficienta este multipla: ei scapa de un produs supus oprobriului public in Occident, ai nostri guvernanti scapa de povara unor pensii platite unor oameni si asa saraci si bolnavi. Deci nu interzic comercializarea acestor vase de gatit periculoase pentru om.

Ceea ce trebuie sa stiti cand va cumparati o tigaie este ca nu pretul scazut este acela dupa care trebuie sa va ghidati.

Un pret mic poate insemna ulterior vizite costisitoare la medic si la farmacie, in incercarea disperata de eliminare a substantelor toxice ingurgitate voluntar (chiar daca de multe ori din ignoranta ori saracie).

La ora actuala, cele mai bune tigai de pe piata sunt acelea ce utilizeaza tehnologia antiaderenta a invelisului ceramic,  ce nu contin PFTE sau alte substante periculoase.

Un soi de varianta moderna a vaselor de lut in care gateau strabunicii nostri, tigaile cu invelis ceramic sunt realizate prin pulverizarea la suprafata acestora a unor substante minerale 100% naturale,  care conduc caldura mult mai bine decat alte invelisuri, alimentele gatite avand un gust deosebit de apetisant, chiar daca prepararea bucatelor se face la temperaturi mai scazute, ceea le determina pastrarea continutului de nutrienti benefici sanatatii celor ce le consuma.

In plus, timpul de gatire se reduce substantial.

Stratul ceramic este sigur, chiar in cazul unor supraincalziri din greseala, nu se decojeste si nu se deformeaza.

In aceste conditii, cine mai are nevoie sa lupte pentru o tigaie de teflon periculoasa?

Daca nu aveti inca in bucatarie o tigaie cu invelis ceramic, puteti sa va comandati iute una!

Gasiti inclusiv pe net tigai de toate formele si marimile, cu un raport pret/calitate foarte bun, in care puteti gati rapid, sanatos, gustos!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!