Vaccinul anticarii inca o himera? Alege consultatiile preventive la un cabinet stomatologic bun!

Ca majoritatea dintre voi, merg si eu la dentist mai mult cand am probleme cu vreo carie dentara sau cu vreo plomba care a cazut.

Noroc ca i-am descoperit de curand un cabinet stomatologic sector 5 bun, chiar in cartierul meu, in zona Petre Ispirescu. Rasmindent se numeste si vi-l recomand si voua.
Flagelul cariilor dentare este prezent peste tot in lume, de aceea se cauta remedii care sa limiteze pe cat posibil aceasta boala ireversibila, prioritar de natura bacteriana,ce ataca tesuturile calcifiate ale dintilor, demineralizand suprafete anorganice si distrugand definitiv substantele organice ale dintelui.
In India, conform unui studiu pe care l-am citit recent, pana la 95% din adultii cu varstele cuprinse intre 35 si 44 de ani au carii dentare.
Streptococcus Mutans este unul dintre cei mai mari agresori pentru dentitia umana, de aceea multiple cercetari sunt orientate spre anihilarea lui prin diferite mijloace.
Vaccinul contra cariilor poate fi solutia salvatoare, care ar putea ca sa reduca incidenta acestei boli grave, ce se poate solda in final inclusiv cu pierderea dintilor naturali.
Exista minim doua "ferestre de infectiozitate", prima fiind localizate la copii intre al doilea si al treilea an de viata.
Acesta este motivul pentru care imunizarea impotriva cariilor ar trebui, considera specialistii, ar trebui  ca sa fie efectuata in al doilea an de viata al copilului mic, in momentul in care exista riscul formarii placii bacteriene pe suprafata dintilor de lapte.
Imunizarea poate ca sa fie activa sau pasiva si are drept tinta formarea de anticopi capabili ca sa lupte corespunzator cu agresorii producatori de cavitati in dintisorii copilului.
Testele efectuate in institute prestigioase de renume international au incercat ca sa raspunda inclusiv la intrebarea daca administrarea pe cale orala a unui vaccin anticariogen este eficienta, dar aceasta varianta s-a dovedit a fi ineficienta din cauza ca produce o aciditate la nivel stomacal foarte crescuta.
Agentii primari ai cariilor dentare sunt, precum se stie, in principal  Streptococcus Mutans, Lactobacilul, Actinomicetele.
Agresivitatea lui Streptococcus Mutans se manisfesta prin aceea ca se ataseaza pe dinte, dupa acare acidul produs de microorganismele din colonia respectiva ataca smaltul dentar, fisurandu-l, pentru ca in final sa se formeze cavernele.
O interventie medicala in vederea imunizarii se poate realiza, ne spun cercetatorii, prin blocarea receptorilor care sunt necesari pentru colonizarea acestor bacterii si prin inactivarea acestora.
Vaccinurile, precum se stie, sunt substante imuno-biologice destinate ca sa protejeze organismul uman impotriva anumitor boli, indeosebi de natura infectioasa.
Ele au capacitatea de a stimula fabricarea de anticorpi si sa declanseze diferite alte tipuri de mecaniste de aparare ale organismului.

 Streptococcus Mutans, agentul etiologic principal in aparitia cariilor dentare este acela asupra carora si-au orientat atentia in ultimele decenii oamenii de stiinta de renume mondial.
Cu toate ca de peste trei decenii se cauta gasirea vaccinului minune contra cariilor se pare ca mai avem totusi de asteptat.
Ultimele tipuri de vaccin testate pe mamifere (maimute), desi aparent nu provoaca efecte adverse, ridica temerea ca ar putea determina leziuni cardiace grave la om, ia rnimeni nu isi asuma o asemenea responsabilitate.
In definitiv cu cariile mai putem trai, chiar si cu implanturi dentare, dar daca ne imbolnavim ireversibil de inima, lucrurile ar putea degenera in sens negativ.
Se pare ca, macar deocamdata, imunizarea sistemica impotriva cariilor dentare nu este o varianta demna de luat seama.

Daca ar fi ca sa ne referim strict la Romania, constatam ca la noi exista un puternic curent antivaccin, asa incat lucrurile ar fi mult mai complicate decat in alte tari in curs de dezvoltare, iar daca aceasta solutie de preventie a cariilor dentare ar exista.
In aceste conditii, tot o alimentatie sanatoasa, plus o stricta igiena dentara si controalele periodice macar de doua ori pe an, raman cele mai bune cai de eliminare a primejdiei pe care o purtam cu noi vrem-nu vrem: activarea agentii cariogeni din cavitatea bucala aflati in stare latenta.
Cariile netratate pot conduce la diabet, boli de inima si chiar cancer. 
Asadar, desi nimanui nu ii place ca sa mearga la stomatolog, este obligatoriu sa o facem, preferabil in scop preventiv.
Daca locuiti in sectorul 5, va recomand sa va programati si voi la Rasmindent - un cabinet stomatologic bun din zona Rahova - Petre Ispirescu.


36 de comentarii:

  1. Un articol bun din care avem multe de invatat

    RăspundețiȘtergere
  2. Avand in vedere ca in zilele noastre bacteriile sunt tot mai multe si mai agresive, acest articol este foarte bine structurat, pentru informatii utile. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Un articol foarte bun si foarte educativ.este foarte bine structurat

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Este un articol foarte bun, foarte bine structurat si din care avem multe de invatat

    RăspundețiȘtergere
  6. Un articol interesant, care merita citit!

    RăspundețiȘtergere
  7. Un articol bun si cu informatii interesant . Este foarte util !

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte bun articolul. Avem nevoie mai des de aceste informatii, pentru a prevenii raspandirea acestor bacterii. Va multumim mult pentru toate informatiile!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Asteptam progresul stiintific care sa auca vaccina anticarie

    RăspundețiȘtergere
  10. Un articol cu informatii utile!

    RăspundețiȘtergere
  11. Avem nevoie mai des de aceste informatii, pentru a prevenii raspandirea acestor bacterii.Un articol foarte util!

    RăspundețiȘtergere
  12. bine ar fi dac[ doar am zbura ;i nu ne-am mai împiedica !
    În ziua de azi e foste „greu” să te ferești de atâtea „pericole” dar ... vaccinuri pentru toate. Tot organismul propriu e cel mai bun „luptător” !

    RăspundețiȘtergere
  13. Felicitări pentru răbdarea de care ați dat dovadă ca să detaliați pe înțelesul tuturor problematica bacteriilor agresive care ne lasă pe majoritatea pradă cariilor. Am tras concluzii utile citind acest articol și vă mai aștept cu alte articole la fel de documentate.

    RăspundețiȘtergere
  14. Foarte bun articolul. Avem nevoie mai des de aceste informatii, pentru a prevenii raspandirea acestor bacterii. Va multumim mult pentru toate informatiile!!

    RăspundețiȘtergere
  15. un articol benefic pentru multi parinti!Avem nevoie mai des de aceste informatii, de fapt avem nevoie d einformatii cat mai elocvente sa ne ajute in viata de zi cu zi.
    Ma bucur ca am vazut aest articol..

    RăspundețiȘtergere
  16. Foarte interesante sfaturi.Tineti o tot asa...

    RăspundețiȘtergere
  17. Foarte interesant și util! Nu știam că există astefel de vaccinuri. Mă bucur mult că acum există o soluție pentru carii și bacterii.

    RăspundețiȘtergere
  18. Un articol foarte interesant care ne ajuta sa învingem teama de dentist

    RăspundețiȘtergere
  19. Articol foarte interesant, era bine daca se descopera un vaccin, deocamdata tot la dentist trebuie sa mergem si trebuie facut macar odata la 6 luni cum scrie in articol, cabinetul din sectorul 5 este foarte bun

    RăspundețiȘtergere
  20. Un articol foarte interesant si util.

    RăspundețiȘtergere
  21. Felicitări pentru răbdarea de care ați dat dovadă ca să detaliați pe înțelesul tuturor problematica bacteriilor agresive care ne lasă pe majoritatea pradă cariilor. Am tras concluzii utile citind acest articol și vă mai aștept cu alte articole la fel de documentate.

    RăspundețiȘtergere
  22. Servicii de calitate. Recomand cu cea mai mare placere.

    RăspundețiȘtergere
  23. Este un articol foarte bine structurat, detalii interesante despre bacterii. Un articol special pentru parinti, deci merita citit. Recomand

    RăspundețiȘtergere
  24. Un articol foarte interesant si util.
    Servicii de calitate.
    Recomand cu cea mai mare placere.

    RăspundețiȘtergere
  25. interesanta ideea unui vaccin pentru carii.Bine de stiut la ce duc cariile netratate si un articol scris frumos.

    RăspundețiȘtergere
  26. Interesanta ideea unui vaccin. Plus de alta foarte util.Si te ajuta sa depasesti si frica de dentis. Chiar voi incerca.

    RăspundețiȘtergere
  27. Un articol cu informatii foarte utile in primul rand pentru parinti, dar nu numai. Se regasesc informatii utile in acest articol

    RăspundețiȘtergere
  28. Interesant articol. Foarte educativ. Felicitări autorului.

    RăspundețiȘtergere
  29. Cred ca este o stomatologie buna, neaparat ma voi adresa

    RăspundețiȘtergere
  30. Un articol interesant.Are informatii utile.Te ajuta sa treci peste frica de dentist.

    RăspundețiȘtergere
  31. Articolul este la obiect, cu informaţie exactă. De remarcat sobrietatea sa, nu are un ton alarmist, care să bage spaima în potenţialii pacienţi, care şi aşa au, parcă prin definiţie, o spaimă de fotoliul stomatologic şi, mai cu seamă, de acea sculă cu şuierat cam sinistru, numită, dacă nu greşesc, freză stomatologică. Foarte util articolul din punct de vedere al informaţiei. Mă rog, în final face şi reclamă cabintului din cartierul autoarei articolului -asta poate fi util doar pentru cei din vecinătate, căci Bucureştiul este imens!

    RăspundețiȘtergere
  32. imi place articolul faptul ca detaliaza problema noastra dentara.foarte utile informatiile primite

    RăspundețiȘtergere

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!