Ce trebuie să știi despre razele UV și cum te poți proteja de efectele lor

În România, cazurile de cancer de piele cresc de la an, la an, în timp ce populația rămâne la fel de slab pregătită la capitolul „cunoștințe medicale esențiale pentru sănătatea omului”. Iar ca să întăresc această afirmație, citeam deunăzi că 85 % dintre români susțin că au auzit de această boală, dar numai jumătate dintre ei știu și că există mai multe forme ale cancerului de piele.
Ce să mai vorbim despre prevenire, control periodic sau luarea unor măsuri de siguranță pentru ferirea de factorii care te afectează în mod direct?
Și pentru că – așa cum mai toată lumea a auzit, dar prea puțini par să ia în serios acest lucru – soarele este unul dintre principalii dăunători pentru sănătatea pielii, mi-am propus să tratez acest subiect mai pe larg, pentru a atinge câteva puncte importante legate de problema expunerii total necorespunzătoare la razele UV.
Așadar, știați că?...
  • Nu trebuie să bată soarele pentru a fi expus la razele ultraviolete
Cu razele UV nu-i de joacă, pentru că sunt extrem de puternice. Și acest lucru este valabil indiferent de anotimp, așadar dacă nu e vară și nu bate soarele, asta nu înseamnă că nu există nici ultraviolete.
De fapt, razele UV sunt de 3 tipuri: UVA, UVB și UVC.
Să le luăm pe rând:
  • Razele UVCsunt blocate de stratul de ozon, astfel că nu reușesc să treacă de el și să ajungă pe pământ.
Cu alte cuvinte, ele există, dar nu ne pot afecta deloc.
  • Ultravioletele de tip UVBsunt exact acele raze care ne dau bronzul mult dorit vara și - atenție! - reprezintă doar 5 % dintre ultravioletele care ajung pe pământ.
Așadar, soarele puternic din timpul verii reprezintă doar 5 % din pericol.
Razele UVB sunt oprite de nori, de exemplu, sau de sticlă, însă dacă ne aflăm direct în bătaia lor, ele reușesc să treacă prin epidermă, cauzând bronzul, arsurile sau chiar apariția cancerului de piele.
  • Razele UVA - reprezintă restul de 95% dintre ultraviolete și sunt atât de puternice încât trec și prin nori, și prin sticlă și, bineînțeles, prin epidermă.
Deși sunt insesizabile, ele ne pot afecta fie vară, fie iarnă, cauzând apariția ridurilor, a unor alergii solare sau chiar ducând la cancerul de piele.
  • Folosirea protecției solare nu trebuie să fie opțională
Având în vedere pericolul care ne pândește, protecția solară este mai mult decât obligatorie pentru oricine. Și în special pentru bebeluși și copii. Însă eficiența constă în folosirea constantă a cremelor cu factor de protecție, și nu doar când ne amintim, sau când considerăm că suntem suficient de bronzați încât putem să ne mai și protejăm de ultraviolete.
  • Există bluze UV și alte articole de îmbrăcăminte care te pot proteja de razele nocive ale soarelui
De la pălării, maiouri, tricouri și bluze, până la pantaloni sau salopete cu factor de protecție solară, în magazinele cu articole sportive putem găsi absolut tot ce avem nevoie pentru a ne asigura că nu ne expunem riscului de a face cancer de piele. Aveți grijă, însă, să nu confundați bluzele UV cu bluzele de neopren, pentru că nu sunt nici pe departe același lucru.
La fel ca în cazul cremelor UV, și hainele au diferiți factori de protecție, cel mai mare fiind UPF 50+, UPF însemnând Ultraviolet Protection Factor.
  • În străinătate se vând – și se vând foarte bine – hainele cu protecție UV pentru câini și pisici
Dacă ți se pare prea exagerat să acorzi atât de multă atenție acestui fenomen, de a preveni cancerul de piele, încât să porți bluze UV, află că în străinătate se vând deja hăinuțe cu protecție solară pentru câini și pisici.
C:\Users\AdMarks\Desktop\Cristina\Shop Extrem\octombrie_2017\haina uv caine.jpg


Acolo, însă, oamenii au înțeles importanța luării celor mai bune măsuri de precauție atunci când vine vorba despre sănătatea lor și au, de asemenea, la fel de multă grijă și de animalele de companie, cel puțin atunci când le scot la plajă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!