Ce este un cuptor cu convecție și la ce folosește el?

Foarte multe persoane, nu doar reprezentanții bucătăriilor
profesionale, au început să folosească diverse tipuri de cuptoare electrice cu functie de convecție.

Ce este un cuptor cu convecție?

Cuptorul electric cu convecție este acel cuptor care, în plus față de un cuptor clasic, prezintă un ventilator amplasat în partea din spate a acestui echipament de gătit.

Acest element constructiv determină ca temperatura din interior să fie distribuită în mod relativ egal, ceea ce conduce la coacerea diverselor preparate mai repede și mult mai bine, uniform.

Dacă în cazul unei bucătării personale alegerea unui asemenea echipament de lucru este opțională, deoarece în zilele noastre oamenii nu mai au timpul și nici dorința de a prepara foarte des mâncare la cuptor, lucrurile se schimbă radical dacă ne referim la bucătăriile restaurantelor sau cantinelor.

Beneficiile aduse de cuptoarele electrice cu convecție
  1. Dacă în activitatea profesională se utilizează mult cuptorul pentru gătirea unei multitudini de preparate culinare, un asemena cuptor electric permite să fie redus consumul de energie electrică, comparativ cu acela pe care l-ar necesita un cuptor electric clasic (static).
  2. 2. Se reduce timpul de coacere cu până la o treime, ceea ce conduce a creșterea productivității muncii, respectiv scoaterea unei cantități mai mari de produse gata pentru servire clienților în aceeași unitate de timp, față de varianta în care s-ar fi folosit un cuptor obișnuit, fără ventilator.
  3. 3. Calitatea produselor gastronomice este mult mai bună, deoarece coacerea se realizează uniform, spre satisfacția bucătarului ce a preparat produsul alimentar în cauză, dar mai ales a beneficiarilor care îl vor savura.
Tipurile de mâncăruri ce se pot găti folosind un cuptor cu convecție sunt extrem de numeroase.

Nicio carne (vită, porc peste rață, pui) la cuptor nu se prepară mai repede și nu are un gust atât de bun folosind un cuptor electric clasic. În afara timpului scăzut în care trebuie să fie menținută materia primă alimentară în interiorul echipamentului  de bucătărie amintit, aerul foarte uscat din compartimentul de coacere face ca la suprafață carnea să fi crocantă, iar în interior ea să rămână fragedă și suculentă.

Plăcintele puse la cuptorul cu convecție vor avea un gust divin, iar prăjiturile se coc mai repede și, dacă aveți un cuptor de dimensiuni mai mari, sporește productivitatea în muncă, deoarece preparatele de patiserie pot fi așezate pe mai multe rafturi fără grijă, pentru că aerul cald din interiorul cuptorului de convecție este răspândit în egală proporție în toată incinta închisă a utilajului de lucru amintit. 

Adio prăjituri care se ard sau care au aluatul crud pentru că nu s-au copt suficient!

Așa stând lucrurile, orice bucătărie profesională ar trebui ca să fie dotată cu unul sau mai multe cuptoare cu convecție deoarece, chiar dacă au un cost un pic mai ridicat decât cele fără funcție de ventilație, permit amortizarea rapidă a investiției prin performanțele lor deosebite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!