Panouri solare nepresurizate pentru apa caldă menajeră free

Ni s-a indus decenii de-a rândul multora dintre noi ideea că energia electrică este o marfă ca oricare alta și de aceea nu poate ca să fie obținută de consumatorii casnici și industriali decât contra cost. 

La fel și apa caldă menajeră utilizată în gospodăriile populației care are un preț de fiecare dată când o obții fie și punând-o la încălzit la aragaz.

Nici nu era de imaginat până de curând pentru românul de la țară că se poate obține curent sau apă caldă în mod individual, folosind niște echipamente solare, chiar acasă. Iar asta să se întâmple absolut gratuit, dacă se montează anumite instalații moderne, cu randament crescut. Investiția se amortizează rapid, iar după aceea avem parte, spre exemplu, de apă caldă menajeră free.

E bine că în ultimii ani, și în România, din ce în ce mai mulți oameni recurg la surse de energie alternativă pentru a se debranșa de la sistemele clasice, în condițiile în care își mențin și chiar își îmbunătățesc confortul.

Mai ales dacă au șansa ca să locuiască în zone unde soarele strălucește cu putere multe zile din an (inclusiv în zonele montane) este o soluție extrem de bună pentru a reduce costurile facturilor care, pe zi ce trece, devin din ce în ce mai împovărătoare.

Avantajele alegerii unor panouri solare nepresurizate sau chiar presurizate nu este deloc de neglijat pentru o familie obișnuită care locuiește la casă ori pur și simplu are o locuință de vacanță pe care o folosește doar câteva săptămâni sau luni pe an.

Motive?

În primul rând faptul că soarele este un furnizor de radiații termice gratuite și ar fi cu adevărat mare păcat să nu se profite la maxim de acest lucru.

Prin instalarea unui sistem de panouri solare chiar se poate dobândi autonomia totală sau parțială a unui imobil, așa încât să nu mai fie necesară dependența de companiile "băieților deștepți" care fac averi pe spinarea noastră, a consumatorilor casnici obișnuiți.

Celulele solare pot fi utilizate cu succes nu numai la scară industrială, ci, mai ales pentru modernizarea sau la construcția noilor locuințe private. Prețurile pentru aceasta au devenit foarte convenabile, mai ales dacă ne referim la panourile solare fără presiune, așa încât o gamă largă de clienți le pot achiziționa de-acum fără mari eforturi financiare.

Un sistem de panouri solare fără presiune este cel mai simplu echipament ecologic pentru încălzirea apei. 

Încălzitorul solar de acest tip constă dintr-un rezervor de apă, tuburi vidate și un cadru de instalare.

Sistemul nepresurizat are la bază principiul termosifonării, apa intrând in contact direct cu partea interioara a tubului vidat.

Apa calda din boiler circula pe principiul căderii libere, de aceea trebuie instalat cat mai sus, evitând traseele orizontale, acestea reducând semnificativ debitul la punctul de consum.

Acest sistem utilizează tuburi vidate fără tija conductorului termic. Numărul de tuburi este standard și depinde de capacitatea rezervorului.
Principalele avantaje ale sistemului sunt:

    • independența de sistemul clasic de furnizare al energiei electrice în mod organizat, racordarea la acesta nemaifiind absolut necesară pentru producerea curentului electric;
    • panourile solare fără presiune destinate producerii apei calde menajere sunt ușor de instalat și de utilizat;
    • reprezintă cele mai ieftine dintre sistemele solare de încălzire a apei ;
    • utilizarea pe timpul verii și în celelalte perioade însorite din an, chiar dacă locuința este conectată la sistemul de furnizare a energiei electrică și chiar dacă există echipamente ce funcționează cu diverși combustibili solizi ori butelii de gaz, reduce extrem de mult costurile cu apa caldă menajeră (care sunt chiar apropiate de zero în zilele caniculare).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!