Navigații dedicate, pentru rute mult scurtate

Deși magazinele de specialitate offline sau online oferă șoferilor numeroase modele de dispozitive de navigație dedicată, având în vedere supremația absolută pe care telefoanele inteligente și-au câștigat-o în ultimii ani, ele au căzut oarecum în desuetudine, fiind privite cu destul de multă circumspecție, mai ales datorită prețului p e care mulți îl consideră destul de piperat. 

Dacă ar fi să facem o paralelă, cam același lucru se întâmplă cu aparatele foto astăzi. De când putem face poze și cu telefonul parcă un aparat foto nu mai este atât de folosit.

Dar parcă tot mai bine e să faci o fotografie cu un device dedicat, chiar dacă nu e un DSLR, decât cu o cameră foto de smartphone, dacă vrei să ai parte de calitate (sau măcar de un blitz ok). 




la fel și cu aparatele de ghidare pentru șoferi...

Un sistem de orientare rutieră dedicată, mai ales când ai plecat la drum, este uneori indispensabil, dacă urmezi o rută mai puțin cunoscută sau, mai nou, vrei să eviți mersul (a se citi: statul) în coloană și vrei cumva să te fofilezi inteligent, găsind căi de deplasare alternative.

Se poate întâmpla ca smartphone-ul printr-o aplicație de coordonare auto să nu te ajute întotdeauna.

Dacă vrei să nu ajungi uneori ca să rătăcești în noapte de năuc, să rămâi blocat cu mașina pe cine știe ce coclauri, ascultând urletele animalelor sălbatice sau riscând să dai de hoți agresivi, este preferabil să ai montat un device specializat care este proiectat exact pentru a te ajuta în momentele în care te găsești în dificultate și nu te poți orienta așa cum ar trebui pe traseu. 

Mulți dintre aceia care au cumpărat o navigație golf 5, spre exemplu, au reușit astfel ca să scape din situații limită, mai ales în condițiile unei circulații pe drumurile publice pe vreme nefavorabilă, când abilitățile de orientare erau mai reduse decât de obicei.

Un sistem de navigație GPS nu este însă eficient decât dacă are și niște hărți actualizate frecvent, pentru că doar așa poate indica rutele în mod corect. Update-urile cartografice devin astfel indispensabile.

Un device-ul auto de ghidare nu se mai rezumă de-acum doar ca să indice direcția corectă. În prezent, semnalează și zonele periculoase, limitele de viteză, blocajele de trafic și, precum ziceam anterior, foarte important, oferă rute alternative. Ecranele au devenit mai mari și mai ușor de urmărit în timpul condusului, comenzile vocale s-au generalizat la majoritatea dispozitivelor de acest gen. 

Chiar și aceia ce rămân fideli sistemului de navigație golf 4, de exemplu, vor de la aparatul lor eficiență, fiabilitate, ușurință în utilizare. 

Caracteristicile diferite de la un gadget de acest gen al altul, precum: dimensiunea ecranului, informațiile pe care le oferă, recunoașterea vocii, Bluetooth și serviciile conectate sunt doar câteva dintre opțiunile care diferențiază un asistent de navigație GPS ieftin de un model Premium. 

Primele modele au înregistrat progrese semnificative și încorporează în prezent cea mai mare parte a tehnologiei rezervate anterior pentru modelele cu prețuri medii sau chiar de lux. 

Aplicațiile smartphone gratuite pot fi suficiente, fără discuție, pentru deplasările mai rare ale unui șofer amator. Cu toate acestea, va fi necesar și în această situație ca acesta să să fie atent la aplicația pe care o alege, pentru ca ea să aibă hărțile actualizate recent. O călătorie de 120 km, spun specialiștii, poate reprezinta un transfer de date cuprins între 9 și 10 Mb. E puțin, dar niciodată nu poate exista siguranța că la n moment dat, când conducătorul auto ce se ghidează folosind telefonul inteligent nu o să rămână fără conexiune sau, mai rău, un apel telefonic o să oprească ghidarea făcută în acest mod.

Iată de ce, ideal ar fi ca în clipa în care pornește cu mașina la un drum lung, mai puțin sau deloc cunoscut, șoferul să aibă ca dotări importante, nu doar smartophone-ul cu o aplicație rutieră bună instalată, ci și o navigație dedicată la bord, pentru a se evita diverse situații neplăcute ce pot ca să apară pe traseul pe care îl are de străbătut.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!