Jucăriile educative sunt mai ieftine decât credeți!

Dacă faci un mic sondaj rapid printre români și îi întrebi care sunt cele mai bune jucării educative ale momentului, cu siguranță că în proporție covârșitoare răspunsurile acestora se va orienta către jucăriile electronice. Îți vor indica unul dintre gadget-urile momentului: un laptop, o tabletă sau un smartphone de ultimă generație.

jucării pentru sugariJucăriile educative cele mai bune sunt jucăriile electronice?Din nefericire, nu întotdeauna o jucărie electronică este și una educativă. Din contră, putem spune. Este greșită concepția conform căreia, cu cât o jucărie are mai multe componente electronice, cu atât un copil poate să învețe mai multe cu ajutorul ei, dar nu este deloc așa, deoarece fiind foarte scumpă, el nu va avea dreptul ca să o demonteze ca să afle cum este construită pe interior. Era mai simplu pe vremuri, când orice copil ce primea o jucărie nouă ardea de nerăbdare ca să o desfacă, pentru a vedea cum este făcută!

kit descoperire arheologieCopiii nu mai pot acum decât (eventual) să își pună întrebări despre modul de funcționare a acesteia. De ce cele mai multe ori pur și simplu o ia ca atare și se va juca cu ea doar în modul în care jucăria în cauză a fost proiectată, nimic mai mult.


Iată de ce un copil din trecut, care avea la dispoziție niște banale jucării din lemn, dobândea mai rapid și mai deplin abilități matematice, de alfabetizare și de informații științifice, decât copiii din zilele noastre, ahtiați după gadget-uri de ultimă generație.


O jucărie educativă contrar a ceea ce se crede în mod obișnuit, nu trebuie neapărat să coste  sute sau mii de lei. În definitiv și un joc de șah cu piese din lemn poate să fie la fel de atractiv ca și un program de calculator șmecher Masterchess.

jocuri logice


Jucării din lemn educative, la mare modă și aziSupermarketurile știu acest lucru și oferă clienților tot mai des jucării din lemn care imită chiar și obiecte reale, inclusiv alimente, unelte, animale care au existat cândva (dinozaurii) sau existente în prezent: vaci, cai, găini, porci, câini, pisici, jucării cu ajutorul cărora micuții pot să își creeze o lume a lor, fantastică.


Foarte educativ este faptul că în jurul unor jucării de acest gen se pot construi o mulțime de povești, în funcție de locul în care se desfășoară jocul, de participanți. Elementele de lemn se scot sau se adaugă în raport de ceea ce se petrece în povestea 3D.

povești animaleNu putem spune același lucru despre un joc electronic care a fost construit după un algoritm clar și unde, cel mult, ai de efectuat anumite misiuni care te duc de la un nivel la altul. Sunt foarte puține variante de a te mișca altfel decât a fost proiectat jocul (uneori niciuna!).

Kit-uri de joacă pentru copii după criterii profesionaleÎn cadrul jucăriilor educative putem să le includem și pe acelea care se referă la seturi de costume și unelte specifice anumitor meserii și profesii.  Astfel, cel mic se poate îmbrăca cu un halat de medic și poate să aibă o trusă medicală la îndemână sau, de ce nu, poate să fie un chef bucătar prestigios cu un  șorț senzațional.

micii bucătari kit jucărie


El va învăța să manevreze cu abilitate ustensile din lemn într-o bucătărie miniaturală care, uneori, este o reducere la scară a unei bucătării de demult sau, de ce nu, a unei bucătării profesionale dintr-un mare restaurant de 3 stele Michelin.


Jucării educative care dezvoltă creativitateaNu trebuie uitate nici jucăriile care conțin piese magnetice cu ajutorul cărora se pot crea diverse peisaje sau se pot construi personaje. În timp ce le construiesc, în mintea lor există o anumită poveste care, de multe ori, este verbalizată (mai ales dacă jocul se desfășoară alături de alți prieteni sau frați de vârste apropiate).


Foarte apreciate sunt în ultima vreme și jucăriile de construcție cu ajutorul cărora se pot realiza diverse vehicule moderne care funcționează cu energie solară, dar și instrumentele miniaturale muzicale care pot fi o alegere bună chiar și pentru copii foarte mici.

Jucării de tip... team building!O tendință pozitivă ce se observă în ultima vreme la jocurile educative este aceea conform căreia participanții nu se mai războiesc unul împotriva celuilalt, ci trebuie ca să colaboreze pentru realizarea unui scop comun. În acest fel, cei mici își dezvoltă spiritul de colaborare, compasiunea, empatia și găsesc modalitățile cele mai bune ca, împreună cu prietenii lor, se rezolve o anumită problemă (la fel cum fac adulții în cadrul echipelor din firmele unde lucrează).

jucării colaborareAșadar, decât să-i cumpărați un telefon performant, alegeți mai degrabă niște jocuri care să vă ajute copilul ca să își dezvolte abilitățile matematice, de inginerie și cunoaștere generală, care să îi îmbunătățească creativitatea, rezolvarea diverselor problemelor în mod distractiv.


Ceasurile jucărie, în mare trend și azi!Nu uitați nici de ceasurile de lemn pentru copilașii preșcolari, care arată foarte bine și cu ajutorul cărora cei mici pot ca să învețe nu doar cât este ora, dar și să numere până la 12 sau chiar 60. O astfel de jucărie dezvoltă și flexibilitatea degetelor, prin manevrarea acelor ceasornicului jucărie. Unele ceasuri din lemn se vând sub formă de puzzle și trebuie mai întâi construite de cel mic, ceea ce este o adevărată provocare pentru un copilaș.


Concluzie finală:Încercați să cumpărați copiilor dumneavoastră jucării mai ieftine, dar variate, mai degrabă decât un device electronic de ultimă oră extrem de scump și care, contrar a ceea ce s-ar putea crede, poate fi mai degrabă nociv, decât să aibă un efect pozitiv asupra dezvoltării psihomotorii a celui mic.

urs de jucărie


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!