Plintele, elemente constructive ce nu trebuie ignorate

accesorii montaj podeleCând efectuezi finisarea podelei nu trebuie să treci cu vederea niciun moment  plintele.


Există o mulțime de plinte decorative pentru parchet în magazinele de specialitate, așa încât uneori poate fi destul de dificil de ales exact modelul potrivit pentru o anumită încăpere.


De opțiunea pe care o vei face va depinde în mare măsură aspectul estetic general al spațiului respectiv.


 De ce este obligatoriu să montezi plinte pentru parchet?Plintele decorative au rolul de a securiza podeaua. Este o problemă reală când pardoselile din lemn sunt puse în spațiile unde există umiditate fluctuantă: acestea se umflă când umiditatea crește și rămân deformate când nivelul umidității scade. Plintele, prin buna fixare a podelei pe care o oferă, elimină aceste riscuri.


Podeaua și pereții pot să fie inegali în zonele de îmbinare, iar plintele reușesc să camufleze perfect acest lucru.


Mai nou, cu ajutorul plintelor pentru parchet se ascund și tot soiul de cabluri de care până acum ne tot împiedicam prin casă.


Din punct de vedere estetic, plintele pentru pardoseală au rolul de a face o tranziție plăcută de la podea la pereți. Se realizează acest lucru fie cu ajutorul culorilor, fie al texturilor: asemănătoare sau contrastante, după gustul proprietarilor spațiilor în cauză.


 Tipuri de plinte pentru pardoseli moderne Plintele decorative se clasifică în special după materialele din care sunt confecționate.


În principiu există următoarele tipuri de plinte: din lemn, ceramice, din plastic, MDF, aluminiu și poliuretan.


Plintele din lemnAtunci când se montează parchet masiv sau laminat, cele mai utilizate sunt plintele din lemn. Mai ales acelea din pin, stejar, frasin sau cireș. De obicei proprietarii preferă să aleagă unele în armonie cu tipul de lemn din care sunt realizate podele.


Avantajele plintelor din lemn


 • aceste plinte sunt relativ ieftine și de aceea, în funcție de esența lemnului, pot să fie achiziționate de către oricine; evident există și plinte de lux, care costă mult mai mult, dar în acest caz și parchetul este obligatoriu ca să fie unul de calitate superioară;
 • pot avea un număr mare de forme; cele mai frecvente au circa 6 cm și o porțiunea inferioară mai îngustă; modul în care sunt confecționate, în afară de faptul că oferă o eleganță deosebită încăperii, face ușoară și curățarea colțurilor camerei;
 • datorită faptului că sunt fabricate dintr-un material natural ecologic (lemnul), nu doar că sunt durabile, dar și arată excelent, de aceea nu e de mirare că românii le preferă în număr foarte mare.


Principalele dezavantaje ale plintelor de lemn sunt: 

 • prețul foarte ridicat, dacă e vorba de o esență lemn scumpă;
 • nu au cavități care să ascundă complet cablajul din încăpere;
 • după instalare, plintele de lemn necesită atât finisare, dar și lăcuire sau vopsire periodică (după caz);
 • instalarea plintelor de lemn este definitivă; mai târziu, după demontare, trebuie înlocuite cu plinte noi, nu se mai pot refolosi cele vechi fără a se face rabat de la aspectul lor.


Plintele din plasticPlintele din plastic pentru podea sunt  folosite mai ales pentru linoleum. Ele sunt preferate de către aceia care vor să nu își bată capul cu niște plinte mai pretențioase. Doar se lipesc de perete cu ajutorul unei benzi adezive și gata.


Avantajele plintelor de plastic există totuși și post-montaj: 

 • nu necesită o prelucrare suplimentară și nici o îngrijire specială;
 • au suprafața netedă și vizual arată bine;
 • sunt rezistente la apă și produse chimice de uz casnic;
 • sunt ieftine;
 • sunt ușoare și se pot ascunde în spatele lor cabluri (uneori în număr destul de mare).


Dezavantajele plintelor decorative de plastic:


 • nu rezistă mult în camerele cu variații foarte mari de temperatură;
 • necesită utilizarea suplimentară a conectorilor și dopurilor ceea ce strică stratul de acoperire;
 • nu se folosesc astfel de plinte în combinație cu materialele naturale, deoarece vor strica complet aspectul încăperilor unde sunt montate.


Alte tipuri de plinte pentru podelePlintele din aluminiu: sunt folosite mai ales pentru decorarea spațiilor de birouri. Foarte elegante în spațiile office au avantajul că permit ascunderea cablurilor. În plus, au un nivel de rezistență ridicat, se instalează ușor și sunt durabile, dar mai scumpe. Dezavantajul lor este dat de faptul că nu se găsesc în varietatea de sortimente pe care cei ce le caută și-ar dori-o.


Plintele de poliuretan: sunt căutate pentru că sunt rezistente la temperaturi extreme, la umiditate. Au un aspect elegant, dar diversitatea de modele este, ca și în cazul plintelor din aluminiu, destul de mică.


Plintele din MDF: se folosesc la linoleum sau parchet laminat pentru că sunt ușoare și flexibile. Permit să se ascundă bine defectele podelelor și pereților. Sunt ieftine, rezistente la umezeală și la radiațiile ultraviolete, sunt prietenoase cu mediul și sunt prevăzute cu jgheaburi speciale pentru cabluri. Din nefericire nu sunt rezistente la stresul mecanic și pot acumula praf și murdărie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!