Capsule cafea: Tu știi cine le-a inventat?

Majoritatea oamenilor știu acum ce este o capsulă cu cafea.


Pentru aceia care nu au văzut încă minunea asta noi modernă, noi ăștia deja știutorii, le putem zice că nu e mare filosofie.  O capsulă de cafea este un mic recipient sigilat fabricat din plastic, aluminiu sau realizat din ambele materiale. În interiorul acestuia se găsește o cantitate anumită de cafea măcinată, calculată cu mare atenție pentru a fi utilizată la prepararea unei băuturi pentru o persoană. Nici mai mult, nici mai puțin.


Cu o capsulă cu cafea nu se poate face cafea la ibric și nici nu se poate pune chiar la orice tip de mașinărie modernă de făcut cafea.


CHiar așa! Fiecare aparat de cafea are propria linie exclusivă de capsule. E o găselniță de marketing menită ca să fidelizeze consumatorii. Ești iubitorul unui anume brand de cafea? Atunci ți-o iei la cutie sau la capsule, după dorință, dar și aparatul pe care îl ai în bucătărie sau la birou. Bine acum s-au creat și automate de cafea care merg cu mai multe tipuri de capsule dar… ideea de bază rămâne: capsule plus aparat de un anumit fel.


O să găsești cafea preparată folosind aceste capsule minune mai ales pe la evenimente (adică le găseai până la pandemie!), pentru că este mult mai comod pentru aceia care o prepară să le folosească, iar participanții pot ca să își aleagă din mulțimea de capsule pe aceea cu aroma care le place în mod deosebit.



Cine a inventat capsulele cu cafea?


Probabil că vă întrebați cui i-a trecut prin cap primul ideea asta aparent banală de a pune cantități mici de cafea în capsule și a le vinde în modul ăsta.


Răspunsul este dificil de dat. În definitiv, oricine se putea gândi într-o dimineață când își bea ceașca sau cana de băutură neagră energizantă că ar fi grozav să nu mai fie nevoit ca să măsoare cu lingurița cafeaua măcinată din pungă, cu ochii mijiți de somn. Sau chiar mai rău, să fie nevoit să râșnească întâi boabele, trezind toată casă și eventual vecinii din bloc!


Oricum, istoria recentă ne spune că Eric Favre este omul care a materializat această idee care a plutit așa, ca o ceață de noiembrie prin mintea buimacă de somn a multora…


Acum, dacă ar fi să recunoaștem cinstit, pe la jumătatea deceniului șapte din secolul trecut, când inginerul Eric Favre a venit cu ideea șocantă pentru mulți de a crea capsule de cafea, i s-a părut cam ciudat și lui însuși ca să porționezi cafeaua măcinată din fabrică și să o vinzi așa oamenilor. Dar cu toate astea, în 1978 și-a brevetat invenția ca să nu i-o fure alții, mai ales că, precum vă imaginați, nu a fost nici primul și nici singurul care s-a gândit la asta. Dar știți cum e în viață: mai trebuie și să acționezi, nu doar să te gândești la un anumit lucru, dacă vrei să ai succes.


După ce a obținut brevetul, Favre a mers mai departe în nebunia lui frumoasă și s-a gândit că a pune pur și simplu cafea măcinată în niște capsule nu e cine știe ce realizare. Next level? Cafeaua la capsulă aromată!


Click pe poza următoare dacă îți place gustul Lavazza:



                                                      Capsule cafea



Asta da invenție, nu-i așa?


Demult oamenii încercau să schimbe un pic gustul cafelei pe care o beau folosind diverse condimente. Ați băut, de exemplu, cafea cu un pic de cardamon? Ia încercați! S-ar putea chiar să vă placă!


Și uite așa inventatorul elvețian a început să lucreze la o capsulă în care să concentreze și o aromă.


Pe baza cunoștințelor sale inginerești, a optat pentru o jumătate de sferă, la baza căreia a încorporat un filtru și o membrană. Cum arăta minunea asta de capsulă? Destul de bizar pentru acea perioadă: era un soi de element cu un corp conic trunchiat. Cu timpul, după ce a trecut și prin faza de capsulă de cafea precum o pălărie, Favre a ajuns la forma pe care o găsim azi în magazinele ce vând astfel de capsule pentru cafea.


Pentru că vorbim de forme de capsule, ajungem automat și la aparatele ce prepară cafea cu asemenea recipiente minuscule. 


Favre a creat, de asemenea, fiind inginer de formație, inclusiv un prototip al unei mașini de cafea pentru capsule. 


Cum vă imaginați, chiar de la început inventatorul a construit un compartiment destinat a adăposti capsula perfect, chiar și să țină micuțul recipient sub presiunea potrivită inginerește.


Etanșeitatea era extrem de importantă, pentru că nimeni nu dorea ca după ruperea membranei capsulei cu cafea să apară scurgeri în interior.


Capsulele Favre au fost lansate inițial în trei țări: Elveția, Italia și Japonia, și cu patru tipuri de conținut: Capriccio, Cosi, Decaffeinato și Bolero.


Abia în deceniul nouă al secolului 20 Nespresso a devenit lider în materie de capsule cafea, odată cu extinderea paletei de arome a ineditei modalități de preparare a cafelelor moderne.


Evident, datorită costurilor pe care le impuneau (capsule plus aparate speciale), capsulele de acest gen au fost folosite mai ales la birouri, unde ofereau un plus de comoditate. 


În prezent însă, iată că moda s-a extins chiar și acasă. 


Cu atât mai mult în acest an pandemic, 2020, unde munca efectuată de la domiciliu a devenit ceva obișnuit. 


Acest micuțe capsule cu cafea și cu atât mai mult gustul aparte al băuturii preparate din ele, îi transportă cu gândul pe mulți la birourile de unde au fost izgoniți din pricina coronavirusului.


Faci și parte din rândul lor și tu?


Atunci află că poți să te bucuri de acest tip de cafea office comandând capsulele preferate și aparatele de făcut cafea potrivite pentru ele de pe site-ul cafferoma.ro!



Date de contact? Sunt postate în continuare!


Vero Mol Caffe Srl

RO40973623 - J1/845/2019

Luncile Prigoanei nr.1, Sebeș - Alba

0755.456.013

info@kafferoma.ro

https://www.facebook.com/kafferoma/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!