3 simboluri prezente pe cămașa tradițională românească

 Cămașa tradițională românească poartă cu sine povești cusute care ne aduc teleportează instant în vremuri străvechi.


V-ați gândit vreodată că o ie este mai mult decât o piesă de îmbrăcăminte frumoasă și la modă, ci un adevărat veșmânt magic încărcat de simboluri, pe care doar dacă ești inițiat le poți descifra?


Pe vremuri, înțelesurile acestor simboluri erau transmise prin viu grai din generație în generație, în serile lungi de iarnă, lângă foc. Iar oamenii de la sate prețuiau așa cum se cuvine o cămașă populară, fie ea femeiască, bărbătească sau una micuță, pentru un copil.


Din nefericire, acum sensul ascuns al semnelor brodate pe pânza din care sunt confectionate iile noastre românești s-a pierdut și, la fel cum se întâmplă și în alte sfere, asistăm o dezrădăcinare tot mai vizibilă și mai accelerată, o îndepărtare de ceea ce înseamnă seva neamului din care facem parte. Un om care nu mai are trecut este ca o frunză în vârtejul timpului, ușor de condus de către oricine are interes în această perioadă în care globalismul prost înțeles se vrea la putere.


Revenind la portul nostru tradițional românesc, trebuie spus că devine deja o muncă istovitoare ca să găsești informații pe internet despre simbolurile brodate pe cămășile populare autentice. Special se dorește ca aceste lucruri sa treacă in uitare, iar dacă ai curajul să mai vorbești cu mândrie despre ele ești considerat de cele mai multe ori retrograd. 


ie românească autenticăHaide totuși ca să vedem în continuare care este semnificația a trei dintre cele mai importante simboluri pe care iile românești autentice le au cusute pe ele:


 • punctul;

 • linia simpla sau întreruptă;

 • zigzag-ul și unghiurile;Punctul.  Din vremuri imemoriale semnifică principiul creator. La fel ca și în numerologie unde cifra 1 reprezintă Forța Primordială. Sau, după cum spunea Eminescu în “Scrisoarea I”:


“Dar deodat-un punct se mişcă... cel întâi şi singur. Iată-l

Cum din chaos face mumă, iară el devine Tatăl!...

Punctu-acela de mişcare, mult mai slab ca boaba spumii,

E stăpânul fără margini peste marginile lumii…”

 

Linia simplă, ondulată sau întreruptă

 

O linie include în sine o infinitate de puncte. Dar deja este vorba de co-creatori ce provin din acel 1 primordial. O linie continuă semnifică un drum lin prin viață sau chiar moartea, una întreruptă provocări pe care le poți trece sau nu, în funcție de cât de puternic te manifești ca individualitate.

 

Liniile drepte orizontale sugerează moartea, încheierea unei etape a vieții omului, pe când liniile drepte verticale, viața veșnică, legătura cu Divinitatea.

 

Liniile ondulate ușor ne trimit cu gândul la apă, la curățenia și purificarea pe care le aduce aceasta cu sine, în timp ce linia in zig-zag se poate referi la un fulger, la o bătălie sau chiar la sunetul de avertizare asupra unui pericol iminent.

 

Unghiurile

 

Dacă ne referim la unghiuri, ar trebui mai întâi de toate ca să clarificăm noțiunile de suflet și spirit, pe care atât de mulți le confundă.

 

Suflet vine de la cuvântul suflare, de la respirație. De aceea, când suntem bucuroși, speriați, triști, ritmul respirației ni se schimbă instant. Asta pentru că sufletul (suflarea) exprimă la nivel fizic ceea ce simte inima. Când spunem că “ne doare sufletul”, instinctiv punem mâna spre stânga, pe piept, în dreptul inimii, nicidecum la cap.

 

Spiritul  se referă de rațiune, la minte. În concluzie, are de-a face cu ideile noastre, nu cu simțirea.

 

Unghiurile cu vârful in jos sau in sus, orientat spre stânga sau spre dreapta, au și ele multiple semnificații.

 

Unii specialiști consideră că un unghi cu vârful în sus se poate interpreta ca o influență venită de sus, din Cer, la chemarea omului ce invocă această energie divină cu cele două brațe ridicate în V. O conectare la Biblioteca Akashică, dacă vreți. E vorba de verticală, adică de idei, de rațional, nu de simțire. Deși poate fi dezamăgitor, Universul este rece, matematic, nicidecum empatic.

 

În schimb, un unghi cu vârful in sus se poate referi la o influență captată de la Mama Pământ, adică la la Emoțional. Putem să ne referim la o reprezentare a unui om care încearcă să capteze cu brațele (palmele) energia Gliei strămoșești.

 

Așadar, vârful unghiului nu arată direcția, dacă este poziționat pe verticală, precum s-ar putea crede la prima vedere.

 

În schimb, un unghi pe orizontală, cu vârful spre stânga se poate citi ca o acțiune a sufletului, a inimii, a emoționalului, iar un unghi cu vârful spre dreapta, ca o acțiune a spiritului, a minții.

 

Într-o alta interpretare, aceste unghiuri organizate pe linie orizontală pot semnifica o deplasare în spațiu sau în timp, într-o direcție sau alta. Dacă au și o linie trasată dedesubt, pot să se refere la nu doar la grupuri de oameni, ci și la zile sau anotimpuri ce merg într-o anume direcție (împreuna ori separat), după cum sunt legate între ele sau nu de alte zigzaguri. În funcție de povestea brodată pe ie, dacă avem pe orizontală un zigzag continuu și o linie dreaptă sub el, mai poate semnifica și apa.

 

Dacă apare zigzagul pe verticală, între două linii drepte, atunci este vorba fie de o cădere de apă foarte mare (ploaie torențială, furtună cu fulgere), fie de o cădere (de sus, o afundare în moarte etc.).

 

Pe cămășile tradiționale românești mai întâlnim și zigzagul oblic între două linii drepte. In acest caz este vorba de ploaie (ca regulă).

 

Pe portul nostru popular se mai folosesc aceste simboluri (zigzag încadrat între două linii) și pentru a despărți planurile poveștii brodate pe piesa vestimentară respectivă.

 

Două „V”-uri creează o direcție perpendiculară, în timp ce alte patru formează o cruce orizontală (simbolul arborelui vieții, „Axis Mundi”).

 

Alege și tu să porți cămăși tradiționale românești încărcate de simboluri străvechi. Le găsești pe site-ul camasatraditionala.ro!

 


3 comentarii:

 1. Interesant subiect. Eu port mereu cu plăcere și mândrie ii. Le consider extrem de valoroase la propriu și la figurat!

  RăspundețiȘtergere
 2. Interesant acel magazin de ii camasatraditionala.ro. O sa imi aleg și si eu de acolo o ie pe sufletul meu!

  RăspundețiȘtergere
 3. TWB RiSEN SRL
  Cloud Software este o platforma de servicii online - promoveaza online. gestioneaza situri, furnizeaza gazduire pentru servicii si aplicatii online.

  RăspundețiȘtergere

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!