Scrabble: Povestea unei campioane nationale

Undeva pe glob... O piata cu o multime de negustori ambulanti...

Poti cumpara orice: de la haine ieftine la suveniruri traditionale care sa iti aduca aminte, peste ani, de o vacanta formidabila.
Indiferent de ceea ce vei cumpara, un lucru te va marca si il vei tine minte cu siguranta: peste tot gasesti la vanzare... jocuri de scrabble!

Iti sunt oferite cu mandrie nedisimulata, in aceasta tara care a spart orice canoane ale logicii.

In salile din capitala, la concursurile de scrabble, exista ecrane mari unde se pot vedea extragerile si depunerile sportivilor.

Spectatorii,vizibil emotionati, au la randul lor foi de hartie si incearca sa gasesca depunerile de top.

E liniste de catedrala, un fluid nevazut ii conecteaza pe toti la partida ce tocmai se desfasoara. Si se simt cu totii un pic mai fericiti.

Daca ii intrebi de ce nu participa in calitate de sportivi, iti vor raspunde ca nu se simt suficient de pregatiti, dar ca joaca frecvent cu rudele si prietenii. Uneori chiar pe bani.
Marile competitii sunt televizate.

Din anul 2000 tara a obtinut 9 titluri mondiale, jocul de scrabble surclasand sportul-rege, fotbalul.
Aici, in acest colt de lume, a fi campion de scrabble inseamna a te realiza in viata.

Un curriculum vitae ce contine "detaliul" ca esti campion la scrabble va fi luat cu siguranta in considerare de orice angajator de pe acele meleaguri si nu doar de acolo.
Insusi presedintele statului are drept consilier economic un fost campion mondial de scrabble.

O tara care a ocupat de mai multe ori locul 1, din peste 30 de state francofone cu vechi pretentii in scrabble, nu poate impune decat respect.

Campionii sunt adulati de populatie si sustinuti de conducerea tarii, scrabble-ul fiind o disciplina sportiva de prim rang.
Intr-o perioada in care statul se confrunta cu mari probleme, inclusiv cu o criza alimentara de proportii, locuitorii isi gasesc refugiul in scrabble.

Desi este considerata tara cu una dintre cele mai stabile democratii din acest colt de lume, somajul este extrem de ridicat, iar Fondul Monetar International estimeaza ca peste jumatate din populatie traieste sub limita saraciei.
Se importa majoritatea produselor, asa incat cresterea preturilor pe plan mondial a dus la foamete si la o grava penurie de combustibil.

Insa oamenii joaca scrabble. Ca o ultima salvare...Din robie, din saracie, din ignoranta....

In interviuri, oameni obisnuiti declara ca e suficient sa ia jocul de scrabble, sa inceapa o partida si tot ce e rau sa dispara pentru o ora sau doua.

E metoda lor prin care isi recapata respectul de sine, libertatea interioara. Isi redescopera aripile sufletului lor nealterat de puhoiul de crize regionale si mondiale revarsat asupra-le... Rup din nou lanturile, asa cum au facut si stramosii lor.

Pentru ca in pofida a tot ce li se intampla sunt o tara de campioni! Si pot da cu flit marilor puteri!

Intr-o tara in care, conform statisticilor Bancii Mondiale, analfabetismul tinde spre 40%, iar fatarnica putere financiara suprastatala cauta solutii "salvatoare", scrabble-ul readuce copiii in scoli.

A fi campion la scrabble a devenit un mod de a scapa de saracie, un mijloc de supravietuire.

Desi trebuie sa joace in franceza (limba oficiala a tarii, cu toate ca exista si mai multe dialecte in care vorbesc uzual bastinasii), acesti oameni simpli le-au dat o palma rasunatoare francofonilor de pretutindeni: SUNT CAMPIONI MONDIALI!

Si nu e putin lucru sa cunosti cam 50.000 de cuvinte de baza, in timp ce un academician francez scortos cu greu se apropie de 15.000.

Selectia se face din scoala primara. Cei care demonstreaza aptitudini sunt sustinuti. Intr-o tara in care se importa pana si alimentele de baza, se exporta CAMPIONI MONDIALI intr-o disciplina sportiva ale carei atribute sunt: eruditia, lipsa agresivitatii, gradul extrem de mare de concentrare, gimnastica mentala superioara sahului.

Chiar si numele tarii e format din 7 litere, si, prin anagramare, se mai pot forma cateva cuvinte de 7 slove in franceza.
Una din cele mai mari victorii, pentru oamenii acestia, este introducerea in dictionarul folosit in competitii a 14 cuvinte dialectale. Din nou o palma pe obrazul Puternicilor Lumii!

Scrabble-ul este o adevarata religie in patria acestor campioni mondiali.

Nicaieri in lume nu poti gasi un asemenea entuziasm si daruire in joc.

V-am spus o poveste adevarata din... Africa de Vest.Iar tara se numeste  SENEGAL.

Intamplator sau nu, cuvantul ROMANIA are tot 7 litere...
Si la o anagramare simpla gasim 6 scrabble-uri:

1.ARMONIA


2.AROMANI


3.INAMORA


4.MARONIA


5.RAIONAM


6.MORNAIA


Concluziile le trageti voi... Acum, la final de an...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!