Distanta minima in constructii, lucrari,plantatii.

Desi perioada de criza economica pare a nu se mai sfarsi, destul de timid, iata ca incepe din nou sa se construiasca de catre persoane fizice si firme de profil, santiere mai mici sau mai mari deschizandu-se in toate colturile tarii.

Usurel, chiar daca nu la nivelul anului 2008, pe masura ce noi si noi edificii se ridica, apar si tot soiul de probleme juridice si, de ce sa nu recunoastem, unele dintre ele sunt atat de controversate, incat recurgerea la un mediator nu conduce mereu la o solutie amiabila, necesitand pronuntarea unei hotarari judecatoresti.

Pentru a evita un proces civil in materie de constructii civile sau industriale, e nevoie sa respectam prevederile legale generale sau specifice.

Astfel, orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. 

Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.


Sediul materiei: 612 Noul Cod civil.