Cum am aflat eu despre FITS...

 Gongul Festivalului International de Teatru de la Sibiu o sa bata in prima decada a lunii iunie 2013 pentru a douazecea oara…

Marturisesc  ca pana in 2009 nu am dat mare importanta stirii, deja obisnuite, ca urmeaza inca o noua editie a acestui festival traditional de teatru din Romania.

Pentru mine Sibiul insemna pana in acel an cel mai frumos oras din Romania, locul pe care nu  il ocoleam niciodata inainte de a porni pe cararuile de munte, fiind un soi de baza de incarcare a bateriilor pentru sufletul nostru ascuns  de montaniarzi atipici.

Doar ca acum patru ani, am infiintat pe site-ul personal si o rubrica de teatru, la indemnul unui rostirian nou venit, cu preocupari extrem de interesante si serioase, in ciuda varstei sale extrem de fragede.

El este si prima persoana care m-a convins ca Facebook-ul este mai mult decat un soi de inlocuitor de messenger yahoo sau al arhaicului Mirc… De la el am invatat ca pe Facebook vei gasi o groaza de persoane interesante, cu preocupari asemanatoare tie, daca stii sa-i cauti…

S-a oferit sa administreze el rubrica de teatru, alaturi de aceea de fotografie si cea referitoare la stirile despre voluntariat, ceea ce pentru  mine a fost un mare sprijin, pe o retea ce se dorea la acel moment extrem de ambitioasa, pornita sa se bata cu Reteaua Literara si cu Altmarius de la egal la egal…

Asa am aflat despre Festivalul International de Teatru, mai mult, pe Rostiri s-au inscris si o serie de actori tineri, adusi de el, studentul  de la o facultate cu un profil extrem de legat de ceea ce inseamna arta actorului si managementul  cultural.

Prinsa prea tare prin Bucuresti cu tot soiul de probleme ale clientilor mei justitiabili, nu am reusit deloc sa ajung  la Sibiu in perioada in care avea loc Festivalul.

Dar s-a intamplat altceva…

Intr-o buna zi, inimosul administrator al rubricii TEATRU de pe Rostiri, a pus un anunt… pentru bucuresteni…  Niste colegi de-ai lui putin mai mari, organizau in  Capitala un curs de 3 luni de actorie pentru amatori…

Cum nu cred in lucruri intamplatoare,  am considerat ca invitatia este  cu dedicatie pentru mine, asa ca am trimis un e-mail uneia dintre tinerele actrite-instructoare si uite asa am absolvit eu un curs de cateva luni minunate de arta actorului, in care am invatat cateva elemente de baza.

Toate cu ajutorul jocurilor de miscare, de dictie, pantomima, improvizatie, dar si de cantat cu acompaniament de pian.

Oameni de diferite varste si profesii am format o micuta trupa, ce am reusit in final sa ne sincronizam, sa functionam ca un intreg. M-am simtit la fel ca in atelierul de pictura cu dragii mei colegi de an de pe vremuri! Aceeasi atmosfera fabuloasa! Poate chiar mai speciala, pentru ca era un domeniu mai special...

Cred ca aceasta experienta, a teatrului de amatori, pe care am trait-o in urma cu patru ani, a fost la fel de intensa precum ar fi fost  aceea a saltului cu parasuta sau un zbor cu parapanta.

De atunci, teatru inseamna ceva mai mult pentru mine, decat era pe vremea cand doar ascultam piesele radiofonice sau mergeam la spectacole la National.

Cumva am simtit si eu scandura vie a scenei de spectacole, emotia  de alt tip pe care incerci sa o transmiti spectatorilor, am inceput sa inteleg si actorii ca oameni, nu doar ca personaje.
Plus ca a fost una din primele dati cand am participat la un eveniment pe care il promovam pe propria retea prin colegii mei de site.

Iar pentru aceasta ii voi multumi  mereu, din toata inima, lui Vlad, pentru ca mi-a oferit sansa de a experimenta teatrul din interior.

De aceea Sibiul inseamna in ultimii ani pentru mine nu doar o baza de plecare spre munti, nu numai orasul natal al unor prieteni dragi, ci mai presus de toate locul unde anual se impleteste traditia cu profesionalismul actorilor si dialogul artelor.

Va adresez si voua invitatia ca luna viitoare sa incercati sa ajungeti la manifestarile sibiene ce va vor incanta cu siguranta.
Iar daca aveti un blog, participand la campania de pe www.blogalinitiative.ro puteti sa deveniti chiar blogger oficial si sa povestiti despre intamplarile ce vor avea loc la FITS.

Detalii despre Festivalul International de Teatru de la Sibiu puteti gasi accesand linkul urmator: http://www.sibfest.ro/scurt-istoric.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!