Procesiunea "Drumul Crucii", pe meleagurile momarlanilor: de la Lupeni spre Varful Straja (Valcan)

De peste 15 ani, an de an, imi reincarc bateriile pentru a rezista inca o bucata de vreme in vampirica noastra capitala, prin tinutul momarlanilor...

Am descoperit o regiune fantastica, plina de energii binefacatoare, de un farmec deosebit, care te fac mandru ca te-ai nascut pe asemenea meleaguri binecuvantate.





La un deceniu si jumatate distanta, multe lucruri s-au schimbat si pe acolo, dar, cu toata navala de turisti care au aflat (in fine!) ca exista un asemenea loc in tara noastra, mistere mai exista si acum in tinutul iubitorilor de piatra.

Despre statiunea Straja se vorbeste tot mai mult in ultimii ani, datorita investitiilor ce s-au facut in zona, pentru a o transforma intr-o oaza a schiorilor romani care s-au saturat de Predeal si Sinaia.

Vila Alpin Straja este locatia cea mai nimerita pentru iubitorii muntelui si ai sporturilor de iarna, ca si al celor doresc sa incerce senzatii tari, dandu-se cu tiroliana, facand rafting, escalada sau explorand pesterile din imprejurimi cu ajutorul unor ghizi iscusiti.


Cei care doresc sa aleaga mai mult decat o simpla pensiune in statiunea Straja, decat un loc banal de cazare la Straja, pot opta pentru Vila Alpin ce le poate oferi toate facilitatile pe care le-ar putea visa: de la gazde primitoare, camere confortabile, mancare romaneasca traditionala, centru de inchiriat echipament sportiv, internet wireless.

Odata cazat in Vila Alpin, amplasata intre doua partii cu nocturna, vei putea sa visezi cu ochii larg deschisi, privind in zare la Muntii Retezat, la vremuri demult apuse, pe cand prin aceste locuri traiau stramosii nostri geto-daci.

In tinutul Marelui Lup Alb vremea se deapana altfel, iar aerul vibreaza inca de rugaciunile inchinate zeului Zalmoxis de catre aceia ce il venerau in vechime...

Suntem pe pamanturile momarlanilor, care mai pastreaza si acum, in viforosul secol 21 obiceiurile precrestine impreuna cu acelea ortodoxe, intr-o imbinare desavarsita.

Si pentru ca nu toti sunt atat de curajosi incat sa se dea cu schiurile pe partiile de la Straja, m-am gandit sa va povestesc de ce ar trebui sa mergeti totusi in aceasta statiune hunedoreana, nu doar in anotimpul alb, ci si mai incolo, spre primavara, de Sarbatorile Pascale.

Nu este extrem de cunoscut in Romania faptul ca anual, intre Lupeni si statiunea Straja, se organizeaza Drumul Crucii, procesiune religioasa ortodoxa extrem de importanta, desfasurata, dupa unii, pe cea mai lunga distanta din lume, 10,4 km, cu 14 popasuri.





De ce spre Straja?

Povestea adevarata are inceputul in timpul Primului Razboi Mondial, cand circa 800 de soldati si-au dat jertfa suprema aproape de Lupeni...

Eroi fara nume, fara mormant, nu si-au gasit linistea decat in 1996, cand, in urma unor fenomene paranormale intamplate la una din cabanele din zona, la sfatul staretului de la Manastirea Lainici, s-a ridicat o cruce la Varful Straja asemanatoarea aceleia, mult mai cunoscute, de pe Caraiman.

Mai mult, s-a mai ridicat si un schit deosebit, in memoria ostasilor cazuti la datorie, care abia in apropierea finalului de mileniu doi au reusit sa isi gaseasca linistea.

Aceasta Golgota romaneasca din Muntii Valcan este locul in care, prin straduinta, intr-un peisaj ametitor, in Vinerea Mare, cohorta de credinciosi si un sobor de preoti, poarta pe brate o cruce grea de 100 de kg, cu o lungime de 4,4 m si o latime de 2,2 m:  pana la primul popas o cara doar  prelatii, iar pe parcursul celorlalte 13 popasuri, orice pelerin participant la procesiune ce doreste acest lucru.




Merita sa luati parte si voi la o asemenea procesiune crestin-ortodoxa unica, plina de emotie vie, care o sa va purifice sufletele si o sa va faca sa vedeti dupa aceea lucrurile, viata dvs. cotidiana, din cu totul alta perspectiva.

Va propun, tocmai de aceea, sa va faceti din timp o rezervare la Vila Alpin Straja, pentru anul viitor, de Pasti, pentru ca veti avea parte de niste gazde minunate, care, in afara de a va oferi un confort deosebit, o  sa va poata relata si o multime de legende ale locurilor si o sa va poata recomanda trasee fabuloase, mai putin stiute de turistii de... "weekend la Straja", veniti doar pentru un gratar la munte.



Vila Alpin este locul perfect pentru o vacanta la Straja de neuitat, in care sa poti te incarci din plin cu energia vindecatoare a muntelui, sa iti cureti mintea de toate reziduurile vietii urbane, sa te conectezi la o vibratie inalta, sus, la peste 1400 de metri, intr-un loc sfant al neamului nostru, unde ii mai poti intalni si acum pe urmasii vechilor daci de pe Columna, momarlanii.

- articol scris pentru competitia Superblog 2013



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!